Veda Gazeli ilk kez seslendirildi

Veda Gazeli ilk kez seslendirildi

Veda Gazeli ilk kez seslendirildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2014 - 23:10

Neyzen Süleyman Ergüner, önceki akşam Cemal Reşit Rey(CRR) konser salonunda şef Naci Özgüç yönetimindeki CRR Orkestrası eşliğinde dedesi neyzen Süleyman Erguner'in Yahya Kemal Beyatlı'nın şiiri üzerine bestelemiş olduğu "Veda Gazeli" ni Dr. Aydın Karlıbel'in senfonik düzenlemesiyle ilk kez seslendirildi.

Konserde, Ergüner'in seslendireceği diğer eserlerin senfonik düzenlemesi ise şef Naci Özgüç tarafından yapıldı.
Programda yer alan eserler arasında J.S.Bach'tan 'Air' ve 'Siciliano', Gabriel Faure'den 'Apres un Reve' Ekrem Zeki Ün'den 'Yunus'un Mezarı',' Kaptanzade Ali Rıza Bey'in 'Kanatları gümüş kuş' , geleneksel musikimizden çargah ilahi, saba vakti, gurbet, nihavent emprovizasyon.programın diğer parçaları arasında yer almaktaydı.
 
Akşamın ilginç yanı, Süleyman Erguner'in J.S.Bach, Gabriel Faure ve Ekrem Zeki' ün gibi bestecilerin Batı tarzındaki başyapıtları 80 yaşındaki mansur neyiyle yorumlayarak benzersiz bir sanat olayı gerçekleştirmiş olmasıydı.
 
Dede Süleyman Erguner'in (1902-1953) 'Yahya Kemal Beyatlı'nın şiiri üzerine bestelemiş olduğu 'Veda Gazeli' nin hazin bir öyküsü var. 4 Nisan 1953 günü Dumlupınar Denizaltısı'nda bulunan şehitlerimiz son anlarında telsiz ile Yahya Kemal'in şiirini dede Süleyman Erguner'e okumuş. Bu duygularla dede Erguner 'Veda Gazeli'ni  gözyaşları içinde kaleme almış. Eseri düzenleyen Karlıbel, bu hazin öyküden ve dinlemiş olduğu Cem Karaca yorumundan da çok etkilenmiş olduğunu dile getirdi. Karlıbel; 'Üstad Süleyman Erguner'den önce, Cemal Reşit Rey ile değerli dostu, neyin  bir diğer efsanesi Aka Gündüz Kutbay tarafından (1924-1979) gerçekleşen bu tarz bir denemeye TRT Harbiye Stüdyolarında şahit oldum. J.S.Bach'ın keman konçertosunu Cemal Reşid Rey'e neyiyle üflemesi unutamadığım bir anımdır. Cemal beyin gözleri sevinçle parlamış, Aka Gündüz beyin neyini eline alıp öpmüş, üstadı iki elini birden kaldırarak selamlayıp kutlamıştı' diyerek bu birbirinden seçkin müzisyenler ailesinin tüm diğer mensuplarını da saygıyla anarken Süleyman Erguner'i başarılarının devamı dileyerek kutladı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon