Vitrindeki Albümler (19.07.2019)
İkisi de geleneksel müziğimize ve folklorumuza adanmış insanlar.
Hakan Dedeler & Erdal Yapıcı “Mâhi” (Kınay Production)
İkisi de geleneksel müziğimize ve folklorumuza adanmış insanlar. Tambur çalıp hüzünlü sesiyle türkü söyleyen Hakan Dedeler, gerçek bir müzik emekçisi ve öğretmen. Erdal Yapıcı ise yetenekli çalgı tasarımcısı, usta çalgıcı ve idealleri peşinde koşan öğretmen. İki divanenin yolu, müzik sevdasının üzerine geçim kaygısının gölgesinin yansıdığı kuytularda kesişmiş. Kısa sürede hararetlenen müzikal muhabbetleri sekiz eserden oluşan bir albüme dönüşmüş: “Mâhi”.
Hücum olarak iki gün gibi kısa bir sürede ve doğaçlamalar eşliğinde kaydedilen albümün kapağını ressam ve müzisyen Mehmet Güreli çizmiş. Ardından “ilk defa balık resmi yaptım” demiş. Dört Anadolu türküsünün yorumlandığı bu doğaçlama temelli albüme sesi ve Karadeniz kemençesi ile İrfan Seyhan konuk olmuş.
Albümün bir özelliği farklı sanat disiplinlerini buluşturması ise diğeri de 10 telli Oğur sazı. Erkan Oğur tarafından bağlama gövdesine geniş bir sap takılarak icat edilen bu altı telli alet aslında gitar ve kopuzun çocuğu gibi. 10 tellisini Erdal tasarlamış ve lutiye Hacı Akpınar’a yaptırmış. Barok tınılarına yakın sesler çıkaran bu aleti bir güzel çalmış. Halen halk müziğinin iyi icralarını dinleyebiliyorsak, böyle müzisyenlerin yüzü suyu hürmetine...
Yinon Muallem “Back Home” (Galileo)
Kapağında Yinon Muallem’i udu, elektrik gitar çalan bir rock müzisyeni edasıyla tutarken gösteren fotoğraf, içindeki müziğin birden fazla kimlik taşıdığına işaret ediyor olmalı. Kimlik sorgusu (yaşamının üçte ikisini İsrail’de, son üçte birini Türkiye’de geçiren, ayrıca bir Türk ile evli olan) Yinon için önemli bir yer teşkil ediyor. Bu durum doğal olarak müziğine de doğrudan yansıyor. Yeni albümünün adı bunu anlatıyor.
Irak kökenli bir ailenin 1968 doğumlu oğlu Yinon. Erken yaşta vurmalı çalgılarla başlayan müzik macerası utla sürmüş. Yurdal Tokcan’ın topluluğuna katılma daveti Türkiye’ye taşınmasına neden olmuş.
Yinon “Back Home” albümünü oralı müzisyenlerle kaydetmek üzere İsrail’e dönmüş. Ancak hafızasına ve notalarına kazıdığı Türk makam müziğini albüme dahil etmeyi ihmal etmemiş. Geleneksel Yahudi müziğini, cazı ve Türk müziğini sıcak ezgiler eşliğinde harmanlayan albüm, iyimser ve barışçıl bir ruh haline sahip.
“The Way Of Soul”un sözleri İncil’den alınmış, efsane “Lou Reed” şarkısı “Perfect Day” ile Kadiszon - Abraham imzalı “Desert Song” dışında tüm besteler Yinon’a ait. Yakın zamanda “Ta Ki Dum” adlı bir projeyi hayata geçiren Yinon, çalışkanlığı ve enerjisiyle parmak ısırtmaya devam ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...