“Türkiye’de gölge yazarlık”

Türkiye’de pek çok insanın kullandığı ancak toplumun pek bilmediği meslek dallarından biri de gölge yazarlığı. Yazma beceresi olmayan ancak kitap yazmak isteyenler, yeni fikir üretemeyen yazarlar ve politikacılar gölge yazarlara başvurarak onlardan destek alıyor. Ülkemizde sayıları çok az olan gölge yazarlardan Alptekin Yıldız ve Kaan Göktaş da bunlardan birkaçı. Mesleklerine ve yaptıkları işe ilişkin Cumhuriyet’e konuşan gölge yazarlar, “Mesleği yazarlık olmadığı halde medyatik olan kişilerin kitaplarını genelde bir gölge yazar yazıyor. Genelde yazmak isteyen ancak bu yeteneği olmayanlara hizmet veriyoruz” dedi.

“Türkiye’de gölge yazarlık”
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2020 - 14:10

Alptekin Yıldız, Muğla’da 15 yıldır gölge yazarlığı yapıyor. Bu alanda iş yapmaya tesadüfen başladığını anlatan Yıldız, “Köşe yazıları yazdığım gazetede, yazılarımı düzenli olarak takip eden biri, ‘Bir kitap yazmak istiyorum ama duygu ve düşüncelerimi sizin kadar güzel ifade edemiyorum. Üslubunuzu da çok beğeniyorum. Ben anlatsam siz de yazsanız olur mu?’ teklifiyle geldi. Bir otobiyografi kitabıydı. Konunun ilginç olabileceğini düşünerek kabul ettim ve ilk işim oldu. Sonra birkaç politikacının basın açıklamalarını yazarken, bir başka politikacının ise anı kitabını toparladım. Ve peş peşe gelen kitaplarla gölge yazarlığı ilerledi” dedi. 

(Alptekin Yıldız)

Kitabı yazdıran ile aralarında gizlilik sözleşmesi yapıldığını da anlatan Alptekin Yıldız, “Gölge yazar ile kitabın gerçek yazarı arasında bir gizlilik sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşmede ismi geçenler dışında kamuoyunda kimse bu durumu bilmez. Türkiye’de okuma oranı çok çok düşük. Bana ilginç gelen ise son yıllarda artan yazar oranı. Okuduğumuzdan fazla yazmaya meraklıyız. Belki de az dinleyip çok konuşan bir toplum için şaşırtıcı değildir bu oranlar. Okuğunuz birçok kitap da gölge yazar  tarafından yazılmış olabilir. Gölge yazar kitaptan hiçbir telif hakkı talep edemez” diye konuştu.  

(Kaan Göktaş)

“SÖYLEDİKLERİNİ KURGULUYORUZ”

2010 yılından bu yana gölge yazarlık yapan Kaan Göktaş da kişinin anlattığı konuyu kafasında kurguladığını söyleyerek, “Kitap yazdırmak isteyen kişi ile buluşarak konuşuyoruz. Onun konuşmalarını ses kaydına aldıktan sonra çözümleyerek toparlıyorum. Eksik bulduğum yerleri tekrar sorarak kafamda bir kurgu oluşturuyorum. Ve daha sonra yazarın onayına sunuyorum” ifadelerini kullandı. Medyatik kişilerin gündemde kalmak için gölge yazarlar ile çalıştığını kaydeden Göktaş, “Medyatik bir şişirilme var. Kişi o yeteneğe sahip değil ama bir şekilde pohpohlanıp medya önüne atılıyor. Gündeme gelmişse bir şekilde devam etme ihtiyacı duyuyor. Bu yüzden geniş okur kitlesine sahip olanlar gölge yazara ihtiyaç duyuyor. Diğer bir sebep ise yazar artık tükenmiş olabiliyor ve destek alıyor” dedi.

'10 SİYASETÇİYE GÖLGE YAZARLIK YAPTIM'

Toplumun gölge yazarlığı yeni yeni kavradığını anlatan Kaan Göktaş, “Bize önceden ‘Kalemini mi satıyorsun, fikirlerin ile bağdaşmayan şeyler yazıyorsun, satılık kalemsin’ gibi ithamlarda bulunuyorlardı. Zaman geçtikçe içselleşiyor ve tepkiler de azalıyor” diye konuştu. Göktaş, şimdiye kadar 10 siyasetçiye gölge yazarlık yaptığını, bunlardan bir tanesinin de bir siyasi partide genel başkan adayı olduğunu söyledi.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler