Türkiye Eurovision'a dönüyor
TRT, 3 yıllık aranın ardından Eurovision Şarkı Yarışması’na katılma kararı aldı. TRT Genel Müdürü Göka, ‘sadece oylama sistemi değil, ahlaki sisteme ilişkin de bazı sorunlar vardı’ dedi.
TRT, oylama sistemindeki adaletsizliği eleştirerek 2013 yılından bu yana katılmama kararı aldığı Eurovision Şarkı Yarışması’na organizasyonu gerçekleştiren Avrupa Yayın Birliği (EBU) ile yapılan görüşmelerin ardından 2016 yılında katılma kararı aldı.
Türkiye’nin 1975 yılından bu yana katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki oylama sistemindeki adaletsizlik gerekçesiyle TRT yönetimi 2013 yılında yarışmaya katılmama kararı almıştı. Yarışmaya
2014 ve 2015 yıllarında da katılmayan TRT yönetimi ile yarışmanın organizasyonunu yapan EBU arasında son dönemde yeni görüşmeler yapıldı.
‘Ahlaki sisteme eleştiriler vardı’
Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin döneminde EBU yönetiminin Türkiye’den özür dilemesine karşın eleştirilen konularda herhangi bir adım atılmaması nedeniyle gerilen ilişkiler yeni TRT Genel Müdürü Şenol Göka döneminde yapılan görüşmeler neticesinde düzeldi. TRT yönetiminin yarışmaya katılmama gerekçesi olan oylama sistemindeki adaletsizlikle ilgili olumlu adımlar atıldı. Bu kapsamda 2015 yılındaki başvuru süresinin geçmiş olması nedeniyle TRT yönetimi 2016 yılındaki yarışmaya tekrar katılma kararı aldı.
TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Eurovision Şarkı Yarışması organizasyonunun büyük bir kaynak gerektirdiğini ve bu kaynakların doğru kullanılmasının şart olduğunu söyledi. Göka, “Sadece
oylama sistemi değil, ahlaki sisteme ilişkin de bazı sorunlar vardı. Son yıllarda bazı konular öne çıkmaya başlamıştı. Bunlara ilişkin eleştirilerimiz vardı. Bunlar konusunda karşılıklı yol alındı” dedi. Avrupa’daki pek çok ülkenin EBU’nun yönetiminden memnun olmadığını, kaynakların kullanımı konusunda eleştiriler yapıldığını ifade eden Göka, “İtalya, Romanya gibi ülkelerin de benzer eleştirileri var. Bulgaristan da çekilmeyi tartıştı. Ancak yapılan görüşmelerin ardından talepler yerine getirilecek ve katılacağız” diye konuştu.
‘Amaç birinci olmak değil’
Eurovision Şarkı Yarışması’nda farklı bir heyecan yaşandığını söyleyen Göka, amacın birincilik olmadığını, alınacak derecenin çok fazla ciddiye alınmaması gerektiğini kaydetti. Futbol karşılaşmalarından örnek veren Göka, “Maçlarda nasıl hakem hatasından bir takım küser, tepki gösterir ama sonra Avrupa kupalarına yine katılırsa, burada da öyle bir durum söz konusu” diye konuştu.
Eurovision’da Türkiye 2003’te Sertap Erener’in “Everyway That I Can” adlı şarkısıyla birinci olmuştu. 2014’te gerçekleştirilen son Eurovision müzik yarışmasında Avusturyalı transeksüel şarkıcı Conchita Wurst birinci olmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!