Uludere adalet bekliyor (26.12.2013)
34 kişinin uçakların bombardımanında öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Failler hâlâ bulunamadı.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köylerinden (Roboski) 28 Aralık 2011’de sınırı geçen 19’u çocuk 34 kişinin savaş uçakları tarafından
bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Soruşturmada bir arpa boyu yol alınamezken failler bulunamadı, yargı önüne çıkamadı. Uludereli anneler ise 2 yıldır gelmeyen adaleti bekliyor. Katliamın yıldönümünde, Roboski Derneği, Barış Müzesi ve Diyarbakır’ın kayapınar ilçesindeki Roboski anıtı açılacak. Ayrıca 40’tan fazla genç, katliamın yıldönümünde “vicdani ret” kararını ilan edecek. Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesiyle yerleşen acı ve ailelerin adalet arayışı 2 yıldır sürüyor. Katliamdan bu yana siyah yas giysileri giyen anneler, neredeyse her gün çocuklarının yan yana mezarlarını ziyaret ediyor. Katliamda oğlunu yitiren Mercan Encü, “Bırakın failleri yargılamayı hesap sorduğumuz için devlet aileleri tehdit ediyor. Biz 34 canımızın katledildiği yere, 34 karanfil bıraktığımız için her birimize 3’er bin lira para cezası verdi.
Neymiş efendim, biz o sınırları ihlal etmişiz. 34 kişinin katledilmesi mi yasak katledildikleri yere karanfil bırakmamız mı? Bu iki yıl içinde bırakın bu katliamı yapanları cezalandırmayı, onları ödüllendirdiler bile. Ben ömrümün sonuna kadar onlara lanet okuyacağım” dedi. Katliam mağduru köylülerle dayanışma için köye yerleşen vicdani retçi İbrahim Yaylalı, katliamın yıldönümü için başta BDP ve HDP olmak üzere birçok siyasi parti genel başkanlarının, İHD, Mazlum Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının ve birçok baronun yönetiminin köye geleceğini anlattı. Yaylalı, Roboski Barış Müzesi Evi’nin kampanyasının yıldönümünde başlatılacağını söyledi. Roboski-Der’in de katliamın yıldönümünde açılacağını anlatan Yaylalı 40’tan fazla gencin katliamın yıldönümünde vicdani ret kararını açıklayacağını belirtti. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise katliamın ikinci yılında soruşturmanın ilerlememesine ve askeri yargıya havale edilmesine tepkili. Gizlilik kararı nedeniyle dosyayı inceleyemediklerini de belirten Elçi, “Hâlâ dosyayı inceleyebilmiş değiliz. Bu bir yasal hükmün istismarıdır. Böyle bir soruşturmada askeri savcının, yani bir subayın objektif, tarafsız, bağımsız, adil bir biçimde davranması beklenir mi?” dedi. Kefenli protesto Hakkari Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Cölemerg Öğrenci Derneği (CÖDER) Uludere katliamını kınadı. Katliamı protesto için kefen giyen öğrenciler, “Unutmadık, unutturmayacağız”, “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz” pankartları ve “Kahrolsun katliam zihniyeti” dövizi ile katliamda yaşamını yitiren Roboskililerin fotoğraflarını taşıdı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar Belediyesi, Roboski katliamında ölenler için Batı Parkı içinde “Roboski Anıtı” yaptırdı. Ağıt yakan bir anne ve etrafına düşen bombalar şeklinde yapılan anıta katliamda yaşamını yitirenlerin adları yazıldı. Anıtı yapan heykeltıraş Suat Yakut, “Roboski’de yaşananları simgesel öğelerle anlatmaya çalıştım. Katliamda yaşamlarını yitirenlerin çoğunun çocuk olması nedeniyle anne figürü yerleştirdik. Anıtın katliamın savaş uçakları tarafından yapılması nedeniyle bombaları simgelemeye çalıştım. Aynı şekilde anıtın çevresindeki mermerlere yaşamlarını yitirenlerin isimlerini yazarak ölenlerin unutulmamasını sağlamak amaçlanmıştır. Sade bir anlatımla katliam anlatılmıştır” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!