TV dizileri krizde: Oyuncular isyan bayrağını çekti
Ünlü oyuncular bir bir artık televizyon dizilerinde rol almayacaklarını açıklıyor. Yıllardır tartışılan, hatta protesto edilen dizi süreleri bir türlü kısalmıyor. Birçok oyuncu süreleri daha kısa olan internet platformlarındaki dizileri tercih etmeye veya tiyatroya yönelmeye başladı.
Türk dizilerinin uzun süreleri uzun zamandır tartışılıyor. İnternette arama yaparken geriye doğru bakıldığında 2011 yılında da dizi sürelerinden şikâyet eden açıklamalar bulmak mümkün. En son iki sene önce ise senarist dernekleri “Yerli Dizi Yersiz Uzun” sloganıyla bir kampanya başlatmış ve senaristlerin 60 dakikadan uzun süren diziler yazmak istemediğini vurgulamıştı. Bu kampanyayla birlikte dizi oyuncuları ve senaristler yürüyüş yapmış, imzalar toplanıp yasa çıkarılması istenmişti. Daha sonrasında her ne kadar sürelerin kısalacağına dair haberler çıksa da iki saatten uzun süren diziler hâlâ televizyon ekranlarında yayımlanmaya devam ediyor.
Son günlerde, geçmişte en çok izlenen televizyon dizilerinde rol almış oyuncular da isyan bayrağını çekmeye başladı.
“Avrupa Yakası”nda Burhan Altıntop, “Bir Demet Tiyatro”da Zabıta İrfan, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde ise Gül Ağa karakterlerini canlandıran ünlü oyuncu Engin Günaydın, her fırsatta dizilerin çalışma şartlarından dert yanan sanatçılardan. Günaydın, son olarak “Dizilerde çalışma şartları çok ağırlaştı. Bu yüzden televizyonda olmak istemiyorum, tiyatro yapmak istiyorum” dedi. Başarılı oyuncu Bergüzar Korel de önceki gün dizi setlerine dönmeyerek tiyatroya ağırlık vereceğini açıkladı. Korel, “Dizi setleri beni çok yordu, dönmeyeceğim. Bu şekilde hayatımdan çok memnunum. Aileme, arkadaşlarıma zaman ayırabiliyorum” şeklinde konuştu. 15 yıl sonra tiyatro sahnesine dönecek ve tek kişilik bir oyunda oynayacak olan Korel, İngiltere’de kapalı gişe oynanan “Girls and Boys”dan uyarlanan oyunda, iki çocuk annesi bir kadını canlandıracak. Ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu da geçen sene Sabah gazetesine verdiği röportajda dizilerin uzun sürelerini vurgulayarak bundan sonra televizyon dizilerinde oynamayacağını ifade etmişti. Beşikçioğlu şu an Netflix’te yayımlanacak ve süresi daha kısa olacak yeni “Behzat Ç” dizisi için çalışmalarını sürdürüyor.
Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir) Başkanı İlker Barış da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yaptığımız eyleme herkes destek olmuştu. Ama değişmiyor. Bu bizim sektörle ilgili bir durum değil, reklam veren, kanunlar falan derken biz oynamıyoruz desek de muhakkak oynayacak birilerini buluyorlar. Yazmıyoruz desek de yazacak birilerini buluyorlar. Ama internet platformları yürümeye başladığından beri televizyon dizilerinin kendilerine çekidüzen vermeleri gerekecek. Yurtdışına satarken de dizileri bölerek satıyorlar. Dizileri internete koyduklarında da uzun diziler fazla tıklanmıyor. O yüzden yavaş yavaş sırf para sebebiyle kısaltacaklar gibi gözüküyor. Yapımcıların, reklam verenlerin ve kanalların kendilerine çekidüzen vermeleri gerekiyor. Biz her hafta bir film uzunluğunda senaryo yazıyoruz. Tür olarak da melodramdan başka bir şey yazamaz olduk. Televizyonun gelirleri de düştü, dizi çekecek para bulamadıklarını söylüyorlar.”
‘Çalışma koşulları çok ağır’ Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu: Tepki gösteren arkadaşlarımız son derece haklılar. Dizi süreleri gerçekten çok uzun Türkiye’de. 150 dakikalık bir bölüm de çekebilirsiniz; ama bunun kanuna, çalışma şartlarına uygun ve insani şartlara çekerseniz, iki ay sürüyorsa iki ayda bir yayımlanır. Burada mesele her hafta 140-150 dakika çekmek zorunda olmanız. Bu zaten dizilerin kalitesini düşürüyor, o ayrı. Ama esas konu çalışma koşullarıdır. Bugün internet dizisi çekilirken de günde 16 saat çalışılıyorsa burada dizi süresinin bir önemi kalmıyor, ki böyle olduğunu da biliyoruz. Bizim itiraz ettiğimiz nokta budur. Bakın “Game of Thrones / Taht Oyunları” başlayacak, yeni sezon için 2 senedir bekliyor bütün dünya. 10 bölüm yayımlanacak. Toplamda 600 dakika, bizim dizilerin 3 bölümü belki de o kadar ediyor. Oyuncu arkadaşlarımızın demek istediği ve bizim kuruluşumuzdan beri söylediğimiz, çalışma saatlerinin uzun olması, çalışma ve iş güvenliğinin yeterli olmaması... Bu kadar uzun süreler aralıksız çalışan kişiler de hata yapmaya açık hale geliyorlar, dolayısıyla tehlikeler de iyice büyüyor. Bu işi el ele verip artık çözmemiz lazım. Sürdürülemez bir şey bu artık. |
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'