Akademi bitti
Yeni OHAL KHK’siyle dün gece 330 akademisyen daha üniversitelerden atıldı. İhraçların 167’sini Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan öğretim üyeleri oluşturdu. Ankara Üniversitesi 73, Anadolu Üniversitesi 28, Yıldız Teknik Üniversitesi 27, Marmara Üniversitesi 23 öğretim üyesi ile en çok bilim insanını kaybeden üniversiteler oldu.
Hükümetin, OHAL döneminde ihraç ettiği barış bildirisi imzacısı akademisyen sayısı yeni KHK ile bir gecede ikiye katladı. Yayımlanan 686 sayılı KHK ile 330 akademisyen daha üniversitelerden ihraç edilirken, ihraçların 167’sini Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan öğretim üyeleri oluşturdu. İhraç edilen akademisyenler arasında Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. İbrahim Özden Kaboğlu ile ihraç edilen akademisyen arkadaşlarının derslerine girmeyi reddettiği için geçen hafta istifa eden Prof. Mine Gencel Bek de yer aldı.
4 bin 464 kişi memuriyetten atıldı... Muhalif hocalara yeni KHK darbesi
OHAL dönemi KHK’leri ile üniversitelerden ihraç edilen akademisyen sayısı 4 bin 808’e yükseldi. Önceki gün yayınlanan KHK ile Ankara Üniversitesi 73, Anadolu Üniversitesi 28, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 27, Marmara Üniversitesi 23 öğretim üyesi ile en çok bilim insanını kaybeden üniversiteler oldu. İhraç edilen akademisyenlerin çoğunluğunu ise muhalif kimlikleri ile tanınan öğretim üyelerinin oluşturması dikkat çekti.
İmzacıya rahat yok
Barış İçin Akademisyenler adıyla geçen yıl ocak ayında silahlı çatışmalara son verilmesi çağrısıyla “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirinin kamuoyuna açıklanmasından bu yana imzacı yüzlerce akademisyen çeşitli şekillerle üniversitelerden uzaklaştırıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “aydın müsveddeleri” diyerek hedef göstermesinin ardından haklarında başlatılan soruşturmalar, istifalar, sözleşme yenilememe, emekliye ayrılma ve OHAL kararnameleri ile öğrencilerinden uzaklaştırılan öğretim üyelerinin sayısı, 167 akademisyenin daha son yayımlanan KHK ile ihracının ardından 374’e ulaştı.
Rektörü eleştirince
Yeni KHK ile en çok akademisyen Ankara Üniversitesi’nden ihraç edildi. OHAL döneminde 45 öğretim üyesi hakkında ihraç kararı verilen üniversitede önceki gün 72 öğretim üyesinin kamu görevine daha son verildi. Barış için Akademisyenler bildirisine imza attıkları gerekçesiyle 121 öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatılan üniversitede, önceki gün 65 imzacı akademisyenin işine daha son verildi. Muhalif kimlikleri nedeniyle ihraç edilen akademisyenlerin ortak noktası ise AKP siyaset okulunda ders verdiği ve Ensar Vakfı toplantılarına katıldığı gerekçesiyle rektör Erkan İbiş’e eleştirileri oldu. İbiş’i eleştirdiği gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan akademisyenler, OHAL döneminde bir bir KHK’ler ile ihraç edildi.
Fakülteler zorda
Ankara Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyenin ihraç edilmesinin ardından birçok fakültede neredeyse ders verecek öğretim üyesi kalmadı. İkinci dönem dersleri başlamadan yapılan ihraçları ardından, üniversitenin İletişim Fakültesi (İLEF) ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü en yoğun akademisyenin ihraç edildiği alanlar oldu. Son ihraçların ardından İLEF’ten ihraç edilen öğretim üyesi sayısı 24’e yükselirken, burada ihraç edilen akademisyen sayısı bir çok üniversitede iletişim fakültelerinin sahip olduğu öğretim elemanı sayısının üstüne çıktı.
‘Dükkânı kapattık’
DTCF Tiyatro Bölümü’nde de barış bildirisine imza atan altı akademisyenden, önce biri son KHK ile de geri kalan beş öğretim üyesi ihraç edildi. Eğitimin durma noktasına geldiği bölümde sadece oyunculuk ana sanat dalında üç ve yazarlık dalında bir akademisyen kaldı. Yazar Emrah Serbes de ihraç edilen Tiyatro Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Beliz Güçbilmez ile arasında geçen sosyal medya mesajlarını twitter hesabından paylaştı. Serbes, Güçbilmez’e “Hocam herkes atıldı mı yani, bu kadar okudunuz tamam mı dediler, kapatıyoruz mu bölümü” diye sordu. Güçbilmez ise yaşananları “Evet öyle görünüyor. Dükkanı kapattık. Patron çıldırdı” diyerek anlattı.
İstifa edene de ihraç
İhraç edilenler arasında, ihraç edilen akademisyen arkadaşlarının yerine derse girmeyeceğini söyleyerek geçen istifa eden İLEF öğretim üyesi Prof. Dr. Mine Gencel Bek de yer aldı. İstifayı kabul etmeyen üniversite yönetimi, Bek’in ilk KHK ile ihracına yol açtı.
KAYYIM DEĞİLSİNİZ Yapılan basın açıklamasının ardından aralarında KHK’lerla ihraç edilenlerin de olduğu Ankara Üniversitesi hocaları Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekili Kadir Gürdal ile görüştü. Öğretim üyeleri Gürdal’a, “Siz disiplin kurulundan çıkan cezalara nasıl onay verdiniz. Sizin kırmızı çizginiz nedir? Siz bu okulun kayyımı değilsiniz. Mülkiye’nin dekanı olarak bu sabah Rektör’ü arayıp itiraz ettiniz mi? Ankara Üniversitesi dekanları olarak bir açıklama yapabilirsiniz. Dekan vekilliğinden istifa edebilirsiniz” ifadeleri ile tepki gösterdi. Dekan vekili Gürdal ise, disiplin kurullarıın işleyişini anlattıktan sonra “Fayda sağlayacaksa, çözümse anında istifa ederim” ifadelerini kullanmakla yetindi. Hocalar, ihraçlarla birlikte Ankara Üniversitesi’nde eğitimin de çöktüğünü belirterek, “Lisans eğitimi çöktü, lisansüstü eğitimi çöktü. Bütün derslerimizi size armağan ediyorum” dedi. Dekan Vekili Gürdal ise “Beni bilenler bilir. Kimsenin adamı değilim. Rektörün adamı değilim. Ama bu fakülteyi ayakta tutmak zorundayız” ifadelerini kullandı. |
İhraç edilen diğer akademisyenlerden bazılarının mesajları şöyle:
Yrd. Doç. Dr. Jale Özata – Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Arş. Gör. Emre Tansu Keten – Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Arş. Gör. Can Irmak Özinanır – Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi
En Çok Okunan Haberler
- Uzmanlar 'evde kalın' çağrısı yaptı!
- 'Öcalan' çıkışı sonrası AKP-MHP oylarında büyük düşüş!
- AKP'den yanıt geldi!
- Yasadışı bahis soruşturmasında 2. dalga!
- TFF 1. Lig ekibine transfer yasağı!
- Antik çeşmeden 1800 yıl sonra su akmaya başladı!
- Mesele cami değil sen anlamadın mı?
- Atatürkçü teğmenler, tarikatçı bakan!
- İmamoğlu davasında savcı 'rapor' aldı
- Enes ve Baran arasında 'halı' diyaloğu