Trump, bu kez Amerika Yerlilerini aşağıladı: Ona Pocahontas diyorlar

ABD Başkanı Donald Trump, bu kez de Beyaz Saray'da Amerika Yerlilerini ağırlarken ırkçılığına hakim olamadı. Trump'ın açıklamaları tepki çekti.

Yayınlanma: 28.11.2017 - 19:40
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump, 2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusunun Navajo şifresini* geliştirmesini sağlayan Amerika Yerlilerinden 3’ünü onurlandırırken ırkçı ifadeleriyle tepki çekti.

Beyaz Saray’da Amerika Yerlilerini kabul ettiği sırada Demokrat Senatör Elizabeth Warren’ı eleştirmek için Yerlilerin tarihi figürlerinden ‘Pocahontas’ı kullanan Trump’ın gafları bununla sınırlı kalmadı. ABD Başkanı, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’e de “Şef” diye seslendi.** Ayrıca Trump, 1830’da Yerli kabilelerin bugünkü Oklahoma’ya zorunlu iskânı yasasını onaylayan Başkan Andrew Jackson’ın portresinin altında durdu.

Trump, Beyaz Saray’daki konuşmasında “Hepinize çok teşekkür ederim çünkü çok özel insanlarsınız. Bizden çok daha önceleri buradaydınız. Ama Kongre’de de uzun süredir burada olduğunu iddia eden bir senatör var. Ona Pocahontas diyorlar” dedi ve tam bu sırada askerlere dönerek “Ama biliyor musunuz, sizi seviyorum” ifadesini kullandı.

YERLİLERDEN TEPKİ

Trump’ın Elizabeth Warren için kullandığı Pocahontas tanımını yorumlayan Sömürge Dönemi Kabileleri İttifakı Genel Sekreteri John Norwood, “Trump, tarihi bir Yerli Amerikalı figürünü hakaret olarak kullanıyor ve tüm Yerli Amerikalıları aşağılıyor. Trump, tarihi öneme sahip insanlarımızı kullanarak muhaliflerine ırkçı hakaretlerde bulunmaya son vermelidir” dedi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Huckabee Sanders ise konuya dair yaptığı açıklamada Senatör Warren’ın kariyerinde ilerlemek adına kökeni hakkında yalan söylediği iddiasını gündeme getirdi ve “Bence asıl aşağılayıcı olan bu” dedi.

Trump, Elizabeth Warren’ın 1990’larda Harvard’da hukuk eğitimi alırken yerli kökenlere sahip olduğuna dair iddiasını sıklıkla gündeme getiriyor. Trump, Warren’a yönelik ‘Pocahontas’ tabirini daha önce de kullanmıştı.

Kızılderili kabilesi şefinin kızı "Pocahontas" 17'inci yüzyılda evlendirilerek Londra'ya getirilmişti. 

POCAHONTAS KİMDİR?

1995’teki Disney yapımı animasyona ilham veren Pocahontas, bugünkü Virginia ve Maryland eyaletlerindeki kabilelerin lideri Powhatan’ın kızıydı. 1613’te İngiliz sömürgeciler tarafından tutsak edilmişti. Tutsaklığı sırasında Hıristiyanlığa geçirildi ve bir tütün üreticisiyle evlendi. Dönemin meşhur figürlerinden olan Pocahontas, 1617’de öldü.

*Navajo şifrecileri, Navajo dilini kullanarak 2. Dünya Savaşı’nda düşmanların çözemediği bir kod geliştirdi. ABD’li Komutan Howard Connor, Navajo şifresi olmasa Ivo Jima’yı Japonlardan alamayacaklarını söylemişti.

**İngilizce unvanı Chief of Staff. Trump, yerlileri kabul ettiği sırada yerlilerin liderleri için kullandığı 'Şef' hitabını kullanmayı tercih etti! ABD’de yerlilere yönelik “Şef” kullanımı rahatsız edici kabul ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler