Tuzak çekincesi
HSYK önerisi direnişle karşılaşan AKP anayasa değişikliği için muhalefetin kapısını çaldı.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yargıyı “sil baştan” değiştirmek için hazırladığı tartışmalı HSYK önerisi büyük bir muhalefetle karşılaşan AKP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesinin ardından anayasa değişikliği için muhalefetin kapısını çaldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerini ziyaret ederek, HSYK için anayasa değişikliği önerdi. MHP öneriyi reddederken, BDP destek mesajı verdi. CHP, yetkili kurullarında değerlendireceğini bildirdi. CHP’nin “Jest yapın, Adalet Komisyonu’ndaki HSYK önerisini çekin” talebini ilettiği Bozdağ, “Anayasa değişikliğine evet derseniz her şeyi konuşmaya hazırız. Ama şu aşamada teklifi çekemeyiz. Eğer masaya oturmaya karar verirseniz, teklifimizi dondururuz” karşılığını verdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise AKP’nin teklifini çekmesi halinde görüşebileceklerini ifade etti.
Bakan Bozdağ, dün önce CHP grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Engin Altay’ı ziyaret ederek HSYK için anayasa değişikliği önerdi. Bozdağ, CHP’nin anayasa değişikliği için müzakereyi kabul etmesi halinde, diğer muhalefet partileri de isterse 4 partili bir komisyon kurulmasını önerirken “Eğer siz olumlu yanıt verirseniz, biz sadece sizinle de oturabiliriz” mesajını da verdi. CHP kanadı ise AKP’nin Adalet Komisyonu’ndaki önerisinin anayasaya aykırı olduğunu ifade ederken CHP olarak “yargıç bağımsızlığını güvence altına alacak ve siyasetin boyunduruğundan kurtaracak” bir HSYK yapısı önerdiklerini anımsattı. CHP’nin ikinci koşulunun ise AKP’nin teklifini geri çekmesi olduğunu ifade eden CHP’liler, anayasa değişikliği önerisini partilerinin yetkili kurullarına götüreceklerini bildirdiler. Bu kapsamda CHP’nin bu akşam ya da en geç yarın sabah toplanması planlanan MYK toplantısında Bozdağ’ın önerisinin görüşüleceği bildirildi. CHP Grup Başkanvekili İnce, Bozdağ’dan “jest yaparak Adalet Komisyonu’ndaki teklifi geri çekmelerini” istedi. Ancak buna yanaşmayan Bozdağ, “Biz kamuoyuna bu konudaki kararlılığımızı göstermek durumundayız. Sizden olumlu bir öneri gelirse bizim güvencemiz ne olacak? Ancak eğer siz masaya oturmaya karar verirseniz, biz teklif hangi aşamada olursa olsun dondururuz, genel kurula da indirmeyiz” görüşünü iletti. HSYK değişikliği konusunda “zaman darlığı”na da dikkat çeken Bozdağ, anayasa değişikliğini de en kısa zamanda çıkarmak isediklerini vurguladı. Görüşme sonrası açıklama yapan Bozdağ, CHP’ye CHP’ye HSYK konusunda anayasa değişikliği önerisi götürdüklerini ve bu konuda parlamentoda mutabakat olması halinde buna uyacaklarını belirterek “CHP ve diğer partiler olumlu yaklaşırsa, bir komisyon teşekkül edecek ve bu komisyon metni birlikte oluşturacak” dedi.
‘Yolsuzluk örtülmesin’ garantisi
CHP içinde yapılan değerlendirmede, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın HSYK için ortaya attığı “RTÜK modeli”yle tüm üyelerin Meclis’ten partilere ayrılacak kontenjana göre seçilmesine karşı çıkma kararı alındı. CHP MYK’de ayrıntıları ele alınacak olmakla birlikte CHP, “yargıyı siyasetin baskısından kurtaracak, ancak HSYK’nin de tamamen kendi başına hareket etmesini engelleyecek şekilde denetim mekanizması” içeren formül üzerinde duruyor. CHP, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu engellenmemesi için AKP’nin “garanti vermesi” koşuluyla masaya oturmayı teklif etmeyi planlıyor.
Kılıçdaroğlu: Teklif çekilecek
CHP lideri Kılıçdaroğlu ise AKP’nin anayasa değişikliği önerisi konusunda iki koşullarının yerine getirilmesinde ısrarlı oldu. Grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Bir, teklifi geri çeksinler; biz söyledik, iki koşulumuzun olduğunu söyledik. Yolsuzluk dosyaları kapatılmayacak; iki, mevcut teklif geri çekilecek. O çerçevede görüşmeler yapılabilir” dedi.
MHP’den ret
Bozdağ’ın ikinci adresi olan MHP ise HSYK ile ilgili anayasa değişikliği önerisi için masaya oturmayı reddetti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “MHP olarak biz böyle bir anayasa değişikliğini uygun görmediğimizi ve yargı sürecinde olan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam etmesi gerektiğini, böyle bir müdahalenin rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının üstünü örtmek amacıyla özellikle yargı kurumlarına müdahale amacı taşıyabileceğini ifade ettik” dedi.
BDP’den destek
Bozdağ’ın son ziyaret ettiği BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Yargının yürütme ve yasama üzerindeki yön göstermeye çalışan tavrını da yürütmenin yargı üzerinde tahakküm kurmaya çalışan anlayışını da kabul etmiyoruz. BDP olarak böylesi bir uzlaşma arayışına destek vereceğimizi, diyaloğa açık olduğumuzu ifade ettik” dedi. 3 partiyle görüştükten sonra Bozdağ, gazetecilerin “AKP, CHP ve BDP yola devam eder mi” sorusu üzerine 3 parti ile de çalışmaların yürüyebileceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı