1985’ten beri Cumhuriyet

1985 yılından bu yana -Cumhurbaşkanı Demirel’in danışmanlığı yaptığı süre dışında- Cumhuriyet’te “Cüneyt Arcayürek yazıyor”.

1985’ten beri Cumhuriyet
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.06.2015 - 06:29

Cüneyt Arcayürek'in röportajları, dizileri ve 1992 yılından beri de “Güncel” köşesinde okurlarla buluşuyor. Bir dönem Cumhuriyet Ankara temsilciliği de yapan Arcayürek, son dönemde Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve Yayın Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

Cüneyt Arcayürek, 1985’te Cumhuriyet’te yayımlanan KUDE- TA dizisinde düşsel bir adada geçen düşsel olayları, demokrasi tutkunu bir gazetecinin ağzından hicvederek anlattı. Arcayürek’in Fransızca darbe anlamına gelen “coup d’etat”tan yola çıkarak adını verdiği roman önce dizi olarak gazetede yayımlandı. İki yıl sonra “Ada’ya Demokrasi Nasıl Geldi?” alt başlığıyla ikinci kitap geldi. Üçüncü kitap “Ku- De-Ta, Adada Son Darbe” ise 30 yıl sonra geldi. Arcayürek, Ku- De-Ta’nın öyküsünü arkadaşımız Gamze Akdemir’e şöyle anlatıyordu:

Kitabı bastırdım

“Ülkenin içinde bulunduğu koşullar ortada. 12 Eylül döneminde Cumhuriyet yazarları medyada en çok hırpalanan, hapislere düşen yazarlardı. Bu nedenle Ku-De-Ta gibi darbeyi ve darbecileri hicveden bir kitabı gazetemin yayımlamasını bekleyemezdim. Çekine çekine yayıncım Bilgi Yayınevi’nin sahibi rahmetli Ahmet Küflü’nün kapısını çaldım. Beklemediğim bir yanıt verdi: ‘Basarım!’ Hatta kitabı Tan Oral’ın çizgileriyle renklendirebileceğini de söyledi. Yayınevine teslim edeceğim sırada hiç beklemediğim bir gelişme oldu. Sevgili dostum İlhan Selçuk Ankara’ya geldi ve beni aradı. Bir ara konu gazetenin yapacağı hamleye geldi. Selçuk, Genel Yayın Müdürümüz Hasan Cemal’in Ankara’ya geldiğini söyledi, bana ve Ankara’daki yazarlara hamleye katkımızın ne olabileceğini sordu. Ben de Cemal’e yayınevine teslim etmek üzere olduğum Ku-De- Ta’dan söz etmiştim. İlhan’a Cemal’le o görüşmemi anlattım. Kitabı Bilgi’ye teslim edeceğim gün Cemal aradı. ‘Kitabı hemen gönder, dizi yapacağız’ dedi. Cumhuriyet, Ku-De- Ta’yı dokuz gün tam sayfa yayımladı. Beklediğimden fazla ilgi gördü. Herkes beş bekçinin kimler olduğunu, kitapta yüce insan Sacret adını verdiğim, ada yönetimine el koyan beş bekçinin liderini, yönetimini hicveden, alaya alan serüvenlerini konuşuyordu.”

Elbette Kenan Evren diziden çok rahatsız olmuş. Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Ali Baransel Arcayürek’i arayıp “Paşam soruyor. ‘Cüneyt Arcayürek Ku-De-Ta dizisi ile ne yapmak istiyor’ diye sordu” demiş. Arcayürek “Hiçbir şey! Ku-De-Ta, hayali bir adada geçen hayali olayları ve o olaylardaki kişileri anlatıyor” karşılığını vermiş. Ama olay orada kapanmamış.

Hasan Cemal, Evren’in bir basın toplantısından döndüğünde “Yine bizi fırçaladı!” demiş. “Cüneyt’in Ku-De-Ta ile sanki bizi bekçi yaparak 12 Eylül’ü alaya aldığını anlamadık mı?” dediğini aktarmış. Arcayürek, “Ada’dan ayrılan gazetecinin son kertedeki yargısı nedir” sorusuna da “Bu son diktamen de başımıza geldi ama... Bu da gün gelecek gidecek! O gün; ben kitapta ada diyorum siz Türkiye diyebilirsiniz; bu ülke yine bizim, özgür ve gerçek ileri demokrat olacak!” karşılığını veriyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler