Türkiye’nin üretimi de değeri de 2016’da düştü
2015’i bazı ürünlerde rekor ile kapatan tahıl üreticileri bu yıl zararda. Sebze meyve ihracatında miktar artarken, Türkiye’nin kazancı yüzde 10’a yakın düştü.
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.8 oranında azalarak yaklaşık 35.2 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Hasadı tamamlanan ürünler de bu tahmini destekliyor. Geçen yıl 22.5 milyon ton ile rekor kırılan buğday üretiminde bu yıl yüzde 10’dan fazla düşüş bekleniyor. Arpada ise düşüşün yüzde 15’ten fazla olacak.
Buğdayda talep aynı oranda artarken, geçen yıl 4.5 milyon ton olan ithalatın 6 milyon tona çıkması öngörülüyor. Artan talebe rağmen çiftçinin mağdur olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “1 TL’den fazla maliyeti olan buğday, tüccar ve komisyoncular tarafından 80-90 kuruşa satın alınıyor. Çiftçinin yüzde 90’ının bankalara borcu var, satmak zorunda kalıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi ise hâlâ fiyat açıklamadı. Türkiye’de Trakya büyüklüğünde 4 milyon hektar alan boş beklerken hükumet kendi çiftçisini desteklemek yerine yurt dışında buğday üretimi için arazi kiralıyor. Böyle giderse çiftçiler dayanamaz” dedi.
4 milyon hektar atıl
Güngör’ün verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin ekilebilir tarım arazisi 23.9 milyon hektar. Bunun 4 milyon hektarı ise ekilmiyor. Bunun sebebinin ise girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu dile getiren Güngör, ekilebilir alanın 7.8 milyon hektarında buğday tarımı yapıldığını ve 2015’te bu alanda 22.5 milyon ton buğday üretimi gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye’de buğday hasadının tamamlandığı Akdeniz, Trakya, Güneydoğu bölgelerde geniş kapsamlı bir araştırma yaptıklarını anlatan Güngör, buğday ve arpada verimin çok düşük olduğunu gördüklerini belirtti. Bu yıl üretimin yüzde 10’dan fazla düşerek 20 milyon tona gerileyeceğini anlatan Güngör, 8 milyon ton olan arpa üretiminin de 6 milyon tona düşeceğini söyledi.
Maliyet yüksek
Suriyeliler hariç nüfusun her yıl 1 milyon arttığını anlatan Güngör, şöyle devam etti: “Buğdayda girdi maliyetleri çok yüksek. Yaptığımız araştırmaya göre, kilogram başına üretim maliyeti Adana’da 1.10 TL, Hatay’da 1.12 TL, Urfa’da 1 TL’nin üzerinde. Bunlar en düşük rakamlar. Hasat yapan üreticiler 80-90 kuruştan
Daha çok satıp az kazandı Rusya ile Türkiye arasında 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak düşürme krizinin tarım sektörüne etkileri artarak devam ediyor. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 1.359 milyar kilogram ürün satarken 719 milyon dolarlık gelir elde ettik. Ancak bir önceki yılın aynı döneminde 1.331 milyar kilogram ürün satmamıza rağmen gelir, 100 milyon dolar daha fazla gerçekleşmişti. Miktar artmasına rağmen düşen gelir, Türk meyve ve sebzelerinin değerinin uluslararası piyasada düştüğünü gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2015 Ocak-Mayıs döneminde 0.60 dolar olan meyve-sebzenin kilogram fiyatı, bu yılın aynı döneminde 0.52 dolara geriledi. Bu gerileme deneni ile miktar başına yüzde 2 artan ihracat, değer olarak yüzde 11 geriledi. Bu düşüşte en önemli etken Rusya ile yaşanan kriz. Son dönemde ilişkiler düzelmeye başlasa da 1 Ocak’tan itibaren beş aylık dönemde toplam yaş meyve sebze ihracatında 92 milyon dolar gerileme yaşanırken, bu rakam Rusya özelinde 290 milyon dolara ulaştı. Rusya’nın yanı sıra, hem miktar hem de değerde ihracatın düştüğü bir diğer ülke ise Moldova oldu. Söz konusu ülkeye, 2015 Ocak-Mayıs döneminde 16.5 milyon kilogram ve 8.6 milyon dolar olan ihracat, bu yılın aynı döneminde 14.5 milyon kilogram ve 6.6 milyon dolara geriledi. Miktar olarak artmasına rağmen değer olarak ihracatın düştüğü iki ülke ise Bulgaristan ve Belçika oldu. Sırasıyla bu iki ülkeye yüzde 8 ve yüzde 8’lik düşüş yaşadı ihracatın değeri. Oysa bu iki ülkeye yapılan ihracatın hacmi, yine sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 26 artış göstermiş. Fındıkta düşüş Öte yandan sebze ve meyve üretiminde ise bu yıl artış bekleniyor. Sebze ürünleri üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1.7 oranında artarak yaklaşık 30.1 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.4 oranında artarak yaklaşık 18.9 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sert kabuklu meyvelerden fındığın ise yüzde 18 oranında azalacağı tahmin edildi. |
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Kalın'ın önünde poz verdiği bayrak tartışma yarattı
- İstifaya çağırdı, 'adaylık' daveti yaptı!
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Bakan Ersoy’a seslendi!