Türkiye IŞİD'e karşı harekata katıldı
Ankara’nın tampon bölge planı içindeki Mare’de IŞİD’in ilerlemesi üzerine Türkiye, ABD ile birlikte ilk ortak operasyonu düzenledi.
<video:355603>
IŞİD’in, Azez-Jerablus hattında yer alan Mare’de ilerlemesi üzerine, Türkiye ve ABD, ilk ortak operasyonunu önceki akşam yaptı. Böylece Türkiye, Haziran 2014’ten bu yana sınır komşusu olduğu IŞİD’i, ABD ile birlikte vurmaya başladı. IŞİD’in kendisinden arındırılması planlanan bölgede ilerlemesi üzerine düğmeye Savran’dan basıldı. Önceki gün Hava Kuvvetlerine ait 2 uçak 3 hedefi, dün de 2 uçak 4 hedefi vurdu.
Türkiye’nin Temmuz ayında IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona askeri olarak da katılma kararının ardından, iki ülke askeri makamları arasında ortak operasyonlar için teknik müzkareler de 24 Ağustos’ta tamamlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı da bu mutakabak çerçevesinde ortak operasyonların başladığını “Savaş uçaklarımız, bu çerçevede, Koalisyon’a ait savaş uçaklarıyla birlikte, Suriye’de belirlenen ülkemiz güvenliğine de tehdit oluşturan DEAŞ (IŞİD) hedeflerine karşı dün akşamdan itibaren ortak hava harekatı gerçekleştirmeye başlamıştır” ifadeleri ile duyurdu.
Dün vurulan alanlar arasında Halep’in doğusundaki Membiç’in de olduğu öğrenildi. Operasyonda önceki gün Hava Kuvvetlerine ait 2 uçak 3 hedefi, dün ise yine 2 uçak 4 hedefi vurdu.
Ancak Türkiye’nin 90 kilometrelik Azez-Cerablus hattı dışında IŞİD’e karşı ortak operasyon yapması beklenmiyor.
IŞİD ‘güvenli’ alanda ilerledi, ortak operasyon geldi
Türkiye’nin “güvenli bölge” olacağını duyurduğu, ABD’nin ise “IŞİD’den arındırılmış alan” tanımını kullandığı Azez-Jerablus hattındaki Mare bölgesinde IŞİD, 26-27 Ağustos tarihinde ilerlemişti. IŞİD’in kent merkezine girmesi ve Derha, Herbal, Harcele köylerini de ele geçirmesi sırasında Türkiye’nin desteklediği Sultan Murat Tugayı’nın 15’ten fazla elemanı hayatını kaybetmiş, 25’i de esir alınmıştı. Sultan Murat Tugayı’nın IŞİD saldırısına uyurken yakalandıkları öğrenildi.
PYD kaygısı
IŞİD’in Azez’e doğru ilerlemesi üzerine başta Türkmen gruplar arasında, “Azez’in ardından Afrin’e ilerleyecek ve ABD de, YPG ile IŞİD karşı karşıya gelince harekete geçecek. Böylece güvenli olacağı söylenen bölgede de YPG, kontrolü sağlayacak” endişelerinin doğmasına neden olmuştu. Bölgedeki çok sayıda Türkmen ve Arap, Türkiye sınırı da dahil olmak üzere ilerlemeye başlamıştı.
1 yıl sonra ‘öncelikli’ oldu
Türkiye sınırında Haziran 2014’ten bu yana bayrak çeken IŞİD, Türkiye için Suruç saldırısının ardından Temmuz ayında “öncelikli güvenlik sorunu‘ olarak ilan edilmişti. Kısa süre sonra ise Türkiye, 1 yılı aşkın süredir ABD ile sürdürdüğü İncirlik’ten ortak operasyon için mutabakatı imzalamıştı. Bu imzayla beraber ABD uçakları İncirlik’ten kalkarak operasyonlarını sürdürürken, Türkiye; Suruç saldırısının hemen ardından hem karadan hem havadan bombaladığı IŞİD mevzilerine saldırılarını durdurmuştu.
Dışişleri açıklamasında mücadelenin devam edeceği vurgulandı:
“Terör örgütleriyle mücadele, Türkiye bakımından öncelikli bir ulusal güvenlik konusudur. Bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Türkiye, 2013 yılından bu yana terör örgütleri listesine aldığı DEAŞ’tan(IŞİD) kaynaklanan terör tehdidinin bertaraf edilmesine yönelik çabalara aktif desteğini ulusal düzeyde ve Uluslararası Koalisyon bünyesinde kararlılıkla sürdürecektir.”
İstihbarat ABD’den
Edinilen bilgilere göre vurulacak alanla ilgili istihbarat ve hedef belirlemeyi ABD yaptı. Ancak Türk tarafı da bu bilgiyi teyid etti ve ardından vurdu. Harekata ilişkin planlama İncirlik’te yapıldı. Ortak değerlendirmenin ardından da ilk ortak operasyon başladı.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'