Villalara yeni bilirkişi
Gizlenen bilirkişi raporunda Hacılar Koyu’nun sit statüsü 1. dereceden 3’e düşürüldü.
Urla Zeytineli köyü yakınlarındaki Hacılar Koyu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen kaçak villalarla ilgili kamuoyundan gizlenen bilirkişi raporu ortaya çıktı. Hacılar Koyu’nun sit statüsünü 1. dereceden 3’e düşürmeyi sağlayan rapor, söz konusu işleme karşı açılan yürütmenin durdurulması istemli dava dosyasına girerken, İzmir İdare Mahkemesi, bölgede yeni bilirkişi incelemesi ve keşif istedi.
Yaklaşık 8 aydır Bilgi Edinme Yasası kapsamında istenen rapor, hiçbir kişi ve kuruma verilmemişti. 17 Aralık operasyonunda dinleme kayıtlarında geçtiği öne sürülen konuşmalarda, villa sahiplerinden Oğuzhan Boyacı’nın bilirkişilere rapor için 130 bin lira vereceği öne sürülmüştü. Başkan ve iki hâkimin değiştiği mahkemeden avukatların 3 aydır talep ettiği rapor sonunda dosyaya girdi. 120 sayfalık rapor, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atila Ocak, Yardımcı Doç. Dr.Ünal Özelmas, Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Mehmet Ali Kurt ile peyzaj mimarı Kaan Orhanoğlu imzasını taşıyor.
Rapora göre, yıl boyunca yapılan teknik araştırma ve gözlemler sonucunda 137 omurgasız, 73 balık, 1 iki yaşamlı, 134 sürüngen, 68 kuş ve 14 memeli hayvan türünün varlığı tespit edildi. Ancak, yine de küresel ve ulusal ölçekte türü tehlike içinde olan bir canlı bulunamadı. Raporda“Tablo-2” olarak verilen çizelgede doğal sit alanındaki hayvan türlerine ait liste bulunuyor. Listede yer alan Vipera ammodytes (boynuzlu engerek), IUCN (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği) tarafından Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ne alınmış durumda. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca da koruma altında bulunuyor. Yine tarla sincabı, kızıl tilki “yaygın endişe” kategorisinde yer alıyor. Ayrıca alanın yakınında herhangi bir koruma alanı olmadığı da ileri sürülüyor. Ancak Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bölgenin“Alaçatı Önemli Doğa Alanı”nın sınırları içerisinde yer aldığını dile getiriyor.
İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 8 Eylül 2011’de “1. Derece doğal sit alanı” olarak belirlenen koyun çevresinin insan yerleşimi ve tarımsal faaliyet nedeniyle doğallığını yitirdiği ileri sürülen raporda, bu nedenle bölgenin “kesin korunacak hassas alan” ya da “nitelikli doğa koruma alanı” vasfı taşımadığı ileri sürülüyor. Raporun sonuç bölümünde, “Koruma kullanma dengesi ve sürdürülebilirlik stratejisi de dikkate alınarak ‘Sürdürülebilir kalkınma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak önerilmesi kanaatine varılmıştır”deniliyor. Böylelikle Erdoğan’a ait olduğu ve usulsüz bir şekilde sit statüsünün değiştirilerek imara açıldığı savlanan kaçak villalar için de yasal kılıf hazırlanmış oluyor.
Davacı avukatlardan Şehrazat Mercan, bu rapora ulaşmak için çok uğraştıklarını belirterek “Bu rapor olmadan dava devam edemezdi. Dinleme kayıtlarında bu raporun hazırlanması için 130 bin lira rüşvet verildiği öne sürülüyor. Raporda, bölgede sit derecesinin düşürülmesi amacıyla yazıldığını düşündüğümüz yanlış bilgiler bulunuyor. Aynı bölgeye ilişkin odaların açtığı davalarla bu davanın birleştirilmesine de karar verildi. Bu raporun yanında mahkeme yeni bir bilirkişi raporu ve keşif yapılmasını da istedi. O rapor üzerinden de değerlendirme yapacaklar” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- Yıkılması gerekiyor!