Türkiye'nin desteklediği çetenin lideri: Ben El Kaide üyesiyim

İHH'nın Suriye'de desteklediği çetelerden olan Ahar'uş Şam'ın liderlerinden el-Suri, IŞİD'in Suriye'deki El Kaide'ye temsil etmediğini savunurken, kendisini bir El Kaide üyesi olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin desteklediği çetenin lideri: Ben El Kaide üyesiyim
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2014 - 13:02

Suriye'deki El Kaide haricindeki İslamcı çetelerin çatı örgütü olan İslami Cephe'nin en önemli bileşeni Ahrar'uş Şam'ın liderlerinden Ebu Halid el-Suri, kendisini bir El Kaide üyesi olarak gördüğünü söyledi.

Bir süredir El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile çatışan Ahrar'uş Şam'ın liderlerinden Suri, IŞİD'in Suriye'deki El Kaide'yi temsil etmediğini, El Kaide'nin kurucu lideri Usame bin Ladin'in, şimdiki lideri Aymen el-Zevahiri'nin ve 2006 yılında ABD tarafından öldürülen Irak'taki lideri Ebu Musab el-Zerkavi'nin yaptıklarını yapmadığını iddia etti.

IŞİD'e çıkışan Suri, iki haftadır çatıştıkları bu örgütün diğer mücahidleri ve Müslümanları öldürdüğünü belirterek, kendi İslam devleti için Suriye'deki isyanı kullandığını savundu.

İnternetten yayımlanan açıklamada, Suri'nin bin Ladin ve el-Zevahiri ile olan yakın dostluğuna dikkat çekilirken, IŞİD'in işlediği suçlardan bu liderlerin sorumlu tutulamayacağı kaydedildi.

Ayman el-Zevahiri'nin el-Suri'yi IŞİD ile diğer İslamcı gruplar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için görevlendirdiği söyleniyor.

AKP bağlantılı İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) adlı İslami yardım kuruluşu. Temmuz ayında İHH Ahraru’ş Şam, IŞİD ve El Nusra’nın kontrolündeki Rakka’da iftar vermişti. Eylül ayında IŞİD ve Aharu’ş Şam arasındaki bir anlaşmazlıkta da İHH’nın adı geçmişti. İdlib’de Ahraru’ş Şam’ın yardım konvoyunu durduran IŞİD’in elinden kaçan İHH yetkilisi Nurettin Zengi adlı bir başka gruba sığınmıştı. İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı 15 Mart 2013 tarihli “Direnişin 3. yılında Suriye ve Yetimleri” başlıklı panelde, konuşmacılardan bir diğeri ise Ahraru’ş Şam temsilcisi Ebu Abdurrahman’dı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler