Savcıya ‘OHAL’ yetkiler
Hâkim kararı olmaksızın savcının yazılı emri yetecek. Savcı, avukat ile müvekkili arasındaki savunmaya ait olan belgelere el koyabilecek. Şüphelinin mektupları, avukatı ve doktoru tarafından tutulan belgeleri alabilecek. Polis, bilgisayarları, belgeleri doğrudan kendisi inceleyebilecek. Mal varlıklarına tedbir koyabilecek.
KHK ile devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk suçlarında ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarla ilgili “OHAL’in devamı süresince” geçerli olmak üzere özel düzenlemeler yapıldı.
CMK’ye göre ancak hâkim kararıyla alınabilen bazı tedbirler OHAL süresince savcının yazılı emriyle de alınabilecek. KHK’ye göre yakalama kararı çıkarılması, ev, işyeri ve kapalı alanlarda, askeri mahallerde, avukatlık bürolarında arama yapılması, telefon dinleme ve iletişimin tespiti, avukatların dosyadaki belgeleri inceleme yetkisinin sınırlanması, bilgisayarlarda arama yapılabilmesi için hâkim kararı yerine savcının emri yeterli olacak. Ayrıca arama yapılan kişinin belgelerinin incelenmesi için mahkeme kararı gerekirken OHAL kapsamında polis, belgeleri doğrudan kendisi inceleyebilecek.
Cezaevinden sorguya
KHK’ye göre tutuklama kararına itiraz edilen sulh ceza hâkimliği 3 gün yerine 10 gün içinde karar verecek. Tahliye talepleri duruşma açılmadan, dosya üzerinden karara bağlanacak. Tanıklıktan çekinme hakkı bulunan şüphelinin nişanlısı, eşi, anne-babası, çocukları gibi alt ve üst soyu arasındaki mektuplar ile avukatı ve doktoru ile tarafından tutulan belgeleri de artık incelenebilecek.
Avukat bürolarında savcı emriyle yapılan aramalarda avukat ile müvekkili arasındaki mesleki ilişkiye ait olan belgelere de el konulacak. Kanundaki, bu belgelerin bir zarfa konulması ve ancak mahkeme tarafından incelenmesi hükmü OHAL kararnamesi kapsamındaki suçlarda uygulanmayacak.
‘Kaçak’ kişilerin mal varlığına el konulabilecek Bir kişinin “kaçak” sayılması şartları da değiştirildi. Kanunda saklanan veya yurtdışına kaçtığı için mahkeme tarafından ulaşılmayan kişiye kaçak denilirken KHK ile “savcının ulaşamadığı” herkes kaçak sayılacak. Ayrıca kaçak sayılan kişiye tebligat yapma veya gazetede ilan zorunluluğu kaldırılarak mal varlığına doğrudan tedbir konulabilecek. Kaçak olmasa da şüphelilerin belirtilen suçlarda kullanılan veya bu suçlardan elde edildiği iddia edilen mal varlıklarına el konulması için BDDK, SPK, MA SAK, Hazine ve ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan rapor alınması uygulaması da gerekli olmayacak. |
En Çok Okunan Haberler
- Zam oranı belli oldu: Hepsi artacak!
- Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına ilk yanıt
- O marka listede: Hamburgerden 'at eti' çıktı
- İktidar harekete geçti
- Milli Savunma Bakanı'ndan 'teğmenler' açıklaması!
- Bahçeli’nin masasındaki kitapta ne yazıyor?
- Katilleri Türkiye'de yakalandı!
- İşte Salim'in dere yatağındaki o anları!
- Halk TV'ye 'Bahçeli', Arka Sokaklar'a 'tarikat' cezası
- Beşiktaş'ta Hasan Arat'tan istifa kararı!