Vaatler dağ oldu
MEB’in 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı, gerçekleşmeyen vaatleri ortaya koydu. 2019’da tamamlanamayan hedefler önümüzdeki yıla aktarıldı. Öğretmenlik Meslek Kanunu, tekli eğitime geçiş, 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması ve müfredatın yeniden şekillendirilmesi önümüzdeki yıla kaldı. Kadın üniversitesi de hedefler arasında yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda yer alan hedefleri, eğitim alanında gerçekleştirilemeyen vaatleri gözler önüne serdi. 2019’da tamamlanamayan hedefler önümüzdeki yıla aktarıldı. Bütçe yetersizliği nedeniyle bekletilen vaatler süre sınırı konulmadan programa eklendi.
2019’da 22 politika/tedbir ve yürütülecek faaliyetin sıralandığı programda bu sayı 2020 yılında 63’e yükseldi. Programda, taslağı hazır olmasına karşın bütçe yetersizliği nedeniyle gündeme getirilemeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu, yerleştirme sorunları nedeniyle geri adım atılan tekli eğitime geçiş, 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması ve müfredatın yeniden şekillendirilmesi başlıkları yer aldı. 2019’da aralık ayını hedef süre olarak gösteren programda bu yıl herhangi bir süre belirtilmedi.
KADIN ÜNİVERSİTELERİ
MEB, “milli, manevi ve evrensel değerler esas alınarak, küresel gelişmeler ve ihtiyaçlar” için yeniden müfredat değişikliğine gidileceği belirtildi. Programda, mesleki ve teknik eğitim için de “niteliğin artırılması” amacıyla özel sektörle protokoller imzalanması, “Sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda müfredat güncellenmesi çalışmalarına devam edilecektir” hedefi yer aldı. Lise öğrencilerinin üniversitedeki bilimsel etkinliklere katılımları, laboratuvar ve araştırma imkânlarından faydalanabilmeleri için işbirliği protokolleri, okul yöneticiliğinin profesyonel bir meslek haline getirilmesine yönelik çalışmalara da programda yeniden yer verildi. Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversitelerinin kurulması, 2023 yılı itibarıyla en az 2 ünversitenin dünya sıralamasında ilk 100’e, en az 5 üniversitenin de ilk 500’e girmesi hedeflendi. Yükseköğretimde hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartının artılması ve uygulamanın kapsamının genişletilmesi, vakıf yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin özlük hakları asgari düzeyinin devlet üniversiteleriyle aynı seviyeye getirilmesi için mevzuat çalışmasına başlanması planlandı.
DEVAMSIZLIĞA VALİLER BAKACAK
Programda okulöncesi eğitimi zorunlu hale getirmeyi planlayan MEB, 5 yaşa yönelik 2018’de 75.1 olan net okullaşma oranını 2019’da sadece 75.2’ye taşıyabildi. 2020 hedefi de yüzde 77 olarak açıklandı. Tekli eğitime yönelik hedefleri de açıklayan MEB, ilkokulda yüzde 62.2 olan tekli eğitim oranını 2020’de yüzde 75’e, ortaokulda yüzde yüzde 70.1’den 73’e, liselerde de yüzde 94.2 olan oranı 2020’de yüzde 96’ya çıkarmayı planladı. Çocukların artan devamsızlık sorununa karşı da devamsızlık raporu ve “Devamsızlık Eylem Planı” hazırlanarak valilikler tarafından uygulanması hedeflendi.
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'