Toplumsal belleğe feminist dokunuş

Bu yıl ilk kez düzenlenen Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı’nın konusu ‘Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekânları ve Hatırlama Pratikleri’ olacak.

Toplumsal belleğe feminist dokunuş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2018 - 00:09

İstanbul, bu yıl ilki düzenlenecek olan Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Konferans, bugünden itibaren 20 Ekim Cumartesi gününe kadar “Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekânları ve Hatırlama Pratikleri” konu başlığı altında, Salt Galata ve Minerva Palas’ta gerçekleşecek. Konferansta birçok ülkeden konuşmacıların yanı sıra çeşitli atölyeler açılacak, eşzamanlı olarak İstanbul Kadın Müzesi tarafından hazırlanan “İfşa Etmeden?” isimli sergi izlenebilecek.

Herkesin katılımına açık konferanslar, ayrıca İstanbul Kadın Müzesi’nin Facebook hesabından canlı yayımlanacak. Detaylı bilgi için: www.FeministPedagojiKonferansi. wordpress.com. Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği’nin (International Association of Women’s Museums, IAWM) yönetim kurulu, 2018 yılından itibaren her iki yılda bir, dünya kadın müzelerinden birisinin ev sahipliğinde Asya ve Avrupa kadın müzeleri buluşması yapılması kararı almıştı. İstanbul Kadın Müzesi ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) işbirliği de ilk kez düzenlenecek bu konferansın İstanbul’da gerçekleşmesini sağladı.

Konferansla, dünya çapında 19 kent ve 21 uluslararası kurum arasında geniş bir bilgi ve iletişim ağı kurulacak. Minerva Palas’ta dün bir basın toplantısı düzenlenerek konferans hakkında bilgi paylaşıldı. Konferans hakkında bilgileri Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi YK Üyesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ayşecan Terzioğlu, SU Gender Direktörü Ayşe Gül Altınay, Uluslararası Müzeler Konseyi (International Council of Museums- ICOM) Başkanı Suay Aksoy, İstanbul Kadın Müzesi (İKM) Küratörü Meral Akkent ve İstanbul Kadın Kültür Vakfı Başkanı Gülümser Yıldırım verdi.

Müzeler hâlâ eşitsiz

Basın toplantısında toplumsal cinsiyet, cinsellik ve hafıza alanlarında son yıllarda eleştirel bilgi üretimine ve feminist pedagojideki gelişmelere karşın, birçok müze ve hafıza mekânı toplumsal cinsiyet rollerine eleştirel bakış açısı getirememekte, eşitsizlikleri ve toplumsal cinsiyete bağlı normları üretmeye devam etmekte vurgusu yapıldı. Konferansın da alternatif bir hafıza kültürü ve hatırlama pratikleri geliştiren feminist pedagoji uygulamalarını tartışmak ve paylaşmak amacıyla düzenleneceği belirtildi. Konferansın açılış konuşmaları Salt Galata’da sabah 08.30’dan itibaren ICOM Başkanı Suay Aksoy, IAWM Başkanı Mona Holm ve Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şirin Tekinay tarafından yapılacak.

Konferans programındaki konuşma başlıkları arasında ise “Feminist Arşiv Oluşturma”, “Şehri Yeniden Hatırlamak”, “Kadın Tarihi - Kadın Hikâyeleri” gibi birçok konu bulunuyor. Düzenlenecek atölyelerden bazıları ise şöyle: “İstanbul heykelleri: Bir toplumsal cinsiyet haritalaması”, “Kız çocukları ve ergen kızların alanları: Bir küresel bellek projesi”, “Kadınlara karşı işlenen savaş suçlarının görünür kılınması.” Katılmak isteyenler konferansın bloğundan kayıt yaptırabiliyor. Konferansın sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak. Konferansın ana destekçisi Berlinli düşünce kuruluşu Rosa-Luxemburg-Stiftung; destekçileri ise İstanbul’dan Açık Toplum Vakfı ve Sabancı Üniversitesi, San Francisco’dan Global Fund For Women ve Basel’den Anne Frank Vakfı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler