Türkiye kültürel açıdan AB’den ‘koptu kopacak’
Türkiye’nin iki yıl önce imzaladığı ve kültür, sanat ile medya projelerine AB’nin 1 milyar 460 milyon Avro’luk bütçesinden payın aktarıldığı ‘Yaratıcı Avrupa Projesi’ işbirliği, Türkiye’nin talebiyle sona erdirildi.
Türkiye’nin, kültür - sanatı teşvik etmek amacıyla kurulan Yaratıcı Avrupa Programı’nda (Creative Europe) bundan böyle yer almayacağı öğrenildi. Diken adlı sosyal medya kaynağının Can Semercioğlu imzalı özel haberine göre, bu kapsamda Türkiye, Yaratıcı Avrupa projelerine katılamayacak. Ayrıca Türkiye’deki kültür ve sanat projeleri Avrupa’dan mali veya enformasyona dayalı destek alamayacak. Konuyla ilgili tüm sorumluluk ve karar mekanizması Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş bulunurken, bu anlamda Avrupa’yla sanat alanındaki kurumsal işbirliklerinin de geçerliliğini yitireceği kaydedildi. Konuyla ilgili karar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra resmiyet kazanacak ve Türkiye’nin programdan çıktığı açıklanacak.
'KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ İÇİN ÜZÜCÜ GELİŞME'
Yaratıcı Avrupa Programı, Türkiye adına AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ile AB Komisyonu adına Xavier Prats Monnè tarafından 2014 yılında imzalanmıştı. Anlaşmaya göre Türkiye, Avrupa genelindeki kültür, sanat, film, çeviri ve bilgisayar oyunları alanında hibe desteği sağlamak amacıyla kullanılan 1 milyar 460 milyon Avro’luk bütçeden pay alacaktı. Kararı değerlendiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, “Yaratıcı Avrupa Programı’nda Türkiye’nin artık yer almayacak olması tüm kültür endüstrisi için çok üzücü bir gelişme. Bu program kapsamında oluşturulan ve Türkiye’nin de katkıda bulunduğu fondan yararlanabilmek hem sanatçılar hem de kültür kurumları için büyük önem taşıyordu” dedi. SALT Araştırma ve Program Direktörü Vasıf Kortun ise “Daha dün 2017 için Yaratıcı Avrupa Programı’na yeniden başvurmak üzere L’internationale Müze Konfederasyonu olarak arkadaşlarımız Brüksel’deydi. Toplantıda Türkiye’nin ne önder ne de partner olarak fonlara başvuramayacağını öğrendik.
'FONLARIN ÖNEMİ BÜYÜK'
Bizim gibi birçok kültür kurumu için bu destek olmadan gerçekleşemeyecek projeler söz konusu.” diyen Kortun, sözlerine şöyle devam etti; “Kültürün barıştırma, müzakere ve birbirini anlama veya birbirinden öğrenme için çok güçlü bir araç olduğu aşikâr. Aynı zamanda kendi içine ve ezberlerine kapanmayan, genişletilmiş bir Avrupa ufku için de bu fonların önemi büyük. Türkiye’nin kültür üreticilerinin dünyaya sunacakları var ve bu çok önemli bir kanaldı. Monokültürün ne kadar marazi ve sürekli deformasyona teşne bir şey olduğunu biliyoruz. Devlet desteği en azından yarım asırdır azala azala karşılıklı bir güvensizlik içinde eridiği için bu günlere kadar geldik. Bu sadece Türkiye’ye özgü olmasa da, buradaki durum çoğu yerden, en azından Avrupa’dan daha trajik. Yaratıcı Avrupa Programı gibi mekanizmalar ‘kabile çıkarları’ tarafından yönetilmeyen nadir desteklerden biriydi. Bu gelişmeler özellikle özerk kültür kurumlarını çok kötü etkileyecek. Umarım bu karardan en kısa zamanda dönülür. Buna hepimizin ihtiyacı var.”
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Havalimanında kaçakçılık operasyonu
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!