Uzun süre geçmeyen omuz ağrısına dikkat
Uzun süre geçmeyen ve ağrıya yol açan omuz ağrısının kas yırtılmasına yol açabildiği ve kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabildiği belirtildi.
Memorial Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, giyinmek, toka takmak veya yüksek bir rafa uzanmak gibi günlük hayatın içindeki en basit eylemlerin omuz ağrısı ile imkansız hale gelebildiğini belirtti.
Omuzdaki yumuşak dokularda ya da kemikli yapılarda sıkışma gibi sorunların ortaya çıkması halinde, kişinin hareket kabiliyetinin en aza indiğini ifade eden Demirtaş, bunun kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü vurguladı.
Kasları kemiklere yapıştıran bağlarda ortaya çıkan kas yırtıkları ve daha ileri yaşlarda görülen yıpranmaya bağlı aşınmaların omuz ağrısına yol açtığına dikkati çeken Demirtaş, omuzun çok kullanılmasına bağlı kas yırtılmalarının daha çok gençlerde ve voleybol, basketbol, tenis, yüzme, hentbol ve halter sporlarıyla uğraşan kişilerde görüldüğünü bildirdi.
Kas yırtıklarının, hayati bir sağlık sorunu olmamasına karşın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Demirtaş, şunları kaydetti: "Bu yırtıkların zamanında tespit edilerek tedavi edilmemeleri ise eklemde yük dağılımına bağlı kireçlenme gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Omzunda yırtık olan kişiler, genellikle kolunu başının üstüne kaldıramazlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın görülen omuzdaki kas yırtıkları günlük hayatta birçok hareket kısıtlılığına sebep olmaktadır. Yüksekteki raflardan bir şey alamamak, toka takamamak, elini enseye ve arkaya götürememek, arka cepten cüzdan çıkarırken zorlanmak omuzdaki kas yırtıklarının ilk belirtileri olarak değerlendirilebilir."
'Operasyonla kemik traşlanabiliyor, yırtık dikilebiliyor'
Demirtaş, bu hastalara ilk olarak ilaç ve fizik tedavi yapıldığını ifade ederek, ağrının devam etmesi halinde kas yırtığının söz konusu olabildiğini belirtti.
Görüntüleme teknikleri sonucunda yırtık tespit edilmemesi, ancak ağrının devam etmesi halinde ise tedavinin "artroskopi" diye isimlendirilen yöntemle yapıldığını aktaran Demirtaş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Artroskopi, bölgede üç ya da dört delik açılıp, 4 mm çapında bir kamerayla içeriye girilerek yapılmaktadır. Açılan delikler sayesinde kemik traşlanabilir, yırtık dikilebilir, sıkışıklık ya da yapışıklık varsa bunlar gevşetilebilir. Artroskopide elde edilen görüntüler açık cerrahiye göre çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Çıplak gözle açık cerrahide görülemeyecek birçok yer artroskopi sayesinde görülebilmekte ve operasyon sırasında oluşabilecek sağlam doku hasarı en aza indirilmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- AKP'den kayyum için ilk açıklama