Turizm çöktü... Verileri kadırdılar
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ocak ayında kente havayoluyla gelen Rus turist sayısında yüzde 81'lik azalmayı gösteren istatistikleri kurumun web sitesinden kaldırdı. İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, istatistiklere ilişkin yeni çalışma tamamlanınca verilerin yayılanmasına başlayacaklarını söyledi.
Yılın ilk ayında Antalya'ya havayoluyla gelen turist sayısında yüzde 17'lik düşüş ve Rus pazarında yaşanan yüzde 81'lik kaybı gösteren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istatistikleri, kurumun web sitesinden kaldırıldı. 2007 yılından bu yana Antalya'ya gelen turist sayısını günlük olarak yayınlayan kurum, her ay sonunda gelen turistin milliyetlere göre dağılımı, geçmiş yıllarla kıyaslamasını ve müze ve ören yeri ziyaretçi sayılarını periyodik olarak internet sitesinde yer veriyordu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, istatistik tabloları üzerinde yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, 2016 yılının ilk ayına ilişkin verilerin bu nedenle kaldırıldığını söyledi. Hali hazır şablonların uzun yıllardır kullanıldığını, 38 ülkenin verisinin yer aldığı tabloların yenilenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını kaydeden Acar şöyle konuştu:
"Antalya'nın turist ağırladığı ülke sayısı daha fazla. Belek'te gerçekleştirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Antalya Zirvesi gibi etkinliklerle turizmde yeni pazar arayışları hız kazandı. Bu tip etkinliklerin yarattığı etkiyi ölçebilmek adına yeni bir şablon üzerinde çalışıyoruz."
Acar, istatistiklerin kaldırılması gibi bir durum olmadığını belirterek, çalışmalar tamamlanınca verilerin yeniden yayınlanacağını kaydetti.
CHP'Lİ BUDAK'TAN ELEŞTİRİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, verilerin kaldırılmasını eleştirdi. Budak, "Turizm rakamlarını karartarak, vermeyerek bugünkü durumu, yaşanan gerçekleri ortadan kaldırmak mümkün değil" dedi. Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı krizin en çok etkilediği bölgenin Antalya olduğunu aktaran Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın ifadesiyle turizmden tarıma Rusya krizinin faturasının yüzde 75 oranında Antalya'yı etkilediğini söyledi. Türkiye'ye 2014 yılında 4.5 milyon Rus turist geldiğini, 2015'te bu rakamın 4 milyon civarında gerçekleştiğini belirten Budak, "Rus turistler Türkiye'nin farklı illerinde ortalama 4 gün geceleme yaparken Antalya'da bu rakam 9 güne çıkıyor. Rus turistlerin Antalya'da tatil süreleri Türkiye ortalamasının 2 katından fazla. Bu durum da krizin Antalya'ya için daha büyük olduğunun işaretini veriyor" diye konuştu.
CARİ AÇIK DA ARTACAK
Turizm sektöründe yaşanan krizin derinleşerek devam etmesi halinde Türkiye'nin cari açığının artacağını, büyüme rakamlarının yavaşlayacağını, hatta tıkanma noktasına getireceğini aktaran Budak, istihdam piyasasında oluşacak olumsuz durumun ise ekonomik etkilerin yanı sıra, onarılması zor sosyal etkileri olacağını vurguladı.
Acil tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Budak, Türkiye'ye gelen uçaklara 6 bin dolar yakıt desteğinin önemli olduğunu, ancak kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.
'KREDİ SÜBVANSİYONU YAPILSIN
Budak, bununla birlikte, özellikle turizmin ilişki içinde olduğu diğer sektörlerin krizin etkilerini mümkün olan en hafif şekilde atlatması için Halk Bankası'nın aynı tarım sektörü için yapıldığı gibi kredi sübvansiyonları yapması gerektiğini söyledi. Budak, “Tarım sektöründe piyasa faizinin yarısını kamu karşılıyor. Düşük faizli uzun vadeli destekler KOSGEB kanalıyla, bölgesel yapılabilir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- ‘Süper yetki’ geri geliyor
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- Özel'den Erdoğan'a 'Kılıçdaroğlu' yanıtı
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- Erkek taraftarlar, Şanlıurfalı kadın sporcuları darbetti
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği