Demokrat olmanın bedelini ödüyorlar
Tutuklanan yazar ve yöneticilerimizin her biri, yaşamlarını gazeteciliğe vermiş, ifade özgürlüğü için bedel ödemiş isimler. Yıllardır, Türkiye’nin daha özgür, daha eşitlikçi ve demokratik hukuk devleti olması için yazdılar, çizdiler, savunmanlık yaptılar. Şimdi, muhalefet yapmanın, doğruları yazmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemenin bedelini, Silivri’de ‘ödüyorlar’.
<video:626504>
MURAT SABUNCU Genel Yayın Yönetmeni
İstanbul Üsküdar doğumlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde medya üzerine yüksek lisans yaptı. Yaklaşık 25 yıllık gazeteci. Mesleğe Milliyet gazetesinde başladı. Milliyet’de Ekonomi Müdürlüğü ve köşe yazarlığı yaptı. Daha sonra Tempo Dergisi ve Fortune Türkiye’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevlerini üstlendi. Cumhuriyet gazetesindeki görevine 21 Ağustos 2014’te Genel Yayın Koordinatörü olarak başladı. Sabuncu, 1 Eylül 2016’da Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne atandı. Bağımsız Gazeteciler Platformu’nun ( P24) kurucuları arasında yer alıyor.
KADRİ GÜRSEL Yayın Danışmanı / Yazar
Dünyanın en köklü gazetecilik örgütlerinden, BM, UNESCO ve Avrupa Konseyi’ne danışmanlık statüsüne sahip olan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Yönetim Kurulu üyesi. IPI’nın Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı. 1986 yılında mesleğe başladı. Cumhuriyet, Güneş ve Sabah gazeteleri ile Nokta dergisinde editörlük, muhabirlik görevlerinde bulundu. Agence France-Presse’in İstanbul muhabirliğini yaptı. TSK’nin 1995 yılındaki Çelik Harekâtı’nı izlemek için Irak’a gitti. Türkiye’ye döndükten sonra, Reuters’ın foto muhabiri Fatih Sarıbaş ile Nusaybin’de PKK militanları tarafından 31 Mart günü kaçırıldı. 26 gün sonra Şırnak’ta serbest bırakıldı. Milliyet grubunun Artı Haber dergisinin yazı işleri müdürlüğünü, Milliyet’in dış haberler müdürlüğünü yaptı. Suruç katliamı tweetleri nedeniyle Milliyet’teki köşe yazarlığına son verildi. Gürsel’in Cumhuriyet’teki, “Çünkü Cumhuriyet” başlıklı ilk yazısı, 10 Mayıs 2016’da yayımlandı.
MUSA KART Karikatürist
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi. Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nden mezun oldu. İlk karikatürü 1974 yılında Ankara’da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı. Karikatüristliğe 1986 yılında Cumhuriyet’te çizerek başladı. 1987 yılında Necati Doğru yönetimindeki Milliyet Ekonomi-Araştırma Servisi’nde karikatürleri çıkan Kart, daha sonra Güneş, Günaydın ve Nokta Dergisi’nde karikatürist olarak çalıştıktan sonra Cumhuriyet’e döndü. 1993 yılından beri Cumhuriyet’te çizer olarak çalışıyor. 2006’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü’nü aldı.
GÜRAY ÖZ Okur Temsilcisi / Yazar
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini tamamladı. Gazeteciliğe 1971 yılında başladı. Almanya’da Türkiye Araştırmalar Merkezi’nde görev yaptı. Almanya’da çıkan Cumhuriyet Hafta’nın yönetmenliğini yaptı. Şiir ve yazıları Ant ve Soyut Dergisi’nde yayımlandı. Yayımlanan eserleri arasında “Federal Almanya’da Türklerin Kültür Sorunları”, “Kurumuş Gül Ağacı-Şiirler”, “Almanya’da Ayrımcılık”, “Avrupa Türkleri/ Federal Almanya ve Diğer Avrupa Ülkelerinde Çalışan Türklerin Ekonomik Gücü (Faruk Şen ve Hasan Ulusoy ile). Öz’ün tutuklanmadan önceki son yazısı “Makbul’ Medyanın Habere Bakışı” buluhuyor.
TURHAN GÜNAY / Cumhuriyet Kitap’ın Yayın Yönetmeni
Üniversite eğitimine İTÜ İnşaat Fakültesi’nde başladı. Gazeteciliğe muhabir olarak öğrencilik yıllarında adım attı. 1968’den 1983 yılına kadar Günaydın grubunda gazetecilik yaptı. Oğuz Aral’ın yönettiği Gırgır ile Fırt adlı mizah dergilerinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 1983 yılında Günaydın’dan ayrılarak İletişim Grubu’na geçti ve Yeni Gündem dergisinin yazı işlerinde çalıştı. 1985 yılından itibaren de Cumhuriyet gazetesinde önce Pazar Dergi, ardından da Kitap Dergi’nin Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. 2013 yılında itibaren Cumhuriyet kitaplarının yayın kurulu üyeliği ve yöneticiliğini yapmaktadır.
HAKAN KARA Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi
Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Gazetecilik mesleğine 1984 yılında Cumhuriyet’in İzmir bürosunda başladı. Dalyan’daki kaplumbağalar, Bergama’daki siyanürlü altın ve altın mafyası gibi haberleri Türkiye gündemine taşıdı. Gazetenin çevre sayfasını yönetti. 1993 yılında İstanbul’a gelerek gazetenin mutfağında çalıştı. Haber Müdürü olarak uzun yıllar görev yaptı. 2013 yılından itibaren Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Dijital Dünya başlıklı köşenin yazarıdır. Kendisi gibi gazeteci Sinem Kara ile evli olan Kara, beş yaşındaki Ada’nın babasıdır.
ÖNDER ÇELİK Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi
Babasının görevi dolayısıyla İzmit’te doğdu. 3 yaşında İstanbul’a geldi. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve gazetemiz İcra Kurulu üyesi. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. Kapanana dek Politika gazetesinde çalıştı. Cumhuriyet’te çalışmaya 1984 yılında başladı. Uzun yıllardır Cumhuriyet’in yönetim kadrosunda. Gazetenin matbaa ve dağıtımından sorumlu. İlk görevi idare amirliğiydi. Daha sonra işletme müdürü olarak atandı. 2001 yılından itibaren teknoloji ve basın yayın faaliyetlerinin gelişimi, matbaalar ve üretim sorumlusu olarak görev yapıyor. Cumhuriyet Vakfı üyeliği ise 2014 yılında gerçekleşti.
BÜLENT UTKU Avukat
Cumhuriyet Vakfı ve Yenigün Haber Ajansı Yönetim Kurulu üyesi. İlkokulu Gölcük’te okudu. Liseyi Ankara ve Diyarbakır’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İstanbul Barosu üyesi avukat. 12 Eylül yargılamaları sırasında başladığı mesleğinde 35 yılı geride bıraktı. 12 Eylül’ün sıkıyönetim mahkemelerinde görev yaptı. Savunma görevini yürütürken, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanıp, beraat etti. 1993 yılından beri gazetemizin avukatlığını üstleniyor. Mısır Çarşısı, Odatv davaları gibi kamuoyunun yakından takip ettiği pek çok dosyada görev aldı.
MUSTAFA KEMAL GÜNGÖR Avukat
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 32 yıllık avukat. 1996-1998 döneminde İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeliği, genel sekreterliği, saymanlığı, 2000-2002 döneminde de İstanbul Barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nin kurucularından. İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi’nde dersler verdi. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Türkiye-Avrupa Vakfı üyeliği yaptı. İstanbul Barosu Futbol Takımı’nın kurucularından. Kurulduğundan beri İstanbul Barosu Türk Sanat Müziği Korosu üyesi. Kadıköy Hukukçular Derneği’nin çalışmalarına katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği