YSK seçmen sorgulama Nerede oy kullanacağım?
YSK seçmen sorgulama ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde. Referanduma sayılı günler kaldı... Nerede oy kullanacağım sorusun cevabı merak ediliyor. Peki 16 Nisan’da yapılan referandumda nerede oy kullanacağınızı biliyor musunuz? İşte YSK seçmen sorgulama ile ilgili bilmeniz gerekenler...
16 Nisan’daki referandumda nerede oy kullanacağım? YSK seçmen sorgulama ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Referandumda nerede oy kullanacağınızı biliyor musunuz? YSK seçmen sorgulama işlemlerinizi haberimizden yapabilirsiniz. Referanduma sayılı günler kaldı. 16 Nisan’da oy vermek için YSK sitesinden TC kimlik numaranızla kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kayıt oluşturmazsanız oy kullanamazsınız. Kaydınızı 26 Şubat 2017 tarihine kadar yaptırmalısınız. Yurt içinde 16 Nisan Pazar günü, yurt dışında ise 27 Mart-9 Nisan tarihlerinde oy kullanılacak. Seçim araç ve malzemeleri, dış temsilcilikler ve Türkiye arasında diplomatik kargo ya da kurye yöntemiyle ve mümkün olan yerlerde Türk Hava Yolları (THY) vasıtasıyla, belirlenen temsilciliklerde ve aşamalarda kiralanacak uçakla, yurt içinde PTT Kargo veya THY vasıtasıyla taşınacak.
YSK SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Referanduma sayılı günler kala seçmen listesi sorgulama nasıl yapılır merak ediliyor. Seçmen sorgulama için haberimizde bulunan linke tıklayarak TC kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor. Açılan sayfada bilgileriniz ve hanenize kayıtlı olanların bilgileri çıkıyor. Eğer seçmen listesi sorgulamasında isminiz çıkmazsa düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmanız gerekiyor. Bu işlem için son tarih 26 Şubat 2017. Nüfus kütüğü kaydı oluştururken adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor.
REFERANDUM TAKVİMİ
11 Mart
Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.
27 Mart
Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
30 Mart
TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.
31 Mart
Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.
9 Nisan
Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.
12 Nisan
İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
15 Nisan
Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.
16 Nisan
Oy verme günü."
YSK KARARLARI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek anayasa referandumuna ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan kararlarda seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin unsurlar yer aldı.
Seçmen kütüğü verilebilecek siyasi partiler
Karara göre; seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partiler, kanun gereği seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olacak. Seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Vatan Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Saadet Partisi, Anavatan Partisi (ANAP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), ve Hür Dava Partisi'ne (HÜDA PAR) seçmen kütüğü verildi.
Oy verme günü, saat 18.00’e kadar her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Referandumda nerede oy kullanacağım sorusunun cevabını sizler için derledik. YSK seçmen sorgulama ile ilgili tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
REFERANDUMDA OY KULLANACAK ÖĞRENCİLER DİKKAT!
16 Nisan’da yapılacak referandum için seçmen listeleri bugün askıya çıkarken, oy kullanmak isteyenlerin listeleri kontrol etmesi gerekiyor. Eskişehir’de Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Sülbiye Bilen, vatandaşları ve özellikle oy kullanacak öğrencileri dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı.
Anayasa değişikliği referandumu öncesinde seçmen listeleri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından askıya çıkarıldı. Vatandaşların 26 Şubat tarihine kadar seçmen sorgulamalarını yapabileceği belirtildi. Seçmen listelerinde isimleri yer alan vatandaşlar, referandumda oy kullanabilecekken, isimleri bulunmayanların ise 26 Şubat’a kadar gerekli işlemleri yapmaları gerekiyor.
"LİSTELERDE ADI OLMAYANLARIN NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURMASI LAZIM"
Seçmen listelerinin bugün askıya çıktığını ve 26 Şubat tarihine kadar askıda kalacağını dile getiren Eskişehir Tepebaşı Bölgesi Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Sülbiye Bilen, vatandaşların listeleri mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Bilen, "Vatandaşların oylarını nerede kullanacakları henüz belli değil. Bugün sadece liste olarak belirlendi. Listelerde adı olmayanlar bu süre içerisinde vatandaşların herhangi bir faturalarıyla ve adres beyan formlarıyla birlikte ilgili nüfus müdürlüğüne başvurması gerekiyor. Nüfus müdürlüğünden alınan imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile birlikte İlçe Yüksek Seçim Kuruluna götürmeleri lazım. Oraya verdiklerinde seçmen listelerinde isimleri çıkmış olacak" dedi.
"ÖĞRENCİLERİN ADRESLERİNİ BİLDİRMELERİ GEREKİYOR"
26 Şubat’ın oy kullanabilmek için son tarih olduğuna dikkat çeken Muhtar Bilen, okudukları şehirde oy kullanmak isteyen öğrencilere de uyarılarda bulundu. Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Sülbiye Bilen, "Ailelerinden uzakta okuyan öğrencilerin eğer yurtta kalıyorlarsa öğrenci belgesi ve yurttan aldığı belge ile nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini yapabilir. Öğrencilerin, okudukları şehirde oy kullanmaları için nüfus müdürlüklerine giderek kaldıkları adresi bildirmesi gerekiyor. Eğer kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya herhangi bir fatura ile başvurmaları lazım. Eğer bir akrabasının, yakınının ya da arkadaşının yanında kalıyorsa, ev sahibi ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmesi şart. Bu işlemleri yapmayan üniversite öğrencileri, okudukları şehirde oy kullanamayacak" ifadelerini kullandı.
Muhtar Bilen, vatandaşların listelerde isimlerinin olup olmadığını Yüksek Seçim Kurulunun resmi internet sitesinden de öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- O sütler zincir marketlerden toplatılıyor!
- SGK binlerce eve yazı gönderdi!
- Ferdi Tayfur'un cenazesindeki kavgayı anlattı
- Çamaşır kurutma makinesi alacaklar dikkat!
- 'Yeşil ve gri pasaportta sistem değişiyor' iddiası
- Yeşil ve gri pasaportlar için açıklama geldi
- Yeni yılın ilk 3 gününde 4 ürün gümrükten döndü!
- Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu cenazede ortaya çıktı
- Tanju Özcan'a 'Suriyeliler' soruşturması
- Hobi olarak başlamıştı: Şimdi dünyaya satış yapıyor