Yaz saati oyunlarında yeni perde
EMO Yönetim Kurulu, yaz saati ile ilgili bugünkü Resmi Gazete`de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bu hafta Torba Yasa`ya Plan ve Bütçe Komisyonu`nda eklenen yaz saatine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren bir açıklama yaptı.
"Ya hükümet ne yaptığını bilmemekte ya da yargı kararına uyuyor görüntüsü yaratmak üzere yanıltıcı düzenlemeler yapmaktadır" denilen açıklamada, saat ayarlarıyla ilgili yapılan oyunlara tepki gösterilerek, normal saat uygulamasına dönülmesi istendi.
Sürekli yaz saatine 'bir yıl daha' devam kararı
Açıklama şöyle:
Yargı kararıyla hukuksuz olduğu ortaya çıkan yaz saatinin kalıcılaştırılmasından vazgeçmeyeceğini açıklayan hükümet, bugün yayımladığı Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ekim 2018 tarihine kadar yaz saatini uygulayacağını, bu tarihten sonra ise bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınacağını bildirmiştir. Aynı hükümet, bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda Bakanlar Kurulu‘na yaz saati uygulaması konusunda verilen sınırlı yetkiyi genişletmeye yönelik bir yasa değişikliğini Torba Yasa‘ya ekletmiştir. Ya hükümet ne yaptığını bilmemekte ya da yargı kararına uyuyor görüntüsü yaratmak üzere yanıltıcı düzenlemeler yapmaktadır.
AKP Hükümeti, geçen yıl kalıcı hale getirdiği yaz saati uygulamasının hukuksuz olduğunun Danıştay kararıyla saptanmasının ardından yargı kararını aşmak üzere yeni arayışlara girmiştir.
Bugün Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu‘nun 23 Ekim 2017 tarihli kararıyla, hukuksuz olduğu tespit edilen 7 Eylül 2016 tarihli kararla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirileceği açıklanmıştır. Bu kararda 28 Ekim 2018 tarihinde saatlerin bir saat geri alınacağı belirtilerek, yasadaki süre sınırına uyulduğu gibi bir görüntü yaratılmak istenmiştir. Kamuoyunda tepki çeken yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından 2018 yılında vazgeçilecekmiş gibi algılama yaratmak üzere yapılmış bir düzenleme ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu bir niyet okuma değil, açıklanan bu karar ile Torba Yasa‘ya aynı gün ekledikleri yasa düzenlemesi arasındaki çelişkinin açık sonucudur.
Bakanlar Kurulu‘nun 28 Ekim 2018‘e kadar devam ettirip, bu tarihten sonra yaz saatini kaldıracağına ilişkin kararının tarihi 23 Ekim 2017‘dir. Aynı gün TBMM‘de Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülen Torba Yasa‘ya 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun‘da değişiklik yapan bir düzenleme önergeyle eklenmiştir. Komisyonda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılması savunularak yasada değişiklik yapılmak istendiği, Danıştay‘ın farklı algılamasının önüne geçilmek istendiği söylenmiştir. Ama aynı gün Bakanlar Kurulu‘nda Danıştay kararını yok sayan ve mevcut yasal düzenlemeye uyuyor görüntüsüyla yasayı aşmaya çalışan bir kararın imzalandığı anlaşılmaktadır.
Yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığı, tam tersine tüketim artışına yol açtığını resmi elektrik tüketim verileri açıkça gösterirken; ne olduğu, neye dayandığı ve veri setleri kamuoyuna açıklanmayan bir rapora dayanılarak tasarruf iddiasıyla yaz saatinin sürdürülmesinde ısrar edilmektedir. Bu inatlaşmanın vardığı nokta kafa karıştırıcı kararlar almaya kadar varmıştır. Saat ayarlarıyla ilgili yapılan tüm bu oyunları kınıyoruz. Bir an önce bu oynamalara son verilerek, Türkiye‘nin enerji tüketimi açısından kamu yararını dikkate alacak şekilde ve tüm dünya ile saat uyumunu gözeten normal saat uygulamasına geçilmesini, tasarruf amacıyla yalnızca yaz aylarında yaz saati uygulanmasını istiyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan'dan yeni asgari ücret çıkışı
- En düşük emekli maaşı belli oldu!
- 'Erdoğan, Akşener'i istifadan vazgeçirdi'
- 'Türkiye ile savaşa hazırlıklı olmalıyız!'
- Arda Güler'in hareketi gündem oldu!
- Suriye, Türkiye ve Katar’dan satın aldı
- İmralı senaryosu
- Roketsan’ın yazılım mühendisi evinde ölü bulundu
- Ercan'dan 7.5 büyüklüğünde deprem uyarısı!
- 'Ödeme' iddiası: Vedat Milor'dan açıklama