Türkiye’de riskler artıyor
TL’de erime sürüyor. Mahfi Eğilmez’e göre, Türkiye’nin artık kestirmeden giderek sağlamaya çalıştığı geçici çözümleri bir kenara bırakıp gerçek ve kalıcı çözümlere yönelmesi şart.
Küresel resesyon ve uzun süredir devam eden ticaret savaşı kaynaklı endişeler daha fazla parasal ve mali destek söylemleriyle kısmen azalsa da küresel riskten kaçış devam ediyor.
Küresel piyasalardaki bu endişeler TL’ye de yansırken, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklar (ZK) adımı sonrası ve jeopolitik endişelerin artış göstermesi ile TL’deki satış baskısı daha belirgin yaşanıyor.
Türkiye’nin Suriye politikası, jeopolitik riskler ve kriz karşısında yetersiz kalan önlemler nedeniyle ekonomik kriz de her geçen gün derinleşiyor.
Bir süredir benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşayan TL, bu hafta gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı. Dolar 5.70’in üzerine demirledi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez’e göre, Türkiye en riskli ekonomi görünümünde kalmaya devam ediyor. Enflasyonu, Merkez Bankası faizi ve risk derecesini gösteren CDS primi 415 puanla en yüksek ekonomi konumunda. Böyle olunca parasının değer kaybında da en önde gidiyor. Eğilmez’in kişisel bloğunda yaptığı değerlendirme şöyle:
- Türkiye, risk sorununu çözemiyor. Risklerini artırıyor. Ekonomide atılan birçok adım, mesela Merkez Bankası’nın sorunları arkadan dolaşarak çözme çabaları riskleri artırıyor. Riskler artınca da kurlar yükseliyor. Yapısal reformları yapmamak için çeşitli yan yollara girip oralarda tıkanıyor.
- Türkiye’nin artık kestirmeden giderek sağlamaya çalıştığı geçici çözümleri bir kenara bırakıp gerçek ve kalıcı çözümlere girmesi şarttır. Yapılması gereken şeyler en başta hukukun üstünlüğü, yargı reformu, demokrasi, erkler ayrımı ile başlayıp ekonomik düzenlemelerle devam ettirilmesi gereken yapısal reformlar.
GERÇEK BÜTÇE AÇIĞI 204 MİLYAR TL
Tek seferlik gelirlerin hariç tutulduğu Uluslararası Para Fonu (IMF) tanımlı merkezi bütçe verileri, 12 aylık gerçek bütçe açığının 96.3 milyar TL değil 204.3 milyar TL olduğunu gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilere göre, sadece temmuzda IMF tanımlı faiz dışı bütçe açığı 9.1 milyar TL oldu. Faiz dışı açık yılın ilk 7 ayında 87.1 milyar TL’ye, son 12 ayda ise 113.8 miyar TL’ye ulaştı. Faiz ödemeleri de dahil edildiğinde 12 aylık bütçe açığı 204.3 milyar TL’ye, açığın milli gelire oranı ise yüzde 4.9’a ulaştı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!