‘Tütün kılık değiştirdi’
Uzmanlar: Ülkemizde her 3 kişiden biri sigara içiyor. Kapalı alanda sigara yasağına karşın içenlerin özellikle de gençlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Yasalar var ama bunların uygulanması sorunlu. Yasaklar deliniyor.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, ciddi yasakların olmasına karşın tütün kullanımının halen sorun olduğuna dikkat çekerek “Çok gelişmiş yasalarımız var. Fakat bunların uygulanması sorunlu. Yasaklar deliniyor” dedi. “Tütün artık kılık değiştiriyor” diyen Akçay, “Mesela e-sigaraların yeni çıkanlarını gördünüz mü? Flash disklere benziyor. Gençlerin alabilmesini sağlamak, cazip hale getirebilmek için o kadar çok kılık değiştiriyor ki, tütün ürünlerinin tümü öldürücüdür, kılığına aldanmayın” uyarısında bulundu. Nargilenin zararına dikkat çeken Akçay, “Bir nargile içmek 50-100 paf (dumanı çekmek) demek. Yani bir nargile, 100 sigara demek” diye konuştu.
Ülkemizde her 3 kişiden biri sigara içiyor. Kapalı alanda sigara yasağına karşın içenlerin özellikle de gençlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, ülkemizde sigarayı bırakmak isteyenlerin profesyonel yardım alabilecekleri çok fazla sayıda merkez olduğunu anımsatarak “Yaklaşık 520 tane sigara bırakma polikliniği var ve bu polikliniklerin tümünde çalışan hekimler tütün kontrolü konusunda hem eğitim almış hem de sertifika almış” dedi.
BİR NARGİLE 100 SİGARA
“Tütün artık kılık değiştiriyor” diyen Akçay, şöyle devam etti: “E-sigara ile, nargile ile bu oluyor. Mesela e-sigaraların yeni çıkanlarını gördünüz mü bilmiyorum, ben görme şanssızlığına eriştim. Bunlar flash disklere benziyor. Tütün ürünlerinin tümü öldürücüdür, kılığına aldanmayın. Gençler ilerleyen dönemlerde hastalanacağı gerçeği ile ne yazık ki ilgilenmiyorlar. Şu an da 3 kişiden biri Türkiye’de sigara içiyor. Gençlerde yapılan istatistiklerde ise bu maalesef yarı yarıya denebilir. Üniversite gençliği bulunduğu tüm sosyal ortamlarda tüketilen tütünden öyle veya böyle nasibini alıyor. Bir sigara içimi 5 ila 7 dakika ve 20-25 paf. Bir nargile ise 20 ila 80 dakika. Sosyal ortam gereği alınan pafların (sigara içilirken çekme, dumanın miktarı) miktarı ölçülemeyecek düzeyde. Bir nargile içimi bir defada 50 ila 100 sigara içimine denk geliyor. Eğer 80 dakika çocuk onu içerse. Artık çocuk diyorum çünkü eskiden ileri yaşların keyfi imiş şimdi çocuk yaşların keyfi (!) durumuna geldi. 18 yaş limitine çok fazla kafeler uymuyor. 18 yaş altına aslında tütün ürünlerinin tamamı yasak ama kimlik bakılması ve verilip verilmemesi de yine soru işareti. Yasada sorunumuz yok, bizi gerçekten koruyacak yasalar var ama il tütün kurullarının yetkisinde bu denetimler. İçişleri Bakanlığı’nın kolluk kontrolünün yetkisinde, onlar da Sağlık Bakanlığı’nın gösterdiği titizliği göstermiyorlar.”
ENFEKSİYON RİSKİ VAR
Nargilenin KOAH, astım, zatürree gibi hastalıklara yol açmasının yanında marpuç denilen ağızlık nedeniyle bir başka riski de beraberinde getirdiğini anlatan Akçay, “Marpuç denen uçelden ele dolaşıyor. Ne kadar sterizasyona gitse de oradan sizin infiluenzaya yol açar. Enfeksiyon riski de yüksek. Elektronik sigara için de bu risk söz konusu” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!