‘Yağmur Suyu Hasadı’ ile ekolojik onarım

AYDIN’da hayata geçirilen ‘Yağmur Suyu Hasadı’ ile aşırı kuraklık ve yağışların üretici üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçilecek. Projeyle, yağmur suyu hasadının yaygınlaştırılmasıyla yeraltı ve şebeke suyu kullanımı azaltılırken, bölge halkına sosyoekonomik faydalar da sağlanacak.

‘Yağmur Suyu Hasadı’ ile ekolojik onarım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.11.2019 - 10:52

Suyun aşırı ve bilinçsizce kullanımı ve tatlı su habitatlarının bozulması sebebiyle ulkemizde iklim değişikliğine karşı en hassas bölgelerden biri haline gelen Buüyuük Menderes Havzası’nda suyun verimli kullanımı için sürdürüdlebilir bir model oluşturmak amacıyla ‘Yağmur Suyu Hasadı’ projesi hayata geçirildi.

Aydın’ın Haydarlı köyuünde 2019 yılı içinde başlatılan ve kuraklıkla muücadelede yağmur suyunun verimli kullanımı amacıyla HSBC Türkiye ve WWF Türkiye işbirliğiyle yuüruütülen ‘Yağmur Suyu Hasadı’ projesi kapsamında bugüne kadar 134 ton, yani dört kişilik bir ailenin yaklaşık altı aylık su ihtiyacanı karşılayacak miktarda yağmur suyu hasadı yapıldı. Proje ile toprağın erozyondan korunması, yağmur suyunun daha verimli kullanılması ve binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak guünuümuüze ulaşmayı başarmış atalık zeytin ağaçlarının gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Ekim 2020’ye kadar 650 ton yağmur suyunun hasat edilmesinin hedeflendiği projenin gönu¨llu¨leri, Haydarlı köyu¨nde du¨zenli aralıklarla saha çalışması yapmanın yanı sıra, yerel halk, ortaokul ve lise öğrencileri ve velileri için temiz su kaynaklarının korunması ile bireyler tarafından tekrar edilebilir küçük ölçekli önlem ve uygulamalar konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına destek vermeye başladı.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli projeye ilişkin, “Ülkemizdeki 25 akarsu havzasından biri olan Büyük Menderes Havzası’nda 10 yıldan uzun süredir su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda çalışıyoruz. Tarım ve sanayinin kaynakları daha verimli kullanması ve ‘su ayak izi’ni azaltması için bugüne kadar yaptığımız sektörel bilgilendirme ve dönüşüm çalışmalarının yanısıra, tarımsal ve evsel kullanımdan kaynaklanan ‘su ayak izi’ni azaltmak için gerçekleştirdiğimiz bu proje, tekrar edilebilir ve ölçeklenebilir olması itibarıyla bizim için çok kıymetli. Havzadaki diğer çalışmalarımızı tamamlayacak şekilde, bölgedeki tüm paydaşları da yanımıza alarak proje sonunda ortaya çıkacak modelin havza çapında yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz” dedi. HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı ise yağmur suyu hasadının yaygınlaştırılmasıyla; yeraltı suyu ve şebeke suyu kullanımı azaltılırken, bölge halkına sosyo-ekonomik faydalar da sağlanabileceğine dikkat çekti.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler