'Topal Ördek' bütçe yapacak

akp hükümeti geçici olmasına rağmen erken seçim halinde 2016 bütçesini tek başına yapacak. “Bir yılda iki seçim” olması durumunda Hazine yardımı belirsiz. AKP’nin konuyu “pazarlık unsuru” yapabileceği konuşuluyor.

Yayınlanma: 15.08.2015 - 00:47
Abone Ol google-news

Geçici hükümet olmasına karşın atamalara, özelleştirmelere, yönetmelik değişikliklerine tam gaz devam eden AKP, erken seçimin kasım ayına kalması halinde devletin bütün harcamalarının belirlendiği 2016 bütçesini de yine tek başına kendisi yapacak.

Maliye Bakanlığı’nın son şeklini verdiği bütçenin Bakanlar Kurulu tarafından 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulması gerekiyor. Bütçe kasım ayı içerisinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, aralık ayında da TBMM Genel Kurulu’nda ele alınıyor. Yine yasaya göre bütçenin 1 Ocak’tan önce TBMM’de kabul edilmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Bütçe 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor.

Olağan sürecin erken seçim halinde nasıl uygulanacağı tam bir muamma. Maliye Bakanlığı bütçe üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçeye son şeklini yeni kurulacak hükümetin vereceğini açıklamıştı. Ancak koalisyon görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için yeni hükümet kurulamadı. 22 Kasım’da erken seçim olasılığı ağırlık kazanırken, bütçenin hazırlanma süreci de çıkmaza girdi. Çünkü bu tarihe kadar orta vadeli plan ile programın hazırlanması, bütçenin Meclis’e sunulması gerekiyor. Ayrıca 22 Kasım’da seçim yapılsa bile kesin sonuçların açıklanması ve yeni hükümetin kurulması zaman alacak. Bu durumda eski hükümet yeni hükümet kuruluna kadar görevine devam edeceği için bütçeyi yine AKP hazırlayacak. Aralık ayında çalışmaya başlayabilecek olan Meclis’te, bütçe yasal takviminin yetiştirilebilmesi için komisyon ve genel kurul aşamalarının çok hızlı işlemesi gerekiyor. Bu da tam anlamıyla görüşülüp, tartışılmasını zorlaştıracak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler