Üç çocuk üç lira için yargılanıyor

Çocukların avukatlarından Gözde Öztürk, çocuğu cezalandırmak için değil, iyileştirmek için bazı yaptırımların uygulanması gerektiğini söylüyor.

Yayınlanma: 11.12.2015 - 21:31
Abone Ol google-news

Türkiye’de, başbakan, bakan çocukları hakkındaki yolsuzluk iddialarının üstü örtülürken 16 yaşındaki 3 çocuk, 3 TL yağmaladıkları iddiasıyla 45 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Çocukların avukatlarından Gözde Öztürk, “Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuğu cezalandırmayı değil, iyileştirmek için bazı yaptırımların alınmasını öngörüyor. Burada, suçla ceza arasında orantılılık ilkesi de hiçe sayılmış durumda” dedi.

H.Ö.D., İ.K., ve F.A.’nın yolunu adliyeye düşüren olay, Gaziosmanpaşa’da 5 Ekim 2014’te saat 18.00 sıralarında yaşandı. Meydana doğru yürüyorlardı. Karşılaştıkları 3 çocuktan önce sigara istediler. Mağdurlar, “sigaramız yok” deyince, para istediler. İddianameye göre, ceplerini aradıkları ve darp ettikleri çocuklardan birinin 3 TL’sini ve gözlüğünü, birinin de cep telefonunu aldılar. Tam o sırada polisler geldi. Telefonu yere atarak kaçtılar. Soruşturma sürerken telefonu ve 3 TL’si alınan mağdurun zararı ise bir aile tarafından karşılandı. Olayla ilgili yakalanan 3 çocuğa, Nisan 2015’te dava açıldı. İddianamede, fikir ve eylem birliği içerisinde haraket ederek, yağma suçunu işledikleri öne sürülen çocuklar suçlamayı reddetti. İfadelerinde, “Sigara istedik. Mağdurlar ‘bize dokunmayın’ diyerek, 3 TL parayı ve telefonları kendileri verdiler. Telefonları istemediğimiz için yere attık” dediler.

Ağır ceza istemi

İstanbul 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, çocukların, 3’er kez nitelikli yağma suçundan 45’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları gerektiğini belirtti. H.Ö.D. için ayrıca taşınması yasak olan sustalı tarzı çakı nedeniyle 1 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, çocuklar hakkında, yaş küçüklüğü ve etkin pişmanlık indirimlerinin de uygulanmasını talep etti. Duruşma ise 17 Aralık’ta yapılacak.

Öztürk, iddianamenin ve mütalaanın Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayarak “Mağdur çocukların şikayetleri yok. Zaten telefonu alınan çocuğun zararı karşılanmış” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler