Uçuk kaçık eğlencelik

Bağnaz dindarlığın eleştirildiği, genelde kışkırtıcı ve uçuk kaçık olmaya çalışırken pek de klişelerden kurtulamayan bir mizahi yaklaşımın ürünü “Keşke Burada Olsam” biter bitmez unutuluveren bir eğlencelik.

Uçuk kaçık eğlencelik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2014 - 23:17

2001’de NBC kanalında gösterilen, daha çok genç seyirci kesimine yönelik “Scrubs” adlı komedi dizisiyle ekranın çıkış yapan, popüler isimlerinden biri haline gelen, South Orange, New Jersey, 1975 doğumlu, ABD’li oyuncu, yönetmen, senarist Zachary Israel Braff, hastane önlüğü anlamındaki bu “Scrubs” dizisinde komik ve delidolu serüvenleri anlatılan, acemi ama sempatik ve delişmen doktor adayı J.D. karakteriyle yeni bir Jerry Seinfeld gibi tanınıp sevilmişti bütün dünyada.

2004’te kameranın önünden arkasına geçerek daha 29 yaşındayken yazıp yönettiği ve müziklendirdiği, üstelik gösterildiği Sundance festivalinde oldukça beğenilen “Garden State” filmiyle yönetmenlik kariyerine de başarılı bir başlangıç yapan (zaten Chicago’daki Nortwestern Üniversitesi’nin film okulundan mezun olmuştu) Zach Braff, 2000’lerin başında Amerikan bağımsız sinemasının yeni parlak yeteneklerinden biri olarak değerlendirilmişti.

“Scrubs”ın başarısıyla ünlenmiş Braff’ın yine senaryosunu Adam J. Braff’la birlikte yazıp yönettiği, tabii ki başrolünü de üstlendiği, ilk filminden on yıl sonra gelen ikinci filmi “Wish I Was Here-Keşke Burada Olsam” bugün gösterime giriyor.

Sonradan boşanmış, Yahudi kökenli bir profesör babayla psikolog bir annenin çocuğu olup çocuk yaşta sahne tozunu yutacağı tiyatro çalışmalarına katılarak daha 14 yaşındayken “High” adlı bir TV şovunda, Gwyneth Paltrow’la birlikte kamera karşısına çıkan; 1993’te Woody Allen’ın “Manhattan Murder Mystery” ve bağımsız “Getting to Know You”, Disney yapımı “The Baby Sitters Club” vb filmlerde küçük rollerde oynayan ama esasında “Scrubs”ın başarısıyla üne kavuşmuş Braff’ın yeni filmi “Keşke Burada Olsam”, artık yolun yarısını geçip orta yaşlarına girmiş, işsiz oyuncu, dalgacı Mahmut karakterli, iki çocuklu, aylak aile babası Aidan’ın (Z. Braff) hikâyesini görüntülüyor.

“Keşke Burada Olsam”, giderek yoğunlaştığı Aidan’ın ilişkilerini çeşitli espri, gönderme ve oyunbazlıklarla iç içe geçiren, matrak ve eğlenceli sahnelerle sürüyor.

Yahudi kültüründeki ölüme ve yas tutmaya dair adetlerle inanışlara değinen ciddi sahnelere de yer veren, hikâyesinden olay örgüsüne ve oyunculuklarına kadar yer yer klişe sayılabilecek ama yer yer şirin de olabilen bir TV sit-com’u havasındaki “Keşke Burada Olsam”da, asgari eğlencelik düzeyini tutturmuş yönetmen Braff, ne var ki son tahlilde ilk filminin oldukça gerisinde kalmış.

Mor peruklu, çokbilmiş Grace’in “Star Trek”ten fırlamış uzay savaşçısı kılığında, çizgi romancıların Kâbe’si Comic-Con fuarına katılan ateist Noah amcasına “Tamam Tanrı’ya inanmıyorsun ama aileye inanmalısın!” diskuru çektiği sahneyle bir kez daha ailenin yüceltildiği bir finale dümen kıran filmde, pırıltılı Hollywood âlemine, “Taht Oyunları” gibi şiddetin dalağını yaran o vurdulu-kırdılı tarihsel aksiyon niteliğindeki güncel TV dizilerine ya da 1990’ların unutulmaz Hakuna Matata sıfatıyla belleklere kazınmış “Aslan Kral” animasyonu gibi vaktiyle gişeyi patlatmış, popüler çizgi filmlere yapılmış göndermeler-dokundurmalar, güldürmese de gülümseten, esprili diyaloglar da gırla.

Bağnaz dindarlığın eleştirildiği, genelde kışkırtıcı ve uçuk kaçık olmaya çalışırken pek de klişelerden kurtulamayan bir mizahi yaklaşımın ürünü “Keşke Burada Olsam” biter bitmez unutuluveren bir eğlencelik. Yine de (bizim gibi) Zach Braff meraklısını bir yere kadar kesebilen bir eğlencelik sayılabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler