Vice News’ten gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili açıklama
Diyarbakır’da tutuklanan İngiliz Vice News haber kuruluşuna bağlı dört gazetecinin salıverilmeleri için uluslarası hak örgütleri Türkiye’ye çağrıda bulundu.
Vice News internet sitesinde yer alan haberde, Diyarbakır’a bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere gelen iki İngiliz muhabir Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury’nin ekipten bir şoför ve yardımcı ile birlikte gözaltına alındığı aktarıldı.
Güvenlik görevlileri, gazetecileri hükümetten akreditasyon için gerekli izinleri almadan görüntü çekmekle ve Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) desteklemekle suçlamıştı. Vice News haberinde, güvenlik görevlilerinin ekipten dört kişiyi tutuklamakla kalmayıp, kamera ekipmanlarına el koyulduğu ve otel odalarının aradığı belirtildi.
Haberde ayrıca uluslararası hak örgütleri Af Örgütü, yazarlar birliği PEN International ve Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) tutuklamaları kınadığı belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada Türkiye’nin gazetecileri tutuklama kararının yanlış, ekibin IŞİD’e destek verdikleri yönündeki iddiaların ise “nedensiz, ölçüsüz ve tuhaf” olduğunu söyledi. Açıklama, gazetecilerin bu önemli meseleyi haber yapmalarının tamamen uygun olduğunu savundu.
CPJ'nin Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu koordinatörü Nina Ognianova da, “Türkiye’nin güneydoğusunda Türk güvenlik güçleri ve Kürt bölücü örgütler arasındaki çatışmaların haberleştirilmesinin hem yerel hem uluslararası okuyucu/dinleyici kitlesine yönelik kamu yararı olduğunu” söyledi, otoritelerin gazetecileri susturmak değil aksine korumakla yükümlü olduğunu ifade etti.
PEN Örgütü Türkiye Başkanı Zeynep Oral’ın “Türkiye’de gazetecilerin git gide zorlaşan şartlarda çalıştığı, ülke ve bölgedeki bu siyasi belirsizlik sürecinde bilgi alma ve ifade özgürlüğüne daha da fazla ihtiyaç duyulduğu” yönündeki açıklaması da Vice News'un haberinde vurgulandı. Vice News’un tutuklanan gazetecilerinin bugün yargı karşısına çıkarılmaları bekleniyor.
ABD'den açıklama: Demokratik değerlerinizi koruyun
ABD Dışişleri Bakanlığı, günlük basın toplantısında, Diyarbakır’da, üç İngiliz gazetecinin ‘terör örgütü lehine çalışmak’ suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara’ya ilettiklerini açıkladı.
İfade özgürlüğü ve adil yargının önemine vurgu yapan Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, “Söz konusu ilkeler, sağlıklı demokrasi için kilit öneme sahiptir. Bu değerlere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda da önem verilir” diye konuştu.
Türkiye’nin uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini de vurgulayan Toner, “Türkiye’nin dostu ve NATO müttefiki olarak Türk yetkililere aralarında adil yargı, ifade özgürlüğü, medya ve bilgiye erişimin de yer aldığı uygulamalarında evrensel demokratik değerlerin korunmasına çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu