Türkler ve Rumlar iç içe
Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Dipkarpaz kendine özgü bir güzelliğe sahip.
Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ( KKTC) kendine özgü bir güzelliğe sahip olan Dipkarpaz, Rumların ve Türklerin iç içe yaşadığı nadir yerlerden biri. Dipkarpaz kasabası denilince
kuşkusuz akla, adada yaşayan ve Milli Park içinde koruma altında olan yabani eşekler geliyor.
KKTC’nin en uç noktasına yolculuk...
Genellikle iş için ziyaret ettiğim ve birçok noktasını gördüğüm KKTC’nin bu kez en uç noktasına gidiyorum. Zafer Burnu olarak bilinen yarımadanın bu en uç noktasındaki yere gideceğim için heyecanlıyım.
Girne’den hareket ediyoruz, yaklaşık 2-2.5 saat bir yolun bizi beklediğini öğreniyoruz. Burada araçların direksiyonu sağda. Uzun yolculuğumun daha eğlenceli olmasını istediğim için minübüsün en ön koltuğuna, yani Türkiye’deki şoför koltuğu kısmına oturuyorum. Arabalar üstüme üstüme geliyor. Şoförümüz Mustafa amca söze giriyor. “Türkiye’den gelen bazı misafirlerimiz öne oturduğunda panik yapıyor, bazen de kendini şoför zannediyor”. Gülüyoruz. Yolda, Mustafa amca ile sohbete devam ediyorum. Dipkarpaz’a giderken yolun üzerinde olan köyü eliyle gösteriyor ve “Burası benim köyüm, burada dünyaya gözlerimi açtım.
Mustafa amca böyle anlattıkça Dipkarpaz kasabasını daha da merak ediyorum. Yolları oldukça dar. Sahil şeridindeki eski ve dar olan yola gözümüz takılıyor. Bu yolun daha birkaç yıl öncesine kadar kullanıldığını öğreniyoruz. Karşıdan başka bir araç gelse ikisinin yan yana gitmesi çok zor. Neyse ki şimdi çok tercih edilmiyor.
Nihayet Dipkarpaz tabelasını görüyoruz. Köyün girişinde Rumlara ve Türklere ait karşılıklı iki kahve gözümüze çarpıyor.
Türklerle Rumların erkekleri, bu kahvelerde vaktini geçiriyor, hatta birlikte tavla, okey oynuyor, sohbet ediyor. Bu huzurlu, sakin Dipkarpaz kasabası için KKTC’nin el değmemiş köşelerinden biri diyebiliriz. Burası, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’a asker çıkardığı 1974 yılına kadar yalnızca Rumların ikamet ettiği bir yermiş. Şimdilerde Türkler ve Rumlar bir arada yaşıyor.
Dipkarpaz Milli Parkı...
Dipkarpaz’dan sonraki bölge, doğal sit alanı, imara kapalı. Çevre Dairesi’nce Dipkarpaz köyü ile Karpaz Burnu arasındaki arazi korumaya alınmış. Bu alana Karpaz Milli Parkı deniliyor. Bölgeye daha çok İngiliz ve Alman turistlerin geldiğini söyleniyor. Denizi, kumu, cennet koyları ile zor rastlanır türden bir yer.
Biraz daha ilerlediğimiz zaman Dipkarpaz Milli Parkı Yabani Eşek Koruma Alanı tabelasını görüyoruz. Milli parkın içine girmeden bile eşeklerin çevrede dolaştığına şahitlik ediyoruz. Hatta bazı araçlar durup eşeklerin fotoğrafını çekmek istediğinde, eşekler araca yaklaşıyor ve bu durum aramızda “eşekler yol tarif ediyor” esprilerine de neden oluyor. Yabani eşekleriyle ünlü Dipkarpaz’da yaklaşık 600 eşeğin olduğu belirtiliyor. Doğada serbestçe yaşadığı alanlar bile haritalarda işaretlenmiş. bir yer.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Malatya depremi: 'Endişe verici' diyerek uyardı!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!