Tüm fakülte sil baştan...
Yıldırım Beyazıt Ünivesitesi’nde ‘kişiye özel’ kadroya yargı ‘dur’ dedi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde (YBÜ) daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen “noter tasdikli öğretim üyesi atamaları”, üniversite yönetimi karara uymayarak aynı öğretim üyeleriyle devam ettiği için ikinci kez yargıya taşındı. Mahkeme, üniversitenin hukuka uygun hareket etmediğine karar vererek, “objektif kriterlere göre” tekrar ilan çıkılması gerektiğine karar verdi. Karara göre YBÜ Tıp Fakültesi, yarıya yakın öğretim üyesi için yeniden ilana çıkacak ve atama işlemleri sil baştan tekrar başlayacak.
Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Özden Şener, YÖK’ün gerek kriterler nedeniyle başvuru yapamayanlar, gerekse atamaları düşecek olanların mağduriyetine neden olan rektörle ilgili bir karara varması gerektiğini kaydetti.
YBÜ Tıp Fakültesi, 35 akademik personel almak için ilan vermişti. İlanda bazı kadrolar için “üst düzey sağlık idareciliği”, “ilaç etik kurul sertifikası sahibi olma”, “Erasmus programları konusunda deneyim sahibi olma” ve “kontipasyon (kabızlık) cerrahisi konusunda deneyim sahibi olma” kriterleri aranacağı duyrulmuştu. ATO ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ilan üzerine şartnamede tarif edilen isimleri tek tek belirleyerek, başvuru süresi dolmadan “atanacaklar listesi” hazırlamıştı. İki meslek örgütü şartnamedeki koşullara uygun olmaları nedeniyle “işte atanacaklar” diyerek belirlediği 32 kişiden oluşun bu listeyi, atama işlemlerinden önce notere onaylatmıştı. Bu listedeki 32 isimden 31’i fakültedeki boş kadrolara atanmıştı. Atamaların kesinleşmesinin ardından ATO işlemin durdurulması için dava açmış, 5. İdare Mahkemesi de atamaların “subjektif, keyfi ve kişiye özel” olduğu sonucuna vararak, atamaların tümünü iptal etmişti. YBÜ Rektörlüğü, yargının iptali üzerine bir “ek karar” alarak, öğretim görevlilerinin işlerine devam etmesini sağlamıştı.
Üniversite yeniden ilana çıkacak
YBÜ’nün kişiye özel kadroda ısrar etmesi üzerine ATO yeni bir dava açakarak, üniversite yönetim kurulunun aldığı ek kararın iptalini istedi. 16. İdare Mahkemesi de üniversitenin mahkeme tarafından verilen iptal kararına uyguması gerektiğini vurgulayarak, “objektif kriterlere göre yeniden ilana çıkılması, bu kriterlere göre başvuruların yenilenmesi ve atama işlemlerinin de yenilecek olan ilana göre yapılması gerektiğine” ve aksi yönde alınan yönetim kurulu karanının da hukuka uygun olmadığına hükmetti.
‘YÖK rektörle ilgili karar vermeli’
Bundan sonra ilk olarak noter tasdikli kadroların iptal edilmesi gerektiğini söyleyen ATO Başkanı Özden Şener, YÖK’ün de mağduriyete neden olan üniversite rektörüyle ilgili bir karara varması gerektiğini kaydetti. Kadrolara kriterler nedeniyle başvuramayanlar kadar başvurup kadro alanların da bu süreçte mağdur olduğunu söyleyen Şener, “Onlar da başka yerlerde çalışırken YBÜ’ye geldiler. Eski yerlerine geri mi dönecekler, yoksa işsiz mi kalacaklar belirsiz. Bu mağduriyetin sorumlusu, sorunu kolay bir aşamada çözmeyip bu noktaya getiren rektördür” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!