Ukrayna Başbakanı İstifa Etti

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, “sosyal ve siyasi uzlaşma sağlanması” amacıyla istifasını Cumhurbaşkanına sunduğunu açıkladı. Ülkede protestolar sürüyor.

Ukrayna Başbakanı İstifa Etti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2014 - 20:37

Ukrayna parlamentosunda gerçekleştirilecek özel oturumda, protestoları kısıtlayıcı yasaların rafa kaldırılması oylanacak.

BBC’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmasını önerdi.

Başbakan Nikolay Azarov ise oylama öncesinde, "sosyal ve siyasi uzlaşma" sağlanması adına istifasını Yanukoviç'e sundu.

Protestoların başlamasının ardından çıkan kısıtlayıcı yasalar, eylemlerin artmasına neden olmuştu. Yasa, Yanukoviç yandaşlarının evet oyu vermesiyle 16 Ocak'ta parlamentodan geçmişti.

Dün akşam saatlerinde Ukrayna'da Cumhurbaşkanı ve muhaliflerin, protestoları kısıtlayıcı yeni yasayı rafa kaldırma konusunda uzlaştığı açıklandı. Açıklama Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapıldı.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ayrıca protestoculara barikatları kaldırmaları ve hükümet binalarına saldırıları durdurmaları şartıyla af teklifinde de bulundu.

Parlamentoda, gösterilerde tutuklanan siyasi eylemcilere af talebinin de içerisinde olduğu başka taleplerin de görüşülmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanının da istifası istendi

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, muhalefetle görüşmelerine dün akşam Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, eski boksör Vitali Kliçko ve milliyetçi lider Oleg Tyahnybok'la görüşerek başladı.

Protestoları kısıtlayan yasanın yürürlükten kaldırılmasını talep eden göstericiler bunun yanında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in görevinden ayrılmasını da istemişti.

Belediye binalarında işgal

Ukrayna'da protestolar giderek yaygınlaşırken protestocular 10 kentte belediye binalarını ele geçirdi.

Cumhurbaşkanı'nın Avrupa Birliği ile bir anlaşmayı imzalamama kararı üzerine başlayan protestolarda geçen hafta dört kişi öldü.

Protestocular başkent Kiev'de Adalet Bakanlığı binasına girerek kar torbalarıyla barikat oluşturmuştu. Bakanlık işgali sürüyor.

Avrupa Birliği Dış Politika sorumlusu Catherine Ashton bugün Cumhurbaşkanı ve muhalefet liderleriyle görüşmek üzere Ukrayna'ya gidecek. (AS)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler