Twitter başka hangi ülkelerde yasaklandı?

Türkiye'de dün mahkeme kararıyla alınan kararla sosyal paylaşım sitesi, Twitter'a erişim engellendi.

Twitter başka hangi ülkelerde yasaklandı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2014 - 13:52

Türkiye'de önceki gün mahkeme kararıyla alınan kararla sosyal paylaşım sitesi, Twitter'a erişim engellendi. Böylece bu kararla Türkiye'de Twitter'ı yasaklayan ülkeler listesine girdi. Kurucularından Jack Dorsey’in attığı ilk tweet ile 21 Mart 2006’da yayına giren Twitter, kullanıcılarına 140 karakterle kendilerini ifade etme olanağı sunuyor. Bugün 35 dilde kullanılan Twitter, dünya çapında 241 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip.

Sosyal medya platformlarına müdahale eden ülkelerin çoğunun Ortadoğu ve Asya coğrafyasından olması dikkat çekiyor. Ortadoğu'da Suudi Arabistan, Suriye ve Körfez ülkeleri başta geliyor.

BAŞI ÇİN ÇEKİYOR

Twitter’ın yasak olduğu ülkelerin başında Çin ve Kuzey Kore geliyor. Çin'de Twitter dışında, Facebook, Google Plus ve Foursquare gibi platformlar için de erişim engeli bulunuyor.

Sosyal ağ, Mısır’daki Hüsnü Mübarek karşıtı protestolar sırasında 25 Ocak-2 Şubat 2011 arasında kullanım dışı bırakılmıştı. İran da 2009’daki başkanlık seçimlerinde ve Eylül 2013’te Twitter’ı bloke etmişti. Ancak 2 milyon İranlı kullanıcı farklı servis sağlayıcılarını kullanarak Twitter'a bağlanabiliyor.

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi orta asya ülkelerinde de hükümet, sosyal medyaya sık sık müdahale ediyor.

Avrupa kıtasında ise sosyal medyaya müdahalede bulunan devlet, Doğu Avrupa ülkesi Belarus. Orta Amerika ülkesi Küba'da da sosyal medya platformları hükümet engeline takılıyor.

BİR GÜNDE 500 MİLYON TWEET

Dünyada her gün 500 milyon, Türkiye’de 8 milyon tweet atılıyor. Dünya genelinde kullanıcıların yüzde 76’sı, Türkiye’de ise yüzde 61’i mobil cihazlardan sosyal ağa giriyor. Türkiye’deki kullanıcılar ortalama 70 karakter kullanıyor. Türkiye’deki kullanıcılar saniyede ortalama 92 tweet atıyor.

Kullanıcılarının yüzde 53’ü kadınlardan oluşan Twitter’ın en aktif kullanıldığı, en çok tweet atılan saatler ise 22.00-23.00 arası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon