Ucuz parfüm alerji ve lekelenme nedeni

Ucuz ve kalitesizparfümlerin deride alerjiye ve kalıcı lekelenmelere neden olabileceği belirtildi.

Yayınlanma: 27.10.2013 - 17:19
Abone Ol google-news

 

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Kamer Gündüz'ün yaptığı açıklamada,parfümlerin esansiyelyağlar aromatik bileşikler çözücü ve sabitleyicimaddelerin karışımından oluştuğunu belirterek,uygun kullanılmadıklarıtakdirde çeşitli sağlıksorunlarına neden olabileceğini kaydetti.

Parfümde bulunan bazı maddelerin astım gibi solunum sistemihastalıklarının yanı sıra deride tahrişe neden olduğunu vurgulayanGündüz, şöyle konuştu:

"Parfümde bulanan bazı maddeler kızarıklık, kaşıntı ve alerjik egzemaya yol açabilir, içindeki bazı maddeler deride güneşhassasiyetini arttırabilir, ciltte leke oluşumuna yol açabilir. Yapılan çalışmalarda, parfümlerin içinde bulunan bazı kimyasalların toksit, kanser yapıcı veya hormonlar üzerine yan etkileri bildirilmiş, bu maddelerin parfüm içeriğinde kullanılması yasaklanmıştır."

Parfümlerin saklanma koşullarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gündüz, sıcak ortam, ışık ve oksijenin parfümünkimyasal yapısının bozulmasına neden olduğunu ifade etti.

Parfümün ağza ve göze temasından kaçınmak gerektiğine işaret edenGündüz, şunları kaydetti:

"Allerjen olduğu bilinen maddelerden herhangi biri parfüm içinde belli bir miktarı aşıyorsa, bu alerjenin ürünün içerik listesi içindebelirtilmesi gerekir. Ayrıca sağlığa zararlı etkileri olduğu belirlenen vekullanımı yasaklanan ham maddeler de üreticiler tarafından parfümiçeriğine konulmamalıdır. Bu nedenle parfüm tüketicileri sağlıklıkoşullarda üretilen ve saklanan ürünleri tercih etmeliler. Parfümbileşeninde alerjen ya da sağlığa zararlı madde bulunmadığından emin olmalılar. Parfümün kullanım süresinin geçmemiş olmasına dikkat etmeliler. Bu şartları sağlamayan ucuz ve kalitesiz parfümler deride alerjiye ve hatta kalıcı lekelenmelere neden olabilirler"

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler