Vekillere özel savcı!
Son KHK’ler ile milletvekilleri hakkındaki soruşturmalarda, Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve Ankara ağır ceza mahkemeleri görevlendirildi.
Hükümetin çıkardığı ve dün Resmi Gazete’de dün yayımlanan 694 sayılı OHAL KHK’sinden, milletvekilleri de payını aldı. KHK ile milletvekilleri hakkında soruşturma yetkisi tek merkeze toplanarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkili kılındı. Yasama organı üyeleriyle ilgili bir düzenlemenin bile parlamento yerine KHK ile düzenlenmesine muhalefetten “Bir savcı vekillere kayyım olarak atandı. Siyasi irade tüm soruşturmalara kolaylıkla müdahale edecek, iyi niyetli değil” tepkisi geldi. Başbakan Yıldırım düzenlemeyi “kolay takip” gerekçesine dayandırdı. 694 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeye göre “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yer ağır ceza mahkemesine” verildi. Soruşturmayı, cumhuriyet savcısı veya görevlendireceği vekili bizzat yapacak. Başsavcı veya vekili, suçun işlendiği yer cumhuriyet savcısından soruşturmanın kısmen veya tamamen yapılmasını isteyebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde suçun işlendiği yer cumhuriyet savcısı zorunlu olan delilleri toplayacak ve gerekmesi halinde alınacak kararlar bakımından bulunduğu yer sulh ceza hakimliğinden talepte bulunabilecek.
Mevcut davalar sürecek
KHK’ye konulan geçici madde düzenlemesiyle, milletvekilleri hakkında halen süren dava ve soruşturmalar kapsam dışında bırakıldı. KHK’nin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan davaların görüldüğü mahkemeler, dava sonuçlanana kadar “görevsizlik ve yetkisizlik” kararı veremeyecek, davayı sonuçlandıracak. Yürütülen soruşturmalar için de aynı hüküm geçerli olacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Bülent Tezcan, bu düzenlemenin Anayasa’ya ve “tabii hakim ilkesi”ne aykırı olduğunu söyledi. Milletvekillerinin önceden işlediği iddia edilen suçlarla ilgili soruşturmaların da Ankara’ya kaydırıldığına dikkat çeken Tezcan, “Tabii hakim ilkesine göre suç nerede işlendiyse bu işe oradaki mahkemeler bakar. Böyle olmadığı taktirde suça göre hakim tayin edebilirsin. İktidarın bugüne kadar yargıya müdahalesi düşünüldüğünde, bunun masumane bir düzenleme olduğunu düşünmüyorum. Bu, milletvekilleri hakkındaki soruşturmalara kolayca müdahale edebilmek, soruşturmaları tek merkezden yönlendirmeye dönük bir düzenlemedir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da getirilen düzenlemeye, “Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, tüm milletvekillerine kayyım olarak atanmış oldu” sözleriyle tepki gösterdi. Hükümetin, milletvekilleri ile ilgili düzenlemeyi KHK ile yapmasının anayasaya aykırı olduğunu belirten Tanrıkulu, “Her konuyu OHAL KHK’si ile düzenliyorlar. Milletvekillerinin, kendileriyle ilgili yapılan düzenlemeyi bile kendilerinin yapmasına izin verilmiyor. Milletvekilleri ile ilgili bir düzenlemenin KHK ile yapılması tamamen anayasaya aykırıdır. Milletvekillerine, bir çeşit kayyım atamadır” diye konuştu.
‘Kolay takip...’
Başbakan Binali Yıldırım ise düzenlemeyi “Bu, takip açısından, takip etmenin kolaylaştırılması ve herhangi bir yetki aşımı olmaması için yapılmış bir düzenlemedir” sözleriyle savundu.
En Çok Okunan Haberler
- Birinci girdiği mülakatta elendi: İntihar etti!
- 'Dilruba'dan Özgür Özel'e yanıt: 'Yuh, yalana gel'
- Narin Güran davası devam ediyor
- Özgür Özel'den 'ABB' açıklaması
- Belediyelerden hastane adımı
- Kelepçeli burjuvanın duyulmayan çığlığı
- Nurseli İdiz aylık kazancını açıkladı!
- Özgür Özel'den canlı yayında kayyum tepkisi!
- ‘Yediniz, içtiniz, geldiniz’
- Yavaş'tan 'istifa' iddialarına açıklama