Hayata tutunuyorlar
Bağımlılık Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi Beylikdüzü’nde yaşayan 18 yaş üstü birey ve ailelere hitap ediyor. Merkez, bireylere psikososyal destek verip, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulduğunda gerekli yönlendirmeleri yapıyor.
Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşı 13’e kadar düşerken, aileler de çocuklarının bu illetten kurtulması için mücadele yürütüyor. Bağımlılık Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin hikâyesi de Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gürpınar’a gittiğinde karşısına çıkan uyuşturucu bağımlısı gençlerin ‘Başkanım bizi kurtarın’ yakınmalarına kadar dayanıyor. Merkez bugüne kadar çok sayıda çocuğun ve ailenin hayatını olumlu anlamda değiştirdi. Şimdi merkezde 88 bağımlı uyuşturucudan kurtulmak için rehabilitasyon görüyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi’nin (UNODC) raporuna göre dünya üzerinde 29.5 milyon kişi uyuşturucu bağımlısı. Türkiye’de de birçok aile yıllardır uyuşturucuyla mücadele ediyor. Ülkemizde uyuşturucu sorununa çözüm önerilerinin başında insana dokunan projeler geliyor. Beylikdüzü’nde 27 Ekim 2015 tarihinde açılan Bağımlılık Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi tam da böyle bir proje. Bugüne kadar çok sayıda birey ve ailesinin hayatını değiştirdi.
Ailelerin beklentileri
Merkez Beylikdüzü’nde yaşayan 18 yaş üstü birey ve ailelere hitap ediyor. Merkezin amacı, bireylere psikososyal destek vermek, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulduğunda gerekli yönlendirmeleri yapmak, bireyin sosyal kültürel ve ekonomik koşullarını iyileştirmek, tekrar madde kullanmaya başlamasını önlemek için çalışmalar yapmak gibi madde madde sıralanabilir. Merkezin hizmet alanları arasında “bağımlı bireyler için, bireysel terapi, birebir rehberlik, grup terapileri, AMATEM’ler, Sosyal Güvenlik sorunları, Kendine yardım grupları hakkında bilgilendirme, Hastaneyi kaymakamlığa eğitimlere eşlik etmek, Telefon rehberliği, Rehberlik Grupları, Basamak çalışması, Etkinlikler” bulunuyor. Merkeze gelen bağımlı bireyler genelde merkezden şu taleplerde bulunuyor: “Yatışın sağlanması, ilaçsız tedavi, ‘bıraktım yardım edin’ çağrısı, ‘iş bulmam için yardım edin’, ailem sussun” Bağımlı bireylerin yakınları ise merkezden talepleri ise şöyle: “Bırakmaya nasıl ikna edebilirim, hastaneyi yatıralım, iş bulalım, ben tükendim, evde madde bulduk bu nedir?, Kullandığını nasıl anlarım, Kullanmaya devam ediyor mu?, Maddeyi bıraktı ama alkol kullanmaya devam ediyor. Nasıl davranmalıyız? Aramız kötü problemlerimizi çözemiyoruz?” Merkeze danışanlardan 26 yaşındaki K. T. ilk madde kullanımına 10 yıl önce başladığını anlatıyor. Arkadaş ortamına ayak uydurmak ve merak ettiği için maddeye başladığını belirten K. T. “Başlangıçta içtiğimde hiçbir şey hissetmedim, nasıl bir şey olduğunu anlamadım. Ama 2. ve 3. denemede daha fazla alarak etkisini hissettim. Ama hiçbir zaman çok yoğun kullanımım olmadı” diyor. Gün geçtikçe madde kullanım miktarının arttığını ve bulunduğu ortama yeni maddelerin gelmesiyle birlikte ne olduğunu bilmeden eroine başladığını da söyleyen K. T. “Eroin olduğunu bilsem kullanmazdım” diyor. K. T. şöyle devam ediyor: “Başlarda sigara şeklinde daha sonra folyoda eriterek kullanıyor. Genellikle yarım gramı öğlen 3 ile gece 3 arası yayarak kullanıyor. Daha sonra madde temin etme yerine madde almaya gittikçe oradaki kişilerle arkadaş oldum ve onlarla birlikte kullanmaya devam ettim. Aslında her şeyim vardı fakat hayata karşı genel bir tatminsizliğim vardı. Ayrıca annemle babamın ayrı oluşlarını kafama takıyordum.”
