Velinin zor tercihi

Liselere kayıt için tercih dönemi 31 Temmuz’da başlıyor. Tercihler, 1 milyon 270 bin öğrencinin velisi tarafından e-okul üzerinden yapılacak.

Velinin zor tercihi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.07.2014 - 11:06



Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi yerleştirme takvimi kapsamında, tercih dönemi 31 Temmuz’da başlıyor. Tercihler 1 milyon 270 bin öğrencinin velisi tarafından 8 Ağustos tarihine kadar e-okul sistemi üzerinden yapılacak. e-okul üzerinden tercih sistemine girildiğinde, velinin karşısına “Özel yetenek sınavı ile yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım” ve “Tercih yapmak istiyorum” seçenekleri çıkacak.

UMUT NAKİLLERDE

İlk iki seçenekten biri işaretlenirse tercih yapmak mümkün olmayacak. Bu nedenle öğrencinin, bir özel okula ön kayıt yaptırmış bile olsa mutlaka 3. seçeneği tıklaması gerekiyor. Öğrenci velisi tarafından yapılan tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Bu onaylama işlemi ile öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Tercihlerin, elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işlemindense okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Öğrenci için hazırlanan tercih listesinin resmi olarak onaylanması sürecinin takibi çok önemli. Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges. meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden yapılacak.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, tercih süreciyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

 Öğrenci aynı anda hem özel okulu hem de devlet okulunu kazanabilir mi?

Özel okullar için tercih listesi oluşturulmayacak, okula bireysel başvuru yapılacak. Özel okulların tercihi devlet okullarının tercih listesinde yer almayacağından veli her iki ihtimali ayrı ayrı değerlendirebilir. Bu durumda veliler özel okula kayıt yaptırsalar dahi e-okul üzerinde “Tercih yapmak istiyorum” ifadesini işaretlemek zorundalar. Eğer devlet okulları için yaptığı tercih listesinden bir okula yerleştirilirse ve bu okula devam etmek isterse öğrenci kayıt yaptırdığı özel okuldan kaydını alıp MEB sistemi içinde yerleştiği okula kayıt yaptırmalı. Çünkü öğrenci aynı anda iki okula kayıtlı olamaz. Bu iki okul seçiminin birbirinden bağımsız olduğu ise unutulmamalı.

 Kaç tercih yapılacak?

MEB tarafından tercih işlemlerinde ciddi değişiklikler yapıldı. Öğrenci ve veliler tüm bu değişiklikleri iyi anlamalı ve tercihlerini de bunlara göre şekillendirmeli. Geçmiş yıllarda tercih listeleri en fazla 12 okuldan oluşurken bu sene bu sayı A grup tercihler 15 adet, B grubu tercihler 6 adet olmak üzere 21 tercih hakkı tanındı. Ek yerleştirmelerin olmayacağı ve 1. yerleştirme sonunda ortaya çıkan okul kontenjan açıklarının nakiller yoluyla kapatılacağı açıklandı.

A grubu tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli?

Öğrenciler A grubunda tercihlerini yaparken; http://www.meb. gov.tr adresinden yayımlanan okul listesinden 15 okul seçebilecekler. Bu 15 okul seçiminde il, ilçe, okul türü sınırlaması olmayacak. Okul seçerken, okulun fiziki yapısı, sosyal olanakları, ulaşım imkanı, öğretmen kadrosu, ÖSYS başarısı, mezunlarının iş hayatındaki yeri ve en önemlisi öğrencinin o okulda okurken mutlu olup olmayacağına dikkat etmeliler. Öğrencinin mesleki yatkınlığına ve gelecek planlarına uygun tercihler yapılmalı. Örneğin öğrencinin sayısal derslere olan ilgisi az ise öğrenci fen liselerine değil sosyal bilimler liselerine yönlendirilmeli. Öğrenci sırf puanı yüksek diye okumak istemediği bir bölüme yönlendirilmemeli. Tercih listesi oluşturulurken okulların puanları değil okumak istenen okul önemlidir. 4 A grubu tercihlerinde hangi okullar yer alacak? A grubu tercih
listesinde sınavla öğrenci alan tüm okullardan seçilen 15 okul yer alacak. Bu okullar seçilirken il, ilçe gibi sınırlamalar olmayacak.

 A grubunda tercih edilen okullara yerleştirme nasıl yapılacak?

Tercih başvurusunda bulunan tüm öğrencilerin, puan üstünlüğü ve tercih başvuruları dikkate alınarak yerleştirme işlemi yapılır. Bu yıl okulların sınıf kontenjan sayısı 40’a çıkarıldı. Bu yıl Anadolu’ya dönüştürülen tüm okullarda bu kural geçerli olacak. Yani geçen seneye göre daha fazla öğrenci bu okullara yerleşecek. Geçmiş yıllarda yapılan ek yerleştirmeler ise bu sene yapılmayacak. Ek yerleştirmeler, sınavla öğrenci alan okullara ilk yerleştirme sonucunda yerleşen öğrencilerin kayıt dönemi bitiminde oluşan kontenjan boşluklarını doldurma amacıyla yapılıyordu. Bu da beraberinde daha fazla kontenjan açığını getirecek.

En yüksek Robert

TEOG Özel Okullar Yerleştirme Puanına (ÖYP) göre taban puan ilanı, ön kayıt ve kesin kayıt sistemiyle öğrenci alan yabancı özel okullar, 1.ön kayıt dönemi için taban puanları açıklandı. Okullar; 4-5 Ağustos 2014 tarihleri arasında ön kayıt, 6-7 Ağustos 2014 tarihlerinde ise kesin kayıt yapacaklar.

B Grubu tercihleri nasıl yapılacak?

Öğrenci B grubu listesinde 6 okul türünden en az birini işaretlemek zorunda. B grubu listesinde A grubundan farklı olarak il, ilçe sınırlaması olacak. B
grubu tercihleri öğrencinin A grubu listeden bir okula yerleşememesi durumunda B grubundaki listede yer alan ve kendi ilçesi içinde bulunan okul türlerinden en az birine yerleştirmeyi hedefliyor. Bu yerleştirmede öğrencinin oturduğu semte ve bu semtte yer alanokullardaki boş kontanjanlara bakılacak. Örneğin öğrenci İstanbul Beşiktaş ilçesinde oturuyorsa ve A grubundan bir okula yerleşmediyse sadece Beşiktaş ilçesinde yer alan okul türlerinden birine, açığa göre yerleşecek. B grubu listesi taranırken öncelikle öğrencinin hangi okul türüne yerleşmek istediğine ve bu okul türlerinde boşluk olup olmadığına bakılacak. Eğer öğrenci B grubundaki tercihlerinde de bir okula yerleşemezse MEB e-okul üzerinden öğrencinin adresine en yakın liseye okul türüne ve öğrencinin istediğine bakmaksızın kaydedebilecek.

B grubu listesinden tercih edilecek olan okul türleri neler olacak?
B grubunda 6 farklı okul türü yer alacak. Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, meslek ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi. Öğrenci bu okul türlerinden en az birini işaretlemek zorunda. Bu işaretlemede istek sırası önemli

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na göre öğrenci alan okullar

 Fen Liseleri,
 Fen ve Teknoloji Liseleri,
 Sosyal Bilimler Liseleri,
 Anadolu Liseleri,
 Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi,
 Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liseleri,
 Anadolu Sağlık Meslek Liseleri,
 Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Denizcilik nadolu Teknik Liseleri,
 Tüm Meslek Liseleri
 Anadolu İmam-Hatip Liseleri,
 Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı ve YEP sonucuna göre öğrenci alan özel okullar

İstanbul'da ‘Danışma Komisyonu’

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, öğrenci kayıt, kabul işlemleri ile ilgili olarak her türlü konuyu ve sorunu değerlendirmek ve çözümlemek üzere İl Danışma Komisyonu kuruldu. Komisyon, 2014-2015 öğretim yılı ilkokul, ortaokul ve lise öğrenci kayıtlarıyla ilgili olarak 8 Ekim 2014 tarihine kadar Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde çalışmalarını sürdürecek. İl Danışma Komisyonu’na 0 (212) 455 04 73 (473) ve 0 (212) 455 04 74 (474) nolu telefonlardan ulaşmak mümkün.

Yüzdelik dilimlere dikkat

Fen Bilimleri Dershanesi rehber öğretmenlerinin, tercih sürecine ilişkin uyarıları da şöyle:
“Bu yıl tercihler biraz riskli. Nedeni de yüzdelik dilimlerin, geçen yılki yüzdelik dilimlerle aynı başarı sırasını temsil etmemesi. Bu yıl öğrencilerin başarı sırasını da açıklamadılar. Geçen yıl yüzdelikler, barajı geçen öğrenci sayısı üzerinden hesaplandı (1.049.293 ) ve okulların açıklanan yüzdelikleri de bu rakam üzerinden. Bu yıl öğrencilerin açıklanan yüzdelik dilimleri 1.271.273 sayısına göre hesaplandı. Çünkü baraj kalktı ve sınava giren herkesin puanı hesaplandı. Tercih sürecinde A listesindeki 15 tercihin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Aksi takdirde B listesinden istenmeyen bir okula yerleşme olasılığı ortaya çıkar

Yerleştirme takvimi
31 Temmuz-08 Ağustos 2014: Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması (15+6 Adet Tercih)
22 Ağustos 2014: Yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıt dönemi
25 Ağustos 2014: Nakil döneminin başlaması
15 Eylül 2014: Nakillerin sona ermesi ve okulların açılması.

UMUT NAKİLLERDE


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon