Türkiye sandık başında (06.06.2015)

Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi için bugün 56.6 milyon seçmen sandığa giderek son sözünü söyleyecek. 20 partinin yarıştığı seçimde 165 bağımsız var.

Türkiye sandık başında (06.06.2015)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.06.2015 - 23:40

OY VERME İŞLEMİ SAAT 08.00’DE BAŞLIYOR

Türkiye, 25. dönem parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere, bugün sandık başına gidiyor. 56.6 milyon seçmen, 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına giderek oy kullanacak. Saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

ÇEKİM YARIŞINDA 20 SİYASİ PARTİ VAR

20 parti yarışacak. AKP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75, Merkez Parti 73, LDP 58, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.

ADIM ADIM SANDIK

Seçmenin sandık başında izleyeceği yolu adım adım Oy ve Ötesi Derneği’nden Hande Ulusu şöyle anlattı:

1 - SEÇMEN KÂĞIDI ZORUNLU DEĞİL Seçmen oy kullanacağı okula resmi kimlik belgesi ve seçmen kâğıdı ile gider. Bu resmi kimlik belgesi şunlar olabilir: Nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim savcılar ile yüksek yargı üyelerine (Yargıtay ve Danıştay) verilen meslek kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı. Seçmen kâğıdı ise zorunlu değil. Olmayanlar Yüksek Seçim Kurulu sitesinden TC kimlik numarası ile okul ve sandık numarasını öğrenip seçmen kâğıtsız da sandığa gidebilir.

2 - Okulda kayıtlı olduğu sandığı bulan seçmen resmi kimlik belgesini sandık görevlisine verir.

3 - LİSTEDE İSİM ŞART Sandık görevlisi gelen seçmenin adını listeden bulup kimlik kontrolü yapar. Sadece sandık seçmen listesinde adı bulunan seçmenler oy kullanabilirler. Kimlik kontrolüyle seçmene sandığa kayıtlı olduğuna dair isim listesinin bulunduğu kâğıda imza attırıp, oy pusulası ve zarfı teslim eder.

4 - Kabin sırasında bekleyen seçmen sıra kendisine geldiğinde kabin içine girer.

5 - TELEFON YASAK Seçmenler kabine yalnız girmek zorundadır. Okuma yazma bilmeyenler de buna dahildir. Kabine girmeden önce oy pusulasındaki partiler seçmene sandık görevlilerince okunur. Ancak görme engelli, felçli ve ellerine ilişkin bir engeli bulunan bireyler sandık alanına akrabalarından birinin yardımıyla girebilir. Kabinin içinde hiçbir seçmen telefon kullanamaz.

6 - Oy pusulasına mührü basıp zarfa yerleştiren seçmen, zarfı şeffaf sandığın içine atar.

7 - Seçmen karşılaştığı usulsüzlüğe ilişkin sandık başkanına, sandık kuruluna ve sandık müşahidine bilgilendirme yapar. Görevliler tutanak tutar. Seçmen doğrudan kendisi bir işlem yapamaz.

BU ZARFLARA DİKKAT

Seçmen zarfını kontrol etmelidir. Geçersiz sayılacak zarflar şu şekilde:

- Üzerinde “TC Yüksek Seçim Kurulu” amblemi olmayan kâğıttan imal edilmiş ve amblemi olmayan zarflar.

- Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar.

- Tamamı yırtık zarflar.

- Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü dışında, herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya işaret taşıyan zarflar.

İÇKİ YASAĞI

Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

YAYIN YASAĞI

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de verilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler