Torba'dan orman kıyımı çıktı
AKP’nin Meclis’e sunduğu “torba yasa önerisiyle” ormanlara bir darbe daha indirilecek. Orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na itiraz davası açılamayacak. Bunun yerine davalarda muhatap Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü olacak. Orman Genel Müdürlüğü’nün dava açma hakkı da sınırlandırılacak.
AKP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Orman Yasası’nda değişiklikler içeriyor. Bu değişiklikleri değerlendiren Doç. Dr. Yücel Çağlar, yeni düzenlemeyle orman kadastro komisyonlarınca alınan kararlara ilişkin düzenlenen tutanak ve haritalara karşı itiraz süresinin 6 aydan 30 güne indirildiğini, bu düzenlemeyle kırsal yerleşmelerde, özellikle orman köylerinde süre içinde yapılamayacak itirazlar nedeniyle “hak sahibi” köylülerin mağdur olacağını söyledi. Çağlar, yürürlükteki mevzuatta, orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile hak sahibi gerçek ve tüzel kişilerin itiraz edebileceklerinin açık olarak belirtildiğini, ancak torba öneride bunun belirsiz olduğunu vurguladı. Ayrıca torba öneriye göre, orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı açılacak itiraz davalarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı hasım alınamayacak. Çağlar bu düzenlemeyle siyasi irade temsilcisi bakanlığın, toplumsal ve hukuksal anlaşmazlıklarda taraf sayılamayacağına dikkat çekti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından açılacak davalarda da hasmın, yalnızca hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler olacağına işaret eden Çağlar, “Yürürlükteki düzenlemeye göre ise ‘Orman Genel Müdürlüğü’nce açılacak davalarda hasım, hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler ile Çevre ve Orman Bakanlığı’dır.’ Böylece Orman Genel Müdürlüğü, siyasal irade sahibi Orman ve Su İşleri Bakanlığı hakkında dava açamayacaktır” dedi. Çağlar, torba öneriyle Kara Avcılığı Yasası’nda da değişiklik yapıldığını belirtti. Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçe belediyelerinin de yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarının korunması ve olası gelirlerinin paylaşımında hak sahibi olacaklarını dile getiren Çağlar, “Düzenlemenin gerekçesinde; 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la başta orman köyü sayılanlar olmak üzere, mahalleye dönüştürülen köylerin göz önünde bulundurulduğu öne sürülmektedir. Ancak yapılan düzenleme, söz konusu olanağın yalnızca mahalleye dönüştürülen bu köylerin ilgili ilçe belediyeleriyle sınırlandırılmamıştır. Böylece, söz konusu olanaktan yararlandırılabilecek belediyelerin sayısı büyükşehir belediyelerine bağlı tüm ilçe belediyelerini kapsayacak biçimde genişletilmiştir” dedi. Çağlar, torba öneriyle yapılacak değişiklikleri şöyle özetledi:
“Kamusal doğal varlıklardan orman ekosistemleri ve hukuksal olarak ‘orman’ sayılan yerler ile yabanıl yaşamın metalaştırılmasına yeni boyut ve olanaklar kazandırılmış; iktidarın orman sayılacak/sayılmayacak yerlerin kadastrosundaki siyasal sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş; buna karşılık Orman Genel Müdürlüğü’nün bu kararları yargıya taşıma olanakları sınırlandırılmış; söz konusu kararlara itiraz için başvuru süresi altı aydan otuz güne düşülerek özellikle yoksul ve yoksun orman köylülerinin hak sahipliğinin hukuksal dayanakları zayıflatılmıştır.”
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!