İşe başlayacak
Zaman içerisinde bütün aile ve arkadaş çevresinden koptuğunu belirten K. T., madde kullanabilecek parayı bulmak için kendisini madde satıcılığı yaparken bulduğunu ve yasadışı suçlara bulaştığından bahsediyor. K. T. merkeze başvurduğunda eroin kullanıyormuş, Sağlığı bozulmuş, zayıf ve öz bakımı düşük bir haldeymiş. Yoğun yoksunluk belirtileri döneminde olan K. T., merkezimizin yönlendirmesiyle hastaneye yatırılmış, detoks sürecini tamamlamış. Bu süreç içerisinde, merkezin tedavi ekibi danışanın hastane süreçlerini yakından takip etmiş ve motivasyonunu yukarıda tutabilmek için sürekli iletişim halinde olmuş. Hastane sonrası, danışan her gün merkeze gelmiş, yoğun bireysel terapilerine katılmış, geri kalan zamanlarda ise merkezde düzenlenen spor aktivitelerine, grup ve rehber görüşmelerine, exuser ile yapılan bireysel seanslara katılmış ve akşam saatlerinde ise NA, AA gibi kendine yardım gruplarına katılmış ve 1 sene boyunca tedavi programına sadık kalarak kendi kişisel yolculuğunu tamamlamış. Geçen haftalarda 1 senelik ayıklık sürecini tamamlayan K. T., bölümünü okuduğu halkla ilişkiler departmanında önümüzdeki günlerde işe başlayacak.
Özel tedaviler
Merkeze gelen başvurular değerlendirilerek bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda ve sürecin ilerleyişine göre bireye özel tedavi planı oluşturuluyor. Değerlendirme sonrası alanında uzman psikologlar tarafından bireysel terapi süreçleri başlatılıyor. Bireye özel rehber belirleniyor ve bu sürece eşlik ediyor. Psikoterapilerin yanı sıra merkezde gerçekleştirilen grup terapileri, rehber grupları, sosyal faaliyetler ile de iyileşme süreci destekleniyor.
SAYILARLA MERKEZ
YIL 2015
2015 yılında oryantasyon sürecinde olan merkez, bu süreç içerisinde tedavi programı oluşturmaya yönelik çalışmalar başlattı ve merkezde 64 terapi seansı gerçekleşti.
YIL 2016
2016 yılı içerisinde; 838 terapi seansı, 822 rehber görüşmesi yapıldı. 12 oturum grup terapisi yapıldı ve bu oturumlara 58 kişi katılım sağladı. 31 sinema gösterimi gerçekleşti, toplamda 105 kişi katılım sağladı. Etkinliklere toplamda 202 kez katılım sağlandı. 53 kişi hastaneye yönlendirilmekle birlikte 52 kişinin tıbbi tedavisi (ayaktan ve yatılı olmak üzere) başlatıldı. 29 kişi GSS’si yapılması için kaymakamlığa yönlendirildi. 14 kişinin SGK’sı yapılandırıldı, 2 kişi sonuç beklemekte, 13 kişi de yönlendirilmesine rağmen gitmediği için sonuca ulaşamadı. 5 kişi maddi destek için kaymakamlığa yönlendirildi ve 5’i de maddi yardım aldı.
YIL 2017
2017 yılı içerisinde; 745 terapi seansı, 1369 rehber görüşmesi yapıldı. 30 oturum grup terapisi gerkçekleşti, 155 kez katılım sağlandı. 37 oturum rehber grubu yapıldı, 173 kez katılım sağlandı. Farklı etkinlik günleri düzenlendi ve 54 kişi katılım sağlandı. 2017 yılında diğer etkinliklerin yanısıra yüzme ve fitness saatleri tedavi programına eklendi. 14 kişi hastaneye yönlendirildi.10 kişinin yatışı sağlandı, 4 kişinin ayaktan tedavisi başlatıldı. 35 oturum sinema terapi düzenlendi ve 162 kez katılım sağlandı.
Gün batımının en güzel hali...
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu