Tribünde, sokakta, sahada mor barikat
Amedspor taraftar grubu küfre ve ırkçılığa karşı.
Futbolun erkeklerle özdeşleştirilmesine tepki olarak kadınlar tarafından kurulan Amedspor taraftar grubu Mor Barikat üyesi Çiğdem Sönmez, küfürsüz, şiddetsiz, cinsiyetçilikten uzak tribünler yaratmak istediklerini söyledi. Erkek hegemonyasının, kadın dayanışmasıyla son bulacağını düşünerek Mor Barikat’ı kurduklarını belirten Sönmez, “Tribünlerde bizlerin olduğu bölüme gelip bizim misyonumuzu bilmeden küfür etmeye çalışanlar oluyor. Uyarılarımızla onlara engel oluyoruz. Bir gün ısrarcı olan biri vardı. ‘20 TL verdim küfür edip stres atacam’ diye tutturdu. Bizler de tribün setine çıkarak tribünü yönettik. Şimdi tribünlerimizde küfür yok denilecek seviyelerde” diyor. Mor Barikat taraftar grubundan Recep Akbulut ve Çiğdem Sönmez’le Diyarbakır’da bir araya geldik.
-Amedspor taraftar grubu Barikat ve Mor Barikat nasıl oluştu?
Recep Akbulut: Devrimcilik ruhunu futbolla buluşturarak cinsiyetçi yaklaşımların olmadığı tribünler yaratmak istedik. Toplumun her alanında ötekileştirilmiş kadınlara öncülük edecek ve kadınların kontrol edeceği bir mekanizma olmalıydı. Bunun için özerk yapıda olan Mor Barikat’ı kurduk. İlk örgütlenmeyi çevremizdeki, ailemizdeki kadınlarla yapmaya çalıştık. Bugün Türkiye’de ve Avrupa’da onlarca grupla dayanışma içerisindeyiz. Bayern Münih, Dortmund gibi takımların yanı sıra Türkiye’de 27’ye yakın taraftar grubuyla iletişim halindeyiz. Bu taraftar gruplarının bir kısmı OHAL sürecinde pasifize olsa da dayanışmadan kopmadık.
-Mor Barikat’la tanışma süreciniz nasıl oldu?
Çiğdem Sönmez: Bir arkadaş beni bir gün Amedspor maçına davet etti. Korkarak gittim maça ama Barikat/Mor Barikat tribünlerine hayran kaldım. Maçı yarıda bırakıp çıkacağımı düşünürken, küfürsüz, şiddetsiz, cinsiyetçi yaklaşımların olmadığı bir tribünde ‘kadın’ olarak yer buldum. O günden bugüne dek kadınların tribün mücadelesinde yer aldık.
-Futbolun erkek egemen tekelden çıkarılması için sadece tribünlerde mi mücadele ediyorsunuz?
Ç.S: Elbette sadece tribünlerde sınırlı değiliz. Kadının yaşamdaki tüm haklarının savunucusuyuz. Tribündeyiz, sokaktayız, sahadayız. Meşru mücadelemizi her alanda sürdürüyoruz. Amedspor Kadın Futbol Takımı 1. Lig’de mücadele ediyor. Çok iyi sporcularımız var. Bu sene 4 yabancı transfer de yaptık. Erkek hegemonyası, kadın dayanışmasıyla son bulacaktır. Kadınlar varlığını her alanda göstermelidir.
-Son olarak Mor Barikat’ın kadınları adına eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ç.S: Tüm kadın arkadaşları kadının tribündeki sesi olan Mor Barikat’a çağırıyor, mücadeleye davet ediyoruz. Ayrıca Barikat Taraftarlar Derneği bir halk merkezidir. Burada toplumsal bilinci ve birlikteliği artıracak faaliyetler yürütüyoruz. Çocuklar için de kitap okuma günü belirliyoruz.
Pankarta özgürlük
-Amedspor 2016 yılında “Çocuklar Ölmesin Maçlara Gelsin” sloganından dolayı hedef gösterilmişti. Bugün Amedspor üzerindeki baskı devam ediyor mu?
R.A: Amedspor üzerinde bilinçli bir algı yaratılmak isteniyor. Sporun birleştirici gücüne deplasman yasaklarıyla darbe vurmak istiyorlar. Bizi bir arada tutan her şeye karşı çıkan bir yapı var. Türkiye’de yaşama hakkını savunmak bile suç olarak görülüyor. ‘Çocuklar ölmesin maçlara gelsin’ sloganımız sebebiyle 2 yıl boyunca adliye koridorlarında 36 arkadaşımız psikolojik işkence gördü. Bu süre zarfında Livorno Calcio, Bayern Münih, St. Pauli gibi birçok takım ‘Çocuklar Ölmesin Maça Gelsin’ pankartı açarak bize destek oldu. Türkiye’deki takımlardan da destek geldi. Fenerbahçe taraftarlarıyla gerçekleştirdiğimiz ortak projeyle Sur’da yaşayan ve çatışmalardan etkilenen çocuklara Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda Amedspor maçını izleme imkânı sunduk.
-OHAL, Amedspor tribünlerine nasıl yansıdı?
R.A: Güvenlik adı altında çoğu pankartımız içeri alınmıyor. Bir pankartımıza Tahir Elçi’nin yaşamını yitirmesinden sonra Dört Ayaklı Minare’yi çizmiştik. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkilisi minareyi füzeye benzettiği için kabul etmedi. Hatta ‘Mor Barikat’ pankartımızın bile içeri alınmadığı oluyor. Ayrıca ırkçı söylemlerde bulunan rakip takım taraftarları çoğaldı.
20 TL verdim küfür de ederim
-Kadın olmanızdan dolayı tribünlerde ilginç olaylar yaşıyor musunuz?
Ç.S: Bizim olduğumuz bölüme gelip misyonumuzu bilmeden küfür etmeye çalışanlar oluyor. Uyarılarımızla engel oluyoruz. Bir gün bir erkek taraftar “Bilete 20 TL verdim, küfür edip stres atacağım” diye ısrarcı olunca biz de tribün setine çıktık. ‘Kadınlar burada’ mesajı verdik. Artık tribünlerimizde küfür edilmiyor. Aileler tribünlerimize gelip, bize teşekkür ediyorlar.
Spor Haberleri
- Galatasaray'dan Sivasspor maçı için başvuru
- Sivasspor'un galibiyet hasreti 5 maça çıktı
- Antalyaspor Süper Lig'de yarın Kayserispor'u ağırlayacak
- 23 maçta 35 gol yedi
- Futbolcularla ve Mourinho ile görüştü
- Anadolu Efes, Panathinaikos karşısında farklı kazandı!
- Hüseyin Yücel'den teknik direktör açıklaması
- Bodrum FK, galibiyet hasretine son verdi!
- İstanbul derbisinde kazanan Kasımpaşa!
- Fenerbahçe maçı öncesi Eyüpspor'da sakatlık!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması