Türkiye'nin bu zirveden kaçışı yok
Paris’te 2015 yılında yapılacak iklim zirvesinde çıkacak anlaşmaya artık Türkiye de imza koymak zorunda.
İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, geçen günlerde Lima’daki iklim görüşmelerinden çıkan sonuca göre 2015’te Paris’te düzenlenecek zirvede ülkelerin yaptırımı olmasa da bir anlaşmaya imza atacağını belirterek “Türkiye’nin bu kez işin içinde olacağı garanti. Türkiye’nin bugüne kadar sürdürdüğü ‘biz gelişmekte olan bir ülkeyiz, tarihi sorumluluğumuz yok’ şeklindeki özel şartlar politikası artık bitti. Çünkü artık herkesin özel şartı var. Türkiye’nin bu anlaşmanın tarafı
olmama şansı yok” diye konuştu. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi aktivisti Dr. Ümit Şahin’in kaleme aldığı 1.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Türkiye’nin İklim Politikalarında Aktör Haritası” raporu yayımlandı.
Rapor, Türkiye’nin iklim politikalarını belirleyen kamu, özel sektör, sivil toplum aktörlerinin kimler olduğunu ve etki güçlerini ele alıyor. Raporun tanıtımı için önceki gün Karaköy’deki Minerva Han’da bir toplantı düzenleyen Şahin, Lima’dan 15 gün boyunca devam eden iklim görüşmelerinden edindiği izlenimleri de paylaştı.
Geri dönüşü olmaz...
Şahin, iklim zirvesinde uluslararası kuruluşların ve bilim çevrelerinin bile en radikal söylemleri dile getirmeye başladığını belirterek “Ortalama sıcaklığın 6-8 derece artacağına dair öngörüler bile vardı. Benim için en korkutucu öngörü, dünyanın bugünkü emisyonlarını hiç azaltmaması halinde 2030 yılında ortalama sıcaklığın 2 derece artacağıydı. Bugün sıcaklık artışının 1.5 derece civarında tutulması için çabalanıyor. Bu öngörüye göre dünya çok değil 15 yıl sonra geri dönüşü olmayan bir noktaya erişecek” dedi.
Çevre değil Kalkınma Bakanlığı bakıyor
Şahin, Türkiye’de enerji politikalarının, iklim politikalarına zıt yönde geliştiği eleştirisi getirerek bütün sistemin fosil kaynaklara kilitlendiğini vurguladı. Türkiye’deki iklim politikalarının belirlenmesindeki en önemli aktörün Kalkınma Bakanlığı olduğunu dile getiren Ümit Şahin “Kalkınma Bakanlığı aynı zamanda Türkiye’deki iklim değişikliğine karşı atılacak adımların önünde en büyük engel. Diğer etkili aktörler de Enerji Bakanlığı, Yüksek Planlama Kurulu, Ekonomik Koordinasyon Kurulu” dedi. Başbakanlık dahil 22 bakanlık içinde 16 bakanlığın iklim politikalarının belirlenmesinde söz sahibi olduğunu anlatan Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok etkisiz olduğunu, bu konuda kamu tarafından da eleştiriler geldiğini vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Mide küçültme ameliyatına girdi, doktorlar şoke oldu