Yönetmelik delik deşik
Adana’nın Aladağ ilçesinde facia yaşanan yurdun, yönetmeliklere aykırı olduğu ortaya çıktı.
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre yurtlar sadece ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri için açılabiliyor. Yönetmeliğe 2011’de eklenen madde ile 6, 7, ve 8. sınıf öğrencilerinin yurtta kontenjan boşluğu olması durumunda bir ders yılı boyunca misafir öğrenci olarak kalmalarına izin veriliyor.
Dolayısıyla 9. sınıfa kadar bir öğrencinin herhangi bir yurtta kalması mümkün değil. Ancak Aladağ’daki yurtta hayatını kaybeden 11-14 yaş aralığındaki öğrencilerden üçü 8, üçü 7, biri 6, üçü ise 5. sınıf öğrencisi. Yaralanan öğrenciler içinde ise iki 5. sınıf, iki 6. sınıf, bir de 8. sınıf öğrencisi bulunuyor.
Öğrencisiz denetim
Yurtları denetleme görevi il milli eğitim müdürlüklerinin sorumlulukları arasında yer alırken Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Aladağ’daki yurtta yaşı küçük öğrencilerin kalmasına nasıl göz yumduğu da faciadan sonra akılda kalan sorular arasında yer aldı. Ancak gün boyu ulaşmaya çalıştığımız Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar görüşme taleplerimizi yanıtsız bıraktı. Yurdun geçen yıl kapsamlı olarak, son olarak ise okulların kapalı olduğu yaz aylarında denetlendiği öğrenildi.
Binlerce öğrenci yurtta
Adana genelinde 91 özel yurt faaliyet gösteriyor. Toplam kapasitesi 7 bin 572 olan bu yurtlarda resmi rakamlara göre 3 bin 844 öğrenci kalıyor. Türkiye genelinde ise toplam özel yurt sayısı 4 bin 741’i bulurken, bu yurtların bin 777’si illerde, 2 bin 528’i ilçelerde, 436’sı kasaba ve köylerde yer alıyor.
Sendikalar tepkili
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, 4+4+4 sistemi yüzünden kapanan köy okullarının öğrencileri özel yurtlalara mecbur bıraktığına değinilirken “Öğrenci velileri, eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında kapanan köy okullarında okuyan öğrencilerin okumak için Aladağ’a geldiğini belirtmektedir. Aladağ’da bulunan Sinanpaşa Yatılı Bölge Ortaokulu’nun yurdunun yıkılarak daha büyüğünün yapılacağı iddia edilmiş, yurdun yıkılmasının ardından öğrencilerin ilçedeki mülki amirlerin ve belediyenin yönlendirmesiyle bu yurda yerleştirildiği iddia edilmiştir” denildi.
Betonarme ya da çelik Yönetmelikte özel öğrenci yurtlarında uyulması gereken fiziki şartlar da açıkça belirtiliyor. Buna göre yurtların uyması gereken kurallar şöyle: Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir. Bir öğrenci için en az 12 metreküp hacmi bulunan yatakhane, Sekiz öğrenciye bir duş, lavabo ve tuvalet. Yemekli yurtlarda her bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı bulunan yemekhane, Temiz içme ve kullanma suyu ile yedek su deposu. En az iki hasta kabul edilebilir nitelikte revir odası. |
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!