Verem İstanbul’u mesken tuttu

Hastalığın görülme sıklığı azaldı ancak tedaviyle ilgili sıkıntılar arttı.

Verem İstanbul’u mesken tuttu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.01.2014 - 17:36

 

Her yıl 16 bin kişinin verem (tüberküloz) hastalığına yakalandığı Türkiye’de, hastaların yüzde 2-3’ü yaşamını yitiriyor. Dünyada ise verem hastalığının görülme sıklığının 100 binde 125 olduğu, her yıl 8-9 milyon yeni verem hastasının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Türkiye Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Başkanvekili ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, 5-11 Ocak Verem Haftası nedeniyle gazetemize açıklama yaptı. Verem sıklığının eskiye göre azaldığını ancak tedavi ile ilgili sorunların devam ettiğini vurgulayan Kılıçaslan, özellikle İstanbul gibi büyük metropollerde sağlık altyapısı eksikliği nedeniyle hastaların sıkıntılar yaşadığını belirterek “Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında verem savaş dispanserlerindeki çalışma, diğer yerlere göre maddi anlamda dezavantajlı hale geldi, deneyimli hekimler buralardan ayrıldı” dedi.

İstanbul’un özellikle tüberküloz görülme sıklığı fazla olan Somali, Nijer, Nijerya, Senegal, Azerbaycan gibi ülkelerden göç aldığını anımsatan Kılıçaslan, “Mültecilerin normal verem tedavileri ücretsiz yapılıyor. Ancak dirençli verem hastalarının ilaçları karşılanmıyor. Onların tedavisinde ve takibinde sorunlar oluyor” diye konuştu. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin de veremi artırdığına dikkat çeken Kılıçaslan, özetle şunları söyledi: “Verem, İstanbul gibi kalabalık nüfusun yaşadığı, kalabalık ailelerin olduğu semtlerde yüksek durumda. Hedef tüm dünyada 2050 yılında tamamen sıfırlamak. Verem ile mücadele artırılmalıdır. Verem, nedeni bilinmeyen, önlenemez bir hastalık değil. Hastalığın halen devam etmesinin asıl nedeni hastalığın sosyo-ekonomik olması.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler