Türkiye'ye kötü haber (07.02.2014)

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti, "BB+" olan kredi notunu korudu.

Türkiye'ye kötü haber (07.02.2014)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2014 - 20:06

Kurumdan yapılan açıklamada Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacını kapsayan rezervlerin azalmasının kredi zayıflığı yarattığı belirtilerek, "Türkiye'de sert ekonomik iniş riskinin arttığını görüyoruz" denildi.

Ekonomi yetkilileri, kuruluşun Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin sağlam bir temele dayanmadığını ifade ettiler. Yetkililer, "kuruluşun almış olduğu kararın ana gerekçesi olarak büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin gösterildiğini ancak kuruluşun kendi tahminleri dikkate alındığında bunun geçerli bir gerekçe olmadığını" belirttiler.

Açıklama detaylı olarak incelendiğinde, S&P'nin Türkiye ekonomisi için 2014 ve 2015 yılları için sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 2 büyüme öngördüğüne dikkati çeken yetkililer, "S&P, aynı yıllar için cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 2,9 ve yüzde 2,7 seviyesine gerilemesini beklemektedir. Bu tahminler, Kuruluşun Türkiye ekonomisinin bir daralma sürecine girmeden dış dengede çok ciddi bir iyileşmeyi gerçekleştirmesini beklediğini ortaya koymaktadır. Buna rağmen böyle bir karar alınması tutarsızdır" değerlendirmesinde bulundular.

Kuruluşun, bankacılık kesiminin varlık kalitesinde 2009 yılındakine benzer bir kötüleşme beklentisinin doğru olmadığını ifade eden yetkililer, 2009 yılında yüzde 4,8 oranındaki küçülmeye rağmen takipteki kredi oranın net bazda sınırlı bir artış göstererek yüzde 0,9'a çıktığını, S&P'nin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu kaydettiler.

 

'Zamanlama doğru değil'

Kredi notu görünümündeki değişikliğin zamanlamasının da doğru olmadığını vurgulayan yetkililer, "2014 yılında yürürlüğe giren AB düzenlemeleri uyarınca, kredi derecelendirme kuruluşları, ülke kredi notu ve görünüm değişiklik tarihlerini her yılbaşında açıklamakla yükümlüler. Bu çerçevede, anılan Kuruluş da, 30 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, Türkiye için not değişiklik tarihlerini 23 Mayıs 2014 ve 21 Kasım 2014 olarak açıklamıştı" görüşünü dile getirdiler. Yetkililer, kuruluşun tutarlılığı hayli tartışmalı olan gerekçelerle bu takvimin dışına çıkarak böyle bir karar almış olmasının anlaşılmaz bulunduğunu ifade ettiler.

Son dönemde gerek maliye politikası ve makro ihtiyati politika alanlarında, gerekse para politikası alanında atılan önemli adımlar dikkate alınmadan ve bunların en azından kısa vadedeki sonuçları beklenmeden S&P tarafından böyle bir karar alınmasının doğru ve sağlıklı bir yaklaşım olmadığını vurgulayan yetkililer, "Türkiye ekonomisi, güçlü kamu maliyesi ve bankacılık kesimi, sıkı ve daha öngörülebilir hale gelen para politikası çerçevesi ile küresel çapta yaşanan dalgalanmalara karşı önemli bir dayanıklılığa sahiptir" dediler.

Yetkililer, Türkiye'nin 2013 yılından itibaren S&P ile sözleşme yapmadığını, bu nedenle kuruluşun 2013 yılında analizini ülkemizi ziyaret etmeden yapmayı tercih ettiğine dikkati çektiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon