Vatan şairi Nazım Hikmet, Bodrum'da anılacak

Türk şiirini dünyaya tanıtan şair Nazım Hikmet, doğumunun 118’inci yılında Bodrum’da anılıyor.

Vatan şairi Nazım Hikmet, Bodrum'da anılacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2020 - 15:56

Düşünceleri yüzünden hayatının büyük bölümünü sürgünde ya da hapiste geçiren, şiirleri elliden fazla dile çevrilen ve ödüller alan büyük şair Nazım Hikmet, 118’inci doğum yıldönümünde Bodrum’da sergi ve söyleşi ile anılacak.

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen “Nazım Hikmet Memleket” konulu söyleşi, 15 Ocak Çarşamba günü Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. İletişim Bilimci Ali Haydar Fırat ve Gazeteci-Yazar Deniz Zeyrek konuşmacı olarak katılacağı ve “Nazım Hikmet’in Vatan Sevgisi ve Gazetecilik” konulu söyleşi saat 15.00’te başlayacak. Söyleşiden hemen önce ise Karikatürcüler Derneği’nin “Nazım Hikmet Karikatür Sergisi”nin açılışı gerçekleşecek. Sergi, saat 14.00’ten itibaren Bodrumlulara kapılarını açacak.

NAZIM HİKMET RAN KİMDİR?

Memleket hasreti ile Moskova’da yaşamını yitirmişti Nazım Hikmet. Şiirleri elliden fazla dile çevrildi. Dünyanın okuduğu bir isim oldu. Kuvay-i Milliye Destanı ile İstiklal Savaşı'nın en nadide eserini yazmıştı.

15 Ocak 1902 yılında Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet, ilk şiiri Feryad-ı Vatan'ı 1913 yılında kaleme almıştır. Mekteb-i Sultani'de öğrenim görmeye başlayan Nazım Hikmet, bir aile toplantısında yazdığı kahramanlık şiirini okuması ile Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından keşfedildi. Bahriye Mehtebi'ne giderek öğrenimini başarı ile tamamladı. Mezuniyetinin ardından Hamidiye gemisinde stajyer subay olarak göreve başladı. Bir süre sonra bazı nedenlerden dolayı ordudan ayrıldı.

Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Moskova'da Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler ve İktisat bölümü okudu. İlk şiir kitabı 28 Kanunisani'i Moskova'da yayınladı. Ardından Türkiye'ye dönerek Aydınlık Dergisinde çalışmaya başladı. Dergide yazdıkları şiir ve yazılardan ötürü hakkında 15 yıl hapis istendi. O sırada Sovyet Rusya'ya gitti. 1928 Af Kanunu ile cezası kaldırıldı. Tekrak Türkiye'ye dönerek Resimli Ay dergisinde yazılar yazmaya başladı. 1938 yılında burada da yazdıklarından dolayı 12 yıl hapis cezası aldı.

1951 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Türk Vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet, büyük dedesinin memleketi olan Polonya vatandaşlığına geçti ve Borzecki soyadını aldı.

3 Haziran 1963 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler