Tutuklamalar alarm verici

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda, Türkiye’deki fikir ve ifade özgürlüğündeki risklerin endişe yarattığı belirtilerek Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının alarm verici olduğu kaydedildi. Avam Kamarası vekilleri Ann Clwyd, Mark Durkan ve Tom Brake, “Türkiye’de ifade özgürlüğü” konulu bir de önerge hazırladı.

Tutuklamalar alarm verici
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.12.2015 - 21:35

Britanya’da parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası vekilleri Ann Clwyd, Mark Durkan ve Tom Brake, “Türkiye’de ifade özgürlüğü” konulu bir önerge hazırladı. Önergede Türkiye’de hükümeti eleştiren gazetecilere ve diğer kişilere karşı uygulanan yasal işlemlerle bağlantılı olarak fikir ve ifade özgürlüğü haklarını kullananların karşı karşıya kaldığı risklerden duyulan endişe dile getirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 özgürlük raporunda Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 149’uncu olduğuna dikkat çekilen önergede, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, Türk istihbaratının Suriye’deki İslamcı gruplara silah gönderdiği haberinden sonra casusluk suçlaması ile tutuklanmalarının alarm verici olduğu ifade edildi.

 

Elçi’ye de değinildi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine de değinilen önergede, “Tanınmış insan hakları avukatı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Türk güvenlik güçleri ve Kürt isyancılar arasında barış sağlanması konusunda basın açıklaması sonrası polis ve saldırganlar arasındaki silahlı çatışmanın ortasında kalarak hayatını kaybetmesi şok edici. Elçi ölümünden önce tehdit ve taciz edildi, fikrini beyan ettiği için cezai kovuşturmaya maruz kaldı” denildi. Türk yetkililere Dündar ve Gül’ü serbest bırakma ve Elçi cinayetinde şeffaf bir soruşturma çağrısı yapıldı. Önergede Britanya hükümetinin konu ile ilgili acil olarak Türk hükümeti ile görüşmesi talep edildi.

Önergeler parlementerlerin bir olaya ya da amaca dikkat çekmeleri amacıyla düzenleniyor. Avam Kamarası’nın önergeleri nadiren gündeme alınıyor. Ancak vekiller önergeyi imzalayarak konuya desteklerini ortaya koyuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler