Erdoğan: Musul'da araziye yönelik hazırlıklarımız sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Akademik Yıl Açılışı Töreni'nde konuştu. PYD'nin Mümbiç'i boşaltacağını, ABD'li yetkililerin kabul ettiğini belirten Erdoğan, Musul operasyonuna ilişkin olarak, "Musul'da araziye yönelik hazırlıklarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı. Irak Başbakanı İbadi'ye sert sözlerle tepki gösteren Erdoğan, "Türkiye topraklarımızı işgal etti" diyor Irak Başbakanı Ebadi, sen bize kabadayılık yapacağına git DEAŞ ile PKK ile uğraş ya. Onlara karşı en ufak bir tavır koymuyorsun, Türkiye'ye meydan okuyorsun" diye konuştu.

Erdoğan: Musul'da araziye yönelik hazırlıklarımız sürüyor
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 18.10.2016 - 11:46

<video:617518>

2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer Misak-ı Milliyi kavrarsak, Misak-ı Millîyi anlarsak, Suriye'deki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız, Irak'taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Ama onu bilmezsek ne Suriye'deki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız, ne de Irak'taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. 'Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, onun için hem masada olacağız, hem de arazide olacağız' diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken söylemiyoruz, dostlar alış verişte görsün diye de söylemiyoruz. Yani 10 binlerce kilometre mesafeden çıkıp geleceksin, o senin için bir hak olacak. Neymiş? Bağdat çağırıyormuş. Tamam da bu benim 350 kilometre sınırım, her an tehdit var, benim burada tarihi sorumluluğum var, mesuliyetim var. Biz burada olacağız, hem arazide olacağız, hem de masada olacağız. Ve bütün şu anda diplomatik görüşmeler, şunlar bunlar hepsi bir taraftan yürüyor, yapılıyor, diğer taraftan da araziye yönelik hazırlıklarımız da devam ediyor."
Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, YÖK üyeleri, 181 üniversitenin rektör ve senato üyeleri ile öğretim üyesi ve öğrenci temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Yeni akademik yılın Türkiye ve millet için hayırlı olması ve bu dönemde öğretim üyeleri ve öğrenciler için başarılı, verimli, huzurlu bir öğretim dönemi temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bu açılış töreninin geleneksel bir hal alacağına inandığını söyledi.

"EĞİTİM KONUSUNU ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA İLK SIRAYA YERLEŞTİRDİK"

2002 yılı sonunda ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiklerinde eğitim konusunu önceliklerin arasında ilk sıraya yerleştirdiklerine, fiziki altyapısından personeline, araç-gerecinden müfredatına kadar eğitimin tüm alanlarında büyük reformlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede yükseköğretim konusunda da Türkiye’de çok önemli ilerlemeler sağlandığını belirtti.

2002 yılında üniversite sınavına başvuran 1 milyon 817 bin 590 kişiden 662 bin 336’sı bir yükseköğretim programına yerleştirildiğini ve oranın yüzde 35 olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında bu oranın yüzde 46, yükseköğretim programına yerleşen öğrenci sayısının da 983 bini bulduğunu bildirdi. Türkiye’nin 81 ilinin tamamında üniversite olduğunu, 2002 yılında 1 milyon 700 bini bulmayan yükseköğretim kurumlarındaki toplam öğrenci sayısının bugün 7 milyon 194 bine, öğretim elemanı sayısının ise 67 binden 156 bine ulaştığını da verdiği bilgilere ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bu rakamlar gösteriyor ki, Türkiye’nin artık yükseköğretime geçişte herhangi bir tıkanıklık yaşanma ihtimali yoktur. Bundan sonra mücadele, herhangi bir üniversiteye, herhangi bir bölüme girmek için değil, daha kaliteli eğitim veren üniversitelere, bölümlere girmek için yaşanacaktır" dedi.

Üniversiteler arasında daha kaliteli eğitim verme konusunda bir yarış başladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteler arasında kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin de 'misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma' olarak ifade edilen uygulamalar olduğunu söyledi ve YÖK’ün Kalkınma Bakanlığı ile işbirliğiyle başlattığı proje kapsamında pilot üniversite olarak belirlenen 5 üniversitenin bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilip destekleneceğini açıkladı.

"YÖK SİSTEMİ VE REKTÖRLÜK SEÇİMİNDE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ"

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin, hayvancılık alanında; Düzce Üniversitesi’nin, sağlık ve çevre alanında; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin, tarım ve jeotermal alanında; Bingöl Üniversitesi’nin, tarım havza bazlı kalkınma alanında; Uşak Üniversitesi’nin, tekstil, dericilik, seramik alanında, bu proje kapsamında pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlendiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları ekledi: “Tabii pilot üniversiteler gereken gayreti, çalışmayı, üretkenliği ortaya koymaları halinde bu projenin içinde yer alabileceklerdir. Şayet yeterli çaba gösterilmezse aynı konuda bir başka üniversite projeye dâhil olabilir, rekabet dediğin olay budur. Aksi takdirde bunun adı rekabet olmaz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerde halen var olan rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla tespit edildiği sistemin de bir sorun haline dönüştüğünü ifade etti ve "Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç, YÖK’ün ve Cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de, ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

"YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMAYA TABİ TUTULMASI GEREKİYOR"

Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmaya tabi tutulması gerektiğini dile getirerek, “Yükseköğretimde yatay büyümede hedeflerimize ulaştık, artık dikkatimizi dikey büyümeye çevirmeliyizö diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yükseköğretim yeni dönemde kalite odaklı bir büyüme yoluna girecekse, bu çalışmalarla ilgili karar alma ve uygulamaların kontrolü süreçleri büyük önem kazanacaktır demektir. Bunun için YÖK’ten bağımsız ve şeffaf bir kalite kurulu oluşturmasını bekliyorum. Bu kurulun görevini hakkıyla yürütebilmesi için idari-mali açıdan YÖK’ten bağımsız ve üniversitelerimizin tamamını da çok uzun olmayan periyotlarla değerlendirebilecek kapasiteye sahip olması gerekiyor" diye ekledi.

Üniversitelerin, asli görevlerini yaparken yeni neslin fikir dünyasını besleyecek altyapıyı asla ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için tarih şuuru ve ana dil sevgisi aşılayacak çalışmaların yasak savma kabilinden değil, samimi bir sahiplenişle yürütülmesi gerekiyor. Tarihini bilen, Türkçeyi hakkıyla konuşan ve yazan nesiller yetiştiremiyorsak, geleceğimiz karanlık demektir. Geçmişle gelecek arasında kuracağımız köprünün en önemli ayaklarından biri, üniversiteler olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

"YENİ NESİL MİSAK-I MİLLÎYİ ÇOK İYİ BİLMELİ"

Şimdi Suriye ve Irak’ta yaşananları değerlendirirken yeni neslin Misak-ı Milliyi çok iyi bilmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Eğer Misak-ı Millîyi kavrarsak, Misak-ı Millîyi anlarsak, Suriye’deki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Ama onu bilmezsek ne Suriye’deki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız, ne de Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. ‘Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, onun için hem masada olacağız, hem de arazide olacağız’ diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken söylemiyoruz, dostlar alış verişte görsün diye de söylemiyoruz. Yani 10 binlerce kilometre mesafeden çıkıp geleceksin, o senin için bir hak olacak. Neymiş? Bağdat çağırıyormuş. Tamam da bu benim 350 kilometre sınırım, her an tehdit var, benim burada tarihi sorumluluğum var, mesuliyetim var. Biz burada olacağız, hem arazide olacağız, hem de masada olacağız. Ve bütün şu anda diplomatik görüşmeler, şunlar bunlar hepsi bir taraftan yürüyor, yapılıyor, diğer taraftan da araziye yönelik hazırlıklarımız da devam ediyor."

"PYD MÜMBİÇ'İ BOŞALTACAK, ABD TAMAM DEDİ"

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonuyla Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı yürüttüğü operasyona da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Bab’a inileceğini açıkladı ve şunları aktardı: "Münbiç’le ilgili de koalisyon güçlerine şunu söyledik: Orada PYD ve YPG gibi terör örgütleri olmayacak, çünkü orası yüzde 95 itibarıyla Araplarındır, dolayısıyla PYD ve YPG doğuya gidecek, Münbiç’i boşaltacak.’ Dün itibarıyla Amerikalı dostlar dediler ki, ‘Tamam, siz de bize yardımcı olun.’ Biz dedik ‘baştan beri söylüyoruz zaten, yeter ki bizim bu tekliflerimize evet deyin, çünkü bu işi biz biliriz bu bölgede, sizler buraya yabancısınız, sizler bilmezsiniz, buranın tarihini de, her şeyini de biz iyi biliriz.’ Ve şu anda burada da mutabıkız. ‘Rakka’da ne yapacağız’ dediler. Onlara dedik ki, ‘gelin beraber eğer burada da bir operasyon yapacağız diyorsanız ki Rakka biliyorsunuz DEAŞ’ın merkezidir, biz Rakka’da da sizlerle beraber bu operasyonu yaparız, gerekirse oradan da bu DEAŞ boşaltılıp gider.’ Şimdi bunun da görüşmeleri yapılıyor."

"IRAK’TA YÜRÜTÜLMEKTE OLAN MEZHEP ÇATIŞMALARINA KESİNLİKLE TARAF OLMAK İSTEMİYORUZ"

Dürüst ve samimi hareket ettiklerini, Türkiye’nin, ne Suriye’nin, ne de Irak’ın topraklarında gözünün olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize 780 bin kilometrekarelik bu vatan topraklarımız evvel Allah yeter, yeter ki kimse bizim vatan topraklarımızda gözü olmasın. Ha şunu da söyleyeyim bu arada: Irak’ta biz şu anda yürütülmekte olan bu mezhep çatışmalarına kesinlikle taraf olmak istemiyoruz; ama oradaki Sünni Arap kardeşlerimizi, Türkmen kardeşlerimizi de birilerine yedirtmek istemiyoruz, bunu da özellikle ifade etmeliyim" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler