TMMOB yönetim kurulu: Lince karşı direneceğiz
Hükümetin işlevsizleştirmeyi amaçladığı meslek örgütlerinden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) karalama kampanyalarına karşı harekete geçme kararı aldı. TMMOB Yönetim Kurulu kararında, “İktidarın bu tür keyfi ve hukuk dışı uygulamalarına karşı anayasal ve yasal meşru direnme hakkımızı kullanacağız” denildi.
Hükümet meslek örgütlerine yönelik yasal düzenleme yapmaya hazınırken, mesleki denetimin nasıl yapılacağı soru işareti yarattı. Yasa kapsamında bazı meslek örgütlerinin önündeki “Türk” ve “Türkiye” ifadelerinin kaldırılacağı, üyeliklerin zorunlu olmaktan çıkarılacağı, kamu tarafından kaynak aktarılmasına son verileceği belirtiliyor. İsminde “Türk” ifadesi bulunan meslek örgütlerinden biri de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB).
TMMOB Yasası’na göre, mimar ve mühendisler mesleklerini yapabilmek için TMMOB’ye bağlı odalara üye olmak zorunda. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendis ve mimarların ise odalara üyeliği isteklerine bağlı. Yasaya göre, odalar üyeleri hakkında mesleki denetim yapabiliyor. Yasaya aykırı hareket eden üyelerini meslekten men ve odadan ihraç da edebiliyor. Odalara üye olma zorunluluğunun kaldırılması halinde mesleki denetimin nasıl ve kim tarafından yapılacağı soru işareti yarattı. Bu duruma dikkat çeken TMMOB Yönetim Kurulu, meslek örgütlerine yönelik girişimlere karşı karar aldı. Meslek örgütlerine yönelik karalama kampanyası başlatıldığına işaret eden TMMOB Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlar özetle şöyle:
LİNÇ KAMPANYASI: Bir süredir siyasi iktidarın tasarruflarını eleştiren kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına karşı bir linç kampanyası başlatılmış, bu kuruluşların isimlerinden Türk ve Türkiye kelimelerinin çıkartılması, birden fazla meslek odası ve birliği kurulması gibi kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı söylemler üst düzeye çıkarılmıştır.
BÖL, PARÇALA, YÖNET: İktidar, idari, ekonomik, siyasi, sosyal dönüşümlerle gerçekleştirdiği piyasacırantçı yeni devlet yapısına ve bu yeni liberal rantçı politikalar uyarınca kamu yararı ve bağlantılı sosyal işlevlerin tasfiye edilmesine karşı çıkan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını mevzuatlarına müdahale ederek böl, parçala yönet mantığıyla işlevsizleştirmektir.
TASFİYE PLANI: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kuruluş kanunlarında yapılmak istenen değişiklikler ile rejimin meslek odalarını buyruğu altına sokmak istediğini; “parti-devlet-toplum birliğini” amaçlayan totaliter rejim yöneliminin mesleki kuruluşlara da yansıtılmasının amaçlandığını göstermektedir. Bürokrasi ve yargıda yapıldığı gibi atama yoluyla müdahaleyi meslek kuruluşlarına yapamayan ve onları istediği kalıba sokamayan siyasi iktidar, yasa değişikliği yoluyla bu kurumları tasfiye etmeyi planlamaktadır.
TAM DAYANIŞMA: Anayasanın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak anayasadan, yasamızdan aldığımız yetki ve üyelerimizden aldığımız güçle adımıza, yasamıza ve mesleğimize sahip çıkma kararlılığımızda olduğumuzun, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın genel menfaatlerini halkımızın ve ülkemizin menfaatlerinden ayrı tutmadan savunmaya devam edeceğimizin, iktidarın bu tür keyfi ve hukuk dışı uygulamalarına karşı anayasal ve yasal meşru direnme hakkımızı kullanacağımızın, sadece birliğimize karşı değil kamu yararını savunan tüm meslek kuruluşlarına yönelik müdahale ve baskılar karşısında tam dayanışma içinde olacağımızın, üyelerimize ve tüm kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- İşte CHP’nin yol haritası
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!