6 bin 720 lira ödeyip kurtulmuş
Torunlar Rezidans inşaatında, 5 ay önce yaşanan ve bir işçinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili hazırlanan iş müfettişi raporunda yer alan ihmallere rağmen faaliyetini sürdürdüğü ortaya çıktı.
9 Nisan’da Vanlı Erdoğan Polat (19) adlı montaj işçisinin asansörden düşerek yaşamını yitirmesinin ardından, iş müfettişleri rapor hazırladı.
radikal.com.tr’de yer alan müfettiş raporunda, Polat’ın ölümüne ilişkin ihmaller ve inşaatta yer alan noksanlar birbiri ardına sıralandı. Raporda yer alan ölümcül ihmallere karşın Çalışma Bakanlığı’nın, 2014’ten itibaren inşaatlarda ‘durdurma’ cezası uygulamasını kaldırıp yerine ‘süre verme’ uygulamasına geçtiği için ‘Etkin’ adlı taşeron asansör şirketine 5 bin 600 TL, Torunlar adlı inşaat sahibine de 6 bin 720 TL para cezası kesildiği ortaya çıktı. Faciadan beş gün sonra şantiyeye giden Bakanlığın iş müfettişleri hazırladıkları raporda, kazaya neden olan “monoray iskele sisteminin kurulumundan sonra gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığını” saptadı.
lTestleri yapılmamış ve montajı zemin yerine 15. katta yapılmış olan monoray iskele sistem sepetine, sepeti aşağıya indirmek için asılı durduğu 15. katta binen Erdoğan Polat, buradan sepetle birlikte düşmüştür.
- Polat’ın emniyet kemeri var, ancak kemerini bağlayabileceği dikey bir yaşam hattı yok.
- Sepetin üzerinde kurulumuna ve kullanımına ilişkin bir talimatname yok.
- Kazaya sebep olan bağlantı elemanlarının testleri yapılmamış.
- Kurulum ve montajına ilişkin risk değerlendirmesi yapılmamış.
- İşçilerin yüksekten düşmesini önleyecek dikey yaşam hattı oluşturulmamış.
- Polat’ın mesleki eğitim belgesi yok.
- Kurulum işleri, yetkili birinin kontrolünde yapılmamış. Test ve deneyler gerçekleştirilmemiş.
Kurnazlıkla cezayı geçiştirdiler
Çalışma Bakanlığı’nda görevli bir yetkili, 2014 yılına kadar noksanlıklar belirlenen inşaatlarda derhal durdurma cezası verildiğini, fakat bu tarihten sonra uygulamaya son verildiğini ifade etti.
Durdurma cezası yerine işyerlerine bir aylık süre ve teftişe ara verme uygulamasına geçildiğini kaydeden yetkili, “Bir aylık süre geçince, doğal olarak inşaat başka bir aşamada olacağı için süre verilen noksanlıklar kendiliğinden ortadan kalkmış oldu” dedi. Yetkili, İş Ekipmanları Yönetmenliği değiştirilerek asansörlerin kontrolünün üç aydan bir yıla çıkarıldığını da ekledi.
24 saat çalışma iznine kamu yararı kılıfı
İnşaatın erken bitirilmesi ve firmanın kârını artırabilmesi için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gece gündüz çalışma izninin çıkartıldığı ortaya çıktı. Evrensel gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, yapım sürecinin hızlanması ve kısalması için İstanbul Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’ndan 27 Ocak 2014’te 24 saat çalışma izni aldığı ortaya çıktı. Valilik tarafından verilen izinde “kamu yararı” ifadeleri dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